Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A jégbor


A jégbor a csemegeborok egy fajtája. A jégbor szőlőjének szüretére csak akkor kerülhet sor, ha a bogyók teljesen megfagytak, és a bogyó jégkristályokból épül fel. Jellemzően december-január hónapokban szüretelik.


A szőlőbogyóban a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, így amikor préselik a szőlőt, akkor a fagyott szőlőből nyert bor nagyon magas cukortartalmú és savtartalmú lesz.


A jégborok készítésének nagy a kockázata, mivel a termést védeni kell a seregélyektől és más vadállatoktól. Az időjárás is sokszor nehezíti a feladatot, mivel egy novemberi vagy decemberi eső elviheti az egész termést, ami hektáronként 800-1200 kg körüli – míg normál szüreti idényben akár 7000-8000 kg is lehet.


A préselés során fagyott szőlőből nyerjük ki a levelet, ezért meglehetősen kevés mustot kapunk, aminek aztán hosszú erjedési fázisa következik, mivel a magas cukortartalom és a hideg lassítja az erjedési folyamatokat.
A leghíresebb jéborokat Németországban és Ausztriában készítik, de Hazánkra is jellemző. A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada.

 

A legelterjedtebb jégborfajták:
-    Rajnai rizling
-    [Muskotály]?
-    [Fűszeres Tramini]?
-    Kékfrankos
-    Pinot noir
-    [Cabernet]?

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csemegebor
Csemegebor A csemegeborok kétféle eljárással készülhetnek: keveréssel és erjesztéssel, hazánkra inkább a keveréses ...
2009-06-30 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Rajnai rizling
Egyes források szerint, ha valaki Rizligről beszél, akkor ennek a szőlőfajtának a borára gondol. Németországból, a Rajna vidékéről ...
2009-05-08 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Pinot Noir
A Pinot noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot blanc-al és a Pinot gris-vel ...
2009-04-10 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kékfrankos
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem ...
2009-02-11 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.