Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Barrique bor
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-08-11 09:27:42
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt a nedű kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, ízvilága és illata is megváltozik. Más ízt kölcsönöz az italnak. Általában 9-24 hónapig érlelik benne a [vörösbor]okat, de semmiképp nem használják 2-3 évnél hosszabb ideig. Ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk.

A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de keméy vízálló tölgy.


A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de keméy vízálló tölgy.


 

Általában olyan vörösborokat, főleg [Cabernet] kerül a barrikhordóba, ami először almasavbontáson esett át, derített és nagy beltartalmi érrtékű. A színe stabil marad, míg növekszik a [galluszsav] mennyisége és fokozódik az [antocianin-tannin] komplexek kialakulása, ami a kíméletesebb [oxidáció] következménye.

 

Fehér barrique bor ritka, de készítenek. Leggyakrabban [Chardonnay] és [Sauvignon Blanc] szőlő mustja kerül a barrikhordóba. Megerjesztik, majd finom seprőn tartják, amit néha megkevernek. A [seprő] aromaalkotókat szabadít a borba, teltebb lesz tőle, de a fából kioldódó nem kívánatos íz hatású vegyületek ellen is véd. Itt maximum 4-6 hónapig tart a barrique-lás.

 

Barrique érlelésre kizárólag magas minőségű borok alkalmasak.

 

A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.


A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.


 

A barrikolásra már  megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa "chips"-eket, vagyis tölgyfa darabokat áztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb és a [Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal] is elfogadja ezt az eljárást.

 

A barrique borok előállításánál a nagyobb ráfordítás azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat. 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.