Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Hungarovin Részvénytársaság 1971-ben alakult a magyarországi bortermelők közös exportvállalataként. 1992-ben tulajdonváltás következett a cég történetében, ekkor a Henkell & Söhnlein wiesbaden többségi tulajdont szerzett. Saját tulajdonukban van, több mint 20 km hosszú Budafokra jellemző pincerendszer, amely ideális a bor tárolásához és érleléséhez. Emellett 1000 hektáros saját ültetvényük van az [Etyeki borvidék]?en, ami jó alapanyagot nyújt fehérborok és pezsgő alapborok elkészítéséhez.
A Hungarovin Rt. kínálatában megtalálhatóak a híres magyar borok, mint az Egri Bikavér, Szekszárd, Villány, Sopron és Mátraalja kiemelkedő borai. Bodrogkeresztúron 56 hektáros szőlőültetvényről származnak a vállalat tokaji borkülönlegességei.
Nagy szerepet fektetnek a magyar borászat fejlesztésére, így az etyeki borvidéken három éves szőlőtelepítési programba kezdtek. Az elvárásoknak megfelelő műszaki kiegészítőket hoztak létre, mint a pázmándi szőlőfeldolgozó, ahol 1995 óta rozsdamentes, zártrendszerű technológiával folyik a borok előállítása. Szakembergárdával, folyamatos felügyelet mellett a minőségre törekednek.

 

Magyarország egyik legnagyobb borexportőre a Hungarovin Rt. A 70-es és 80-as években legfőbb szállítója volt az angol, a skandináv, a kanadai és amerikai piacoknak. Legjelentősebb exportpiaci területük jelenleg Kanada, ahol Saint Stephan's Crown néven is forgalmaznak borokat. A skandináv országokban, mint Svédország, vagy Finnország igen kedveltek a termékek, de Észtországot és Litvániát is ide sorolhatjuk. Svédországban pl. a Hungarovin Debrői Cuvée és az  Egri Bikavér előkelő helyet képvisel a fogyasztók körében. Lengyelországban a Kadarka, az Egri Bikavér, Németországban a Hungarovin Debrői Cuvée és a Bükkaljai Leányka, valamint a Csárdás kedvelt. Japánban az Egri Bikavéren kívül a Tokaji Aszú is kelendő. Szenegálban és Kenyában is találkozhat az ember Hungarovin borokkal.

A Hungarovin Rt. által forgalmazott borok választékában megtalálhatóak vörös, fehér, rosé borok, szárazak, félszárazak, félédesek és édesek. A borok többsége reduktív technológiával készül. A termékpalettán megtalálhatóak az ún. Barrique borok is.

A Hungarovin Borvidéki borcsalád tagjai:
- soproni borvidék
- villányi-siklósi borvidék
- szekszárdi borvidék
- egri borvidék
- balatonfüredi borvidék


Szent István korona borcsalád

Szent István Korona - Etyeki Chardonnay   
 
Ez a Chardonnay Etyeki borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Határozott fajtajellegű, kemény karakterű, zamatos száraz minőségi fehérbor. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve halételekhez, fehér húsokhoz ajánlják.
     
Szent István Korona - Etyeki Sauvignon Blanc      
Ez a Sauvignon Blanc Etyeki borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Harmonikusan finom ízű, félszáraz minőségi fehérbor. Illata és zamata fajtára jellemzően határozottan karakteres. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve szárnyas és halételekhez ajánlják.
         
Szent István Korona - Szekszárdi Merlot          
Ez a Merlot Szekszárdi borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú és bársonyos finom zamatú vörösbor. Fogyasztását 16 C°-on vadételekhez, pörkölthöz ajánlják.

Szent István Korona - Pázmándi Cabernet Sauvignon      
Ez a Cabernet Sauvignon Pázmándi borvidéken termesztett szőlőfajtából készül. Mélyrubin színű, fűszeres zamatú, bársonyosan karakteres vörösbor.
Fogyasztását 16-17 C°-on magyaros ételekhez, húsételekhez ajánlják.

Szent István Korona - Etyeki Irsai Olivér   
      
Ez az Irsai Olivér az Etyeki borvidéken termesztett válogatott szőlőből készül, igazi Hungaricum. Fajtájára jellemzően illatos, könnyű, üde. Karakteres, kellemes savérzetű száraz fehérbor. Fogyasztását 10-12 C°-ra hűtve tésztákhoz, könnyű ételekhez ajánlják.

Szent István Korona - Juhfark 
    
Ez a Juhfark az Etyeki borvidéken termesztett válogatott szőlőből készül. Markáns, intenzív fajtajelleg, kellemes illat és zamatanyagok jellemzik. Igazi kuriózumnak számít a Szent István Korona borcsalád bora a világfajták között. Fogyasztását 9-11 C°-on magyaros halételekhez, fehérhúsú szárnyasokhoz ajánlják.

Büszkeségeik közé tartozik két hatalmas díszhordó:

1. Rákóczi nagyhordó

A II. világháború során az ezer hektoliteres hordóóriás - sajnos - erõsen megrongálódott. A pince jogutódja az ötvenes évek elején szétszedette és a pincébõl eltávolíttatta. Az 1931-es budafoki Rákóczi nagyhordóval a Palugyay bornagykereskedõ cég budafoki fiókpincészetében a szabadság eszméjének három hordóból álló kompozícióval állított emléket. A hordóegyüttes közepén egy 300 hektós ászokhordónak két járomfájára rögzített 1m2-es tölgyfalapon kifaragott, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló portré látható. A fejedelem képét környezõ, osztott körfeliraton felül "Pro Libertate", alul "II Rákóczi Ferenc" felírás olvasható. A kompozíció másik két tagja - a Petõfi- és a Kossuth-hordó - a nagyhordó jobb, illetve bal oldalán volt elhelyezve. A hordókompozíciót késõbb szétbontották. A fejedelmet ábrázoló, igen szép kivitelû faragvány ma egy kisebb űrtartalmú hordót díszít.

2. Óriás nagyhordó

1974-ben, Budafok egyik sziklapincéjében építették a mai legnagyobb ûrtartalmú (1022 hl) díszhordó óriást (1000 hektoliter=100. 000 liter). Érdekessége, hogy a teljes tartalmából egész Budapest lakosságát meg lehetne hívni fél pohár (0,5 dl) borra. A hordó tervezõje Borsody István, üzemmérnök, aki munkáját a Soproni Egyetem tanszékeinek ellenõrzése mellett végezte; kivitelezõje pedig a budapesti Fûrész- és Hordóipari Vállalat Jubileum-brigádja volt. A hordó elülsõ feneke teljes felületének - ez pontosan 18 m2 - mûvészi faragványát id. Szabó István, Kossuth Díjas fafaragómester tervezte, készítette. A faragvány uralkodó témája a szõlõhegyek, elõttük vidám szürettel. A hordófenék alsó harmadában látható témákat (szõlõ préselése, pince belsõ, mulatozó társaság) vízszintesen futó szalagfelirat vezeti be: "Messze jövendõvel komolyan vess össze jelenkort. Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül" (Kölcsey).
Az óriás díszhordó ma Európa legnagyobb tölthetõ fahordója.


Látogatható pincéik:

HUNGAROVIN Leanderes pince, Bp. XXII, Nagytétényi út 40:
Budapest
XXII Nagytététnyi út 40
Látogatásszervezõ: Palace Budafok Cellars Kft.
Telefon: 362-1634
Telefax: 362-1635
E-mail: zsolt.acs@budafokcellars.hu

Több száz éves pincerendszerben található Leanderes pincében szakavatott borászati szakemberek segítségével bepillantást nyerhet minden látogató a borkészítés egyes fázisaiba, megkóstolhatja boraikat, választ kaphat kérdéseire, találkozhat borászaikkal és vásárolhat minden egyes borból. Az elõre egyeztetett idõpontokra megszervezett látogatásoknak idõtartama 70-90 perc.

GYÖRGY VILLA
Budapest
XXII Nagytétényi út 198-202
Látogatásszervezõ: Palace Budafok Cellars Kft.
Telefon: 362-1634
Telefax: 362-1635
E-mail: gyorgyvilla@acanet.hu

Ez a gyönyörűen rendbe hozott vendégház a maga csodálatos parkjával és muzeális boraival várja minden kedves látogatóját. Borkóstolóval egybekötött látogatásnak az idõtartama 70-90 perc. A György Villa borok mellett, melyek a gasztronómiát kedvelõk részére készülnek, láthatóak különbözõ muzeális értékű borkülönlegességek is, valamint boraik a helyszínen is megvásárolhatók.

Romsics László a György-Villa borok alkotója és a pincészet főborásza. Kalocsai születésű, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karán végzett borászként. Az egyetem után egyenesen a Borászati Kutatóintézethez ment dolgozni. Borászként került 1995-ben a Hungarovinhez, majd főborászként a György-Villához. A pályafutásához szükséges tapasztalatok megszerzéséhez különböző tanulmányutakon vett részt. 1995-ben a szüret alatt mintegy három hónapot dolgozott a németországi Breisachban, Európa egyik legnagyobb borászati üzemében. 1999-ben pedig egy hónapot töltött Chilében az Errazuriz Caliterra és Montes vállalatoknál, szintén a szüret ideje alatt. 2003-ban felvételt nyert a szakmában jelenleg a legmagasabb képzést biztosító intézménybe, a [Master of Wine]?-ba.

                         

A György Villa borai:
Juhfark 2004 - száraz minőségi fehérbor
A Budapesttől 40 km-re elterülő pázmándi szőlőterületről származó hungarikum ez a 2004-es évjáratú Juhfark. A reduktív technológiának és a tudatos terméskorlátozásnak köszönhetően a kóstoláskor először egy friss nyári gyümölcsökre emlékeztető illattal, később pedig egy telt, zamatgazdag, harmonikus savtartalmú borral találkozhatunk. Igazi különlegességnek számít a György-Villa borcsalád világfajtái között, a fajta meghálálva az odaadó munkát különleges élvezetet nyújt a fogyasztónak. Ízében a körte és a füge,illatában a tavaszi virágok és a zöldalma dominál.
Fogyasztása 10-12°C-on levesekhez, magyaros káposztaételekhez, fehérhúsú szárnyasokhoz, ill. kellemes baráti beszélgetésekhez ajánlott.

Chardonnay 2004 - száraz minőségi fehérbor

Ez a Budapest szőlőskertjéből származó Chardonnay a 2004-es évjárat egyik büszkesége. A szokásosnál kicsit későbbi, de teljes érésben szüretelt szőlő a kíméletes feldolgozás után egy igazi gyöngyszemmel lepett meg minket a Chardonnay-k végeláthatatlan világában. A citrusos-vaníliás illat jól harmonizál a már-már édes teltséggel. Csodálatos kiegészítője ételeknek, de akár önmagában is különlegessé varázsolhat egy ünnepi pillanatot.
Fogyasztását 10-12°C-on tésztához, halételekhez ajánlott.

Sauvignon Blanc 2004 - száraz minőségi fehérbor

Az etyeki szőlőbirtok 2004-es évjáratú Sauvignon blanc-ja a György-Villa borcsalád a világ egyik legismertebb szőlőfajtájából készült bora. A korszerű pázmándi feldolgozónkban készült reduktív bor minden képzeletet felülmúló minőséggel ajándékozott meg minket. Az intenzív egres-bodzás illat a zamatban is folytatódik egy szép kerek egészt alkotva. Kellemes savérzet és egy nagyon hosszú gyümölcsös utóíz jellemzi a bort, kóstoláskor mintha egy kis fűszeres ládikába szagolnánk.
Fogyasztása 12-13°C-on könnyű hal és szárnyasételekhez, fűszeres sültekhez, spárgához ajánlott.

Pinot Noir Rosé 2004 - száraz minőségi rosé bor

A pázmándi szőlőültetvényről származó 2004-es évjáratú Pinot noir szőlőfajtából készült rosé a György-Villa borcsalád méltán egyik legnépszerűbb bora. A halvány rosé szín mögé rejtett telt gyümölcsösség igazi felfrissülést nyújt akár egy meleg nyári estén, akár egy elegáns vacsora kísérőjeként. Illatában eper és erdei gyümölcsök vetélkednek az ízlelőbimbók kegyeiért, ízében a frissesség és a gyümölcsösség dominál.
Fogyasztása 12-13°C-on könnyű szárnyas és halételekhez, olasz tésztákhoz ajánlott.

Merlot 2002 - száraz minőségi vörösbor

A 2004-es VinAgora borverseny egyik aranyérmes bora a 2002-es évjáratú villányi Merlot, a György-Villa borcsalád egyik vörös alappillére. Az érett szőlőnek, ill. a fahordós és palackos érlelésnek köszönhetően egy gyümölcsös, érett tanninokkal rendelkező, telt vörösbort tartunk kezünkben. Kóstoláskor mintegy felnőtt életét megkezdő ember lendületével és vitalitásával találkozhatunk. Illatában az áfonya és a meggy dominál, mely ízben tovább folytatódik, de a pontot az i-re a korty lenyelése után megmaradó, hosszan lecsengő gyümölcsös utóíz teszi fel.
Fogyasztása 15-16°C-on magyaros és vadételekhez ajánlott.

Cabernet Sauvignon 2003 - száraz minőségi vörösbor

A Cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb szőlőfajtája, a Villányi borvidék pedig Magyarország legdélibb és legmelegebb borvidéke. Ennek a kettőnek a találkozása ez a György-Villa borszelekcióban található 2003-as évjáratú vörösbor. Az érett tanninok a 2003-as nyarat idézik, színe rubinvörös, zamata telt, illata enyhén vaníliás-fűszeres jegyeket mutat. Komplex, intenzív és harmonikus, mely kortyról kortyra varázsolja el a kóstolót.
Fogyasztása 16-18°C-on vadételekhez, marhahúsos ételekhez, valamint egyes aromás sajtokhoz ajánlott.

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI BORVERSENYEKEN ELÉRT GYÖRGY-VILLA EREDMÉNYEK:

2001     XXVII. Országos Borverseny - Budapest: György-Villa Chardonnay / aranyérem
2001     Intarnational Wine Competition - London:
György-Villa Chardonnay / bronzérem
György-Villa Cabernet sauvignon / bronzérem
2001     Concours M. de Bruxelles: György-Villa Cabernet Sauvignon / aranyérem
2001     International Wine Competition Greece: György-Villa Sauvignon Blanc / bronzérem

 

2002     Vinalies Internationales - Paris: György-Villa Cabernet Sauvignon / ezüstérem
2002     Vinales Internationales Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     International Wine and Spirit Competition Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     Concours Mondial de Bruxelles Cabernet sauvignon 1999 / ezüstérem
2002     VinAgora Chardonnay 2002 / oklevél
2002     IV. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Sauvignon blanc 2001 / aranyérem
Cabernet sauvignon 1999 / aranyérem

 

2003      International Wine and Spirit Competition
Chardonnay 2002 / bronzérem
Cabernet sauvignon 2000 / bronzérem
2003     Vinexpo Chardonnay 2002 / bronzérem
2003     Les Citadelles du Vin Cabernet sauvignon 2000 / ezüstérem
2003     V. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Chardonnay 2002 / ezüstérem
Juhfark 2002 / oklevél
Sauvignon blanc 2002 / ezüstérem
Cabernet sauvignon 2000 / bronzérem
Cabernet sauvignon reserve 1997 / ezüstérem


2004      International Wine and Spirit Competition Chardonnay 2003 / oklevél
Cabernet sauvignon 2002 / bronzérem
2004     VI. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Chardonnay 2003 / aranyérem
Juhfark 2003 / aranyérem
Pinot noir rosé 2003 / bronzérem
Cabernet sauvignon 2002 / bronzérem
Merlot 2000 / aranyérem
2004     III. Országos Syngenta Borverseny
Juhfark 2003 / aranyérem
2004      Mundus Vini Internationale Weinakademie
Cabernet sauvignon 2002 / ezüstérem
2004     VinAgora Budapest
Merlot 2002 / aranyérem
2004     Velencei Tájegység Borversenye
Juhfark 2003 / nagy arany
Pinot noir rosé 2003 / nagy arany
2004     Budafok Város Bora 2004
Chardonnay 2003 / aranyérem
Juhfark 2003 / aranyérem
Cabernet sauvignon 2002 / ezüstérem


2005     Challenge International du Vin
Cabernet sauvignon 2003 / aranyérem
2005     Decanter World Wine Awards
Cabernet sauvignon 2003 / bronzérem
2005     VII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Chardonnay 2004 / ezüstérem
Juhfark 2004 / ezüstérem
Cabernet sauvignon 2003 / ezüstérem
2005       Etyeki Hegyközségi Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / bronzérem
Chardonnay 2004 / aranyérem
Juhfark 2004 / aranyérem
2005     Pázmándi Hegyközségi Borverseny
Chardonnay 2004 / aranyérem
Sauvignon blanc 2004 / aranyérem
Juhfark 2004 / aranyérem
Pinot noir rosé 2004 / aranyérem
Cabernet sauvignon 2004 / aranyérem
2005     IV. Országos Syngenta Borverseny
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Merlot 2002 / ezüstérem
2005     XXIX. Országos Borverseny, Budapest
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
2005     Nagyharsányi Hegyközségi Borverseny
Cabernet sauvignon 2002 / nagy arany
Cabernet sauvignon 2003 / arany
Merlot 2002 / nagy arany
2005     Budafok Város Bora 2005
Juhfark 2004 / aranyérem
Sauvignon blanc 2004 / ezüstérem
Pinot noir ros 2004 / ezüstérem
Merlot 2002 / ezüstérem

Kapcsolat:


1) HUNGAROVIN RT.

1222 Budapest
Háros u. 2-6
Központi tel.: 424-25-00
Vevõszolgálat: 424-26-50, 424-26-51
e-mail: info@hungarovin.hu

2) A Kemendy Selection borok főborásza: KEMENDY László
Tel: 424-25-00

3) A GYÖRGY VILLA borok fõborásza:
ROMSICS László
Tel: 424-25-00

4) HUNGAROVIN Leanderes PINCE

Budapest
XXII Nagytététnyi út 40
Látogatásszervezõ: Palace Budafok Cellars Kft.
Telefon: 362-1634
Telefax: 362-1635
E-mail: zsolt.acs@budafokcellars.hu

5) GYÖRGY VILLA
Budapest
XXII Nagytétényi út 198-202
Látogatásszervezõ: Palace Budafok Cellars Kft.
Telefon: 362-1634
Telefax: 362-1635
E-mail: gyorgyvilla@acanet.hu

 

Térkép:


Nagyobb térképre váltás

 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Etyek-Budai Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online