A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban alkalmazzák. Széles körben alkalmazott szétválasztási művelet. Lényege, hogy ülepítés után a folyadék "tiszta" részét óvatosan leöntjük az ülepedett fázisról.
A bor dekantálásának nevezzük, mikor a palackból egy másik edénybe töltjük át a bort. Ehhez léteznek speciális [dekantáló üveg]?ek. Eme eszközök úgy vannak kialakítva, hogy minél nagyobb mennyiségben kapjon oxigént a nedű, ezért széles alapúak, öblösek.
Ez a folyamat megtisztítja a bort a lerakódott üledéktől, ami az idősebb boroknál előfordulhat, illetve fontos szerepet tölt be a levegőztetésben is ami elősegíti az aromák erőteljesebbé tételét. Érezhetően "felüdül" a bor, illatosabbá, zamatosabbá válik.
Szponzorált linkek: