Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Jégbor
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-07-07 10:02:56
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A jégbor


A jégbor a [csemegebor]ok egy fajtája. A jégbor szőlőjének szüretére csak akkor kerülhet sor, ha a bogyók teljesen megfagytak, és a bogyó jégkristályokból épül fel. Jellemzően december-január hónapokban szüretelik.


A szőlőbogyóban a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, így amikor préselik a szőlőt, akkor a fagyott szőlőből nyert bor nagyon magas cukortartalmú és savtartalmú lesz.


A jégborok készítésének nagy a kockázata, mivel a termést védeni kell a seregélyektől és más vadállatoktól. Az időjárás is sokszor nehezíti a feladatot, mivel egy novemberi vagy decemberi eső elviheti az egész termést, ami hektáronként 800-1200 kg körüli – míg normál szüreti idényben akár 7000-8000 kg is lehet.


A préselés során fagyott szőlőből nyerjük ki a levelet, ezért meglehetősen kevés mustot kapunk, aminek aztán hosszú erjedési fázisa következik, mivel a magas cukortartalom és a hideg lassítja az erjedési folyamatokat.
A leghíresebb jéborokat Németországban és Ausztriában készítik, de Hazánkra is jellemző. A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada.

 

A legelterjedtebb jégborfajták:
-    [Rajnai rizling]
-    [Muskotály]
-    [Fűszeres Tramini]
-    [Kékfrankos]
-    [Pinot noir]
-    [Cabernet]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.