Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Hungarovin Részvénytársaság 1971-ben alakult a magyarországi bortermelők közös exportvállalataként. 1992-ben tulajdonváltás következett a cég történetében, ekkor a Henkell & Söhnlein wiesbaden többségi tulajdont szerzett. Saját tulajdonukban van, több mint 20 km hosszú Budafokra jellemző pincerendszer, amely ideális a bor tárolásához és érleléséhez. Emellett 1000 hektáros saját ültetvényük van az [Etyeki borvidék]?en, ami jó alapanyagot nyújt fehérborok és pezsgő alapborok elkészítéséhez.
A Hungarovin Rt. kínálatában megtalálhatóak a híres magyar borok, mint az Egri Bikavér, Szekszárd, Villány, Sopron és Mátraalja kiemelkedő borai. Bodrogkeresztúron 56 hektáros szőlőültetvényről származnak a vállalat tokaji borkülönlegességei.
Nagy szerepet fektetnek a magyar borászat fejlesztésére, így az etyeki borvidéken három éves szőlőtelepítési programba kezdtek. Az elvárásoknak megfelelő műszaki kiegészítőket hoztak létre, mint a pázmándi szőlőfeldolgozó, ahol 1995 óta rozsdamentes, zártrendszerű technológiával folyik a borok előállítása. Szakembergárdával, folyamatos felügyelet mellett a minőségre törekednek.

 

Magyarország egyik legnagyobb borexportőre a Hungarovin Rt. A 70-es és 80-as években legfőbb szállítója volt az angol, a skandináv, a kanadai és amerikai piacoknak. Legjelentősebb exportpiaci területük jelenleg Kanada, ahol Saint Stephan's Crown néven is forgalmaznak borokat. A skandináv országokban, mint Svédország, vagy Finnország igen kedveltek a termékek, de Észtországot és Litvániát is ide sorolhatjuk. Svédországban pl. a Hungarovin Debrői Cuvée és az  Egri Bikavér előkelő helyet képvisel a fogyasztók körében. Lengyelországban a Kadarka, az Egri Bikavér, Németországban a Hungarovin Debrői Cuvée és a Bükkaljai Leányka, valamint a Csárdás kedvelt. Japánban az Egri Bikavéren kívül a Tokaji Aszú is kelendő. Szenegálban és Kenyában is találkozhat az ember Hungarovin borokkal.

A Hungarovin Rt. által forgalmazott borok választékában megtalálhatóak vörös, fehér, rosé borok, szárazak, félszárazak, félédesek és édesek. A borok többsége reduktív technológiával készül. A termékpalettán megtalálhatóak az ún. Barrique borok is.

A Hungarovin Borvidéki borcsalád tagjai:
- soproni borvidék
- villányi-siklósi borvidék
- szekszárdi borvidék
- egri borvidék
- balatonfüredi borvidék


Szent István korona borcsalád

Szent István Korona - Etyeki Chardonnay    
Ez a Chardonnay Etyeki borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Határozott fajtajellegű, kemény karakterű, zamatos száraz minőségi fehérbor. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve halételekhez, fehér húsokhoz ajánlják.
     
Szent István Korona - Etyeki Sauvignon Blanc      
Ez a Sauvignon Blanc Etyeki borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Harmonikusan finom ízű, félszáraz minőségi fehérbor. Illata és zamata fajtára jellemzően határozottan karakteres. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve szárnyas és halételekhez ajánlják.
         
Szent István Korona - Szekszárdi Merlot          
Ez a Merlot Szekszárdi borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú és bársonyos finom zamatú vörösbor. Fogyasztását 16 C°-on vadételekhez, pörkölthöz ajánlják.

Szent István Korona - Pázmándi Cabernet Sauvignon      
Ez a Cabernet Sauvignon Pázmándi borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Mélyrubin színű, fűszeres zamatú, bársonyosan karakteres vörösbor.
Fogyasztását 16-17 C°-on magyaros ételekhez, húsételekhez ajánlják.

Szent István Korona - Etyeki Irsai Olivér          
Ez az Irsai Olivér az Etyeki borvidéken termesztett válogatott szőlőből készül, igazi Hungaricum. Fajtájára jellemzően illatos, könnyű, üde. Karakteres, kellemes savérzetű száraz fehérbor. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve tésztákhoz, könnyű ételekhez ajánlják.

Szent István Korona - Juhfark      
Ez a Juhfark az Etyeki borvidéken termesztett válogatott szőlőből készül. Markáns, intenzív fajtajelleg, kellemes illat és zamatanyagok jellemzik. Igazi kuriózumnak számít a Szent István Korona borcsalád bora a világfajták között. Fogyasztását 9-11 C°-on magyaros halételekhez, fehérhúsú szárnyasokhoz ajánlják.

Büszkeségeik közé tartozik két hatalmas díszhordó:

1. Rákóczi nagyhordó

A II. világháború során az ezer hektoliteres hordóóriás - sajnos - erõsen megrongálódott. A pince jogutódja az ötvenes évek elején szétszedette és a pincébõl eltávolíttatta. Az 1931-es budafoki Rákóczi nagyhordóval a Palugyay bornagykereskedõ cég budafoki fiókpincészetében a szabadság eszméjének három hordóból álló kompozícióval állított emléket. A hordóegyüttes közepén egy 300 hektós ászokhordónak két járomfájára rögzített 1m2-es tölgyfalapon kifaragott, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló portré látható. A fejedelem képét környezõ, osztott körfeliraton felül "Pro Libertate", alul "II Rákóczi Ferenc" felírás olvasható. A kompozíció másik két tagja - a Petõfi- és a Kossuth-hordó - a nagyhordó jobb, illetve bal oldalán volt elhelyezve. A hordókompozíciót késõbb szétbontották. A fejedelmet ábrázoló, igen szép kivitelû faragvány ma egy kisebb űrtartalmú hordót díszít.

2. Óriás nagyhordó

1974-ben, Budafok egyik sziklapincéjében építették a mai legnagyobb ûrtartalmú (1022 hl) díszhordó óriást (1000 hektoliter=100. 000 liter). Érdekessége, hogy a teljes tartalmából egész Budapest lakosságát meg lehetne hívni fél pohár (0,5 dl) borra. A hordó tervezõje Borsody István, üzemmérnök, aki munkáját a Soproni Egyetem tanszékeinek ellenõrzése mellett végezte; kivitelezõje pedig a budapesti Fûrész- és Hordóipari Vállalat Jubileum-brigádja volt. A hordó elülsõ feneke teljes felületének - ez pontosan 18 m2 - mûvészi faragványát id. Szabó István, Kossuth Díjas fafaragómester tervezte, készítette. A faragvány uralkodó témája a szõlõhegyek, elõttük vidám szürettel. A hordófenék alsó harmadában látható témákat (szõlõ préselése, pince belsõ, mulatozó társaság) vízszintesen futó szalagfelirat vezeti be: "Messze jövendõvel komolyan vess össze jelenkort. Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül" (Kölcsey).
Az óriás díszhordó ma Európa legnagyobb tölthetõ fahordója.


Látogatható pincéik:

HUNGAROVIN Leanderes pince, Bp. XXII, Nagytétényi út 40:

Több száz éves pincerendszerben található Leanderes pincében szakavatott borászati szakemberek segítségével bepillantást nyerhet minden látogató a borkészítés egyes fázisaiba, megkóstolhatja boraikat, választ kaphat kérdéseire, találkozhat borászaikkal és vásárolhat minden egyes borból. Az elõre egyeztetett idõpontokra megszervezett látogatásoknak idõtartama 70-90 perc.

GYÖRGY VILLA
Budapest
XXII Nagytétényi út 198-202

Ez a gyönyörűen rendbe hozott vendégház a maga csodálatos parkjával és muzeális boraival várja minden kedves látogatóját. Borkóstolóval egybekötött látogatásnak az idõtartama 70-90 perc. A György Villa borok mellett, melyek a gasztronómiát kedvelõk részére készülnek, láthatóak különbözõ muzeális értékű borkülönlegességek is, valamint boraik a helyszínen is megvásárolhatók.

Romsics László a György-Villa borok alkotója és a pincészet főborásza. Kalocsai születésű, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karán végzett borászként. Az egyetem után egyenesen a Borászati Kutatóintézethez ment dolgozni. Borászként került 1995-ben a Hungarovinhez, majd főborászként a György-Villához. A pályafutásához szükséges tapasztalatok megszerzéséhez különböző tanulmányutakon vett részt. 1995-ben a szüret alatt mintegy három hónapot dolgozott a németországi Breisachban, Európa egyik legnagyobb borászati üzemében. 1999-ben pedig egy hónapot töltött Chilében az Errazuriz Caliterra és Montes vállalatoknál, szintén a szüret ideje alatt. 2003-ban felvételt nyert a szakmában jelenleg a legmagasabb képzést biztosító intézménybe, a [Master of Wine]?-ba.

                         

A György Villa borai:
Juhfark 2004 - száraz minőségi fehérbor
A Budapesttől 40 km-re elterülő pázmándi szőlőterületről származó hungarikum ez a 2004-es évjáratú Juhfark. A reduktív technológiának és a tudatos terméskorlátozásnak köszönhetően a kóstoláskor először egy friss nyári gyümölcsökre emlékeztető illattal, később pedig egy telt, zamatgazdag, harmonikus savtartalmú borral találkozhatunk. Igazi különlegességnek számít a György-Villa borcsalád világfajtái között, a fajta meghálálva az odaadó munkát különleges élvezetet nyújt a fogyasztónak. Ízében a körte és a füge,illatában a tavaszi virágok és a zöldalma dominál.
Fogyasztása 10-12°C-on levesekhez, magyaros káposztaételekhez, fehérhúsú szárnyasokhoz, ill. kellemes baráti beszélgetésekhez ajánlott.

Chardonnay 2004 - száraz minőségi fehérbor
Ez a Budapest szőlőskertjéből származó Chardonnay a 2004-es évjárat egyik büszkesége. A szokásosnál kicsit későbbi, de teljes érésben szüretelt szőlő a kíméletes feldolgozás után egy igazi gyöngyszemmel lepett meg minket a Chardonnay-k végeláthatatlan világában. A citrusos-vaníliás illat jól harmonizál a már-már édes teltséggel. Csodálatos kiegészítője ételeknek, de akár önmagában is különlegessé varázsolhat egy ünnepi pillanatot.
Fogyasztását 10-12°C-on tésztához, halételekhez ajánlott.

Sauvignon Blanc 2004 - száraz minőségi fehérbor
Az etyeki szőlőbirtok 2004-es évjáratú Sauvignon blanc-ja a György-Villa borcsalád a világ egyik legismertebb szőlőfajtájából készült bora. A korszerű pázmándi feldolgozónkban készült reduktív bor minden képzeletet felülmúló minőséggel ajándékozott meg minket. Az intenzív egres-bodzás illat a zamatban is folytatódik egy szép kerek egészt alkotva. Kellemes savérzet és egy nagyon hosszú gyümölcsös utóíz jellemzi a bort, kóstoláskor mintha egy kis fűszeres ládikába szagolnánk.
Fogyasztása 12-13°C-on könnyű hal és szárnyasételekhez, fűszeres sültekhez, spárgához ajánlott.

Pinot Noir Rosé 2004 - száraz minőségi rosé bor
A pázmándi szőlőültetvényről származó 2004-es évjáratú Pinot noir szőlőfajtából készült rosé a György-Villa borcsalád méltán egyik legnépszerűbb bora. A halvány rosé szín mögé rejtett telt gyümölcsösség igazi felfrissülést nyújt akár egy meleg nyári estén, akár egy elegáns vacsora kísérőjeként. Illatában eper és erdei gyümölcsök vetélkednek az ízlelőbimbók kegyeiért, ízében a frissesség és a gyümölcsösség dominál.
Fogyasztása 12-13°C-on könnyű szárnyas és halételekhez, olasz tésztákhoz ajánlott.

Merlot 2002 - száraz minőségi vörösbor
A 2004-es VinAgora borverseny egyik aranyérmes bora a 2002-es évjáratú villányi Merlot, a György-Villa borcsalád egyik vörös alappillére. Az érett szőlőnek, ill. a fahordós és palackos érlelésnek köszönhetően egy gyümölcsös, érett tanninokkal rendelkező, telt vörösbort tartunk kezünkben. Kóstoláskor mintegy felnőtt életét megkezdő ember lendületével és vitalitásával találkozhatunk. Illatában az áfonya és a meggy dominál, mely ízben tovább folytatódik, de a pontot az i-re a korty lenyelése után megmaradó, hosszan lecsengő gyümölcsös utóíz teszi fel.
Fogyasztása 15-16°C-on magyaros és vadételekhez ajánlott.

Cabernet Sauvignon 2003 - száraz minőségi vörösbor
A Cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb szőlőfajtája, a Villányi borvidék pedig Magyarország legdélibb és legmelegebb borvidéke. Ennek a kettőnek a találkozása ez a György-Villa borszelekcióban található 2003-as évjáratú vörösbor. Az érett tanninok a 2003-as nyarat idézik, színe rubinvörös, zamata telt, illata enyhén vaníliás-fűszeres jegyeket mutat. Komplex, intenzív és harmonikus, mely kortyról kortyra varázsolja el a kóstolót.
Fogyasztása 16-18°C-on vadételekhez, marhahúsos ételekhez, valamint egyes aromás sajtokhoz ajánlott.

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI BORVERSENYEKEN ELÉRT GYÖRGY-VILLA EREDMÉNYEK:
2001     XXVII. Országos Borverseny - Budapest: György-Villa Chardonnay / aranyérem
2001     Intarnational Wine Competition - London:
György-Villa Chardonnay / bronzérem
György-Villa Cabernet sauvignon / bronzérem
2001     Concours M. de Bruxelles: György-Villa Cabernet Sauvignon / aranyérem
2001     International Wine Competition Greece: György-Villa Sauvignon Blanc / bronzérem

 

2002     Vinalies Internationales - Paris: György-Villa Cabernet Sauvignon / ezüstérem
2002     Vinales Internationales Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     International Wine and Spirit Competition Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     Concours Mondial de Bruxelles Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     VinAgora Chardonnay 2002 / oklevél
2002     IV. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Sauvignon blanc 2001 / aranyérem
Cabernet sauvignon 1999 / aranyérem

 

2003      International Wine and Spirit Competition
Chardonnay 2002 / bronzérem
Cabernet sauvignon 2000 / bronzérem
2003     Vinexpo Chardonnay 2002 / bronzérem
2003     Les Citadelles du Vin Cabernet sauvignon 2000 / ezüstérem
2003     V. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Chardonnay 2002 / ezüstérem
Juhfark 2002 / oklevél
Sauvignon blanc 2002 / ezüstérem
Cabernet sauvignon 2000 / bronzérem
Cabernet sauvignon reserve 1997 / ezüstérem


2004      International Wine and Spirit Competition Chardonnay 2003 / oklevél
Cabernet sauvignon 2002 / bronzérem
2004     VI. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Chardonnay 2003 / aranyérem
Juhfark 2003 / aranyérem
Pinot noir rosé 2003 / bronzérem
Cabernet sauvignon 2002 / bronzérem
Merlot 2000 / aranyérem
2004     III. Országos Syngenta Borverseny
Juhfark 2003 / aranyérem
2004      Mundus Vini Internationale Weinakademie
Cabernet sauvignon 2002 / ezüstérem
2004     VinAgora Budapest
Merlot 2002 / aranyérem
2004     Velencei Tájegység Borversenye
Juhfark 2003 / nagy arany
Pinot noir rosé 2003 / nagy arany
2004     Budafok Város Bora 2004
Chardonnay 2003 / aranyérem
Juhfark 2003 / aranyérem
Cabernet sauvignon 2002 / ezüstérem


2005     Challenge International du Vin
Cabernet sauvignon 2003 / aranyérem
2005     Decanter World Wine Awards
Cabernet sauvignon 2003 / bronzérem
2005     VII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Chardonnay 2004 / ezüstérem
Juhfark 2004 / ezüstérem
Cabernet sauvignon 2003 / ezüstérem
2005       Etyeki Hegyközségi Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / bronzérem
Chardonnay 2004 / aranyérem
Juhfark 2004 / aranyérem
2005     Pázmándi Hegyközségi Borverseny
Chardonnay 2004 / aranyérem
Sauvignon blanc 2004 / aranyérem
Juhfark 2004 / aranyérem
Pinot noir rosé 2004 / aranyérem
Cabernet sauvignon 2004 / aranyérem
2005     IV. Országos Syngenta Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Merlot 2002 / ezüstérem
2005     XXIX. Országos Borverseny, Budapest
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
2005     Nagyharsányi Hegyközségi Borverseny
Cabernet sauvignon 2002 / nagy arany
Cabernet sauvignon 2003 / arany
Merlot 2002 / nagy arany
2005     Budafok Város Bora 2005
Juhfark 2004 / aranyérem
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Pinot noir ros 2004 / ezüstérem
Merlot 2002 / ezüstérem

 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Etyek-Budai Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.