Bor érlelési folyamata
A világban a legtöbb bort gyors, vagy azonnali fogyasztásra termelik, így ezeknek a boroknak nincs szükségük [érlelés]?re. Azonban sokkal jobb minőségű borra még kedvezőbb hatással lehet a további érlelés akár [hordó]?ban, akár [palack]?ban. Ez különösen igaz a vörösborokra, mivel nyers tanninjainak jót tesz a lágyítás.
Érlelés során a bornak szükséges, hogy magas tannin, sav és alkoholtartalma legyen, ezen túl pedig legyen bőven gyümölcstartalma, ami majd aromává tud alakulni.
Három részre oszthatók a borra ható tényezők az érlelés során:
1. a tárolóedényből származó olyan komponensekre, melynek jellege megegyezik a tanninéval, vagy a fiatal tölgyfahordóéval
2. oxigénre, mely szükséges néhány kémiai reakció végbemeneteléhez, amely a bornak karamell, kávé vagy dió ízeket kölcsönöz
3. oxigénmentes érlelés során aromák fejlődése (palackos érlelés)
Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: