Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Vörösbor csak sötét szőlőből nyerhető, mert a színét a héj festékanyagától kapja. A leggyakrabban cabernet sauvignon, merlot vagy kékburgundi (pinot noir) szőlőből készül, minimum 9 térfogatszázalék alkoholtartalommal.

 

A vörösbor hatásai

 

 Vinoterápia
    Az úgynevezett „vinoterápia" a hagyományosan boros nemzetek körében, elsőként is pedig a szépségiparban is élenjáró franciáknál lett népszerű. Részletesen a vinoterápiáról >>

Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Az már kevésbé egyértelmű, hogy ebben a folyamatban a vörösbor hasznosabb, mint más alkoholok, az azonban biztos, hogy a nedűben van antioxidáns, amely szintén hasznos a szervezet számára. Olasz kutatók azt is kimutatták, hogy a vörösbor a fertőtlenítő hatása miatt jót tesz a fogaknak és az ínynek. Napi egy pohár vörösbor, de nem több, lassíthatja az időskori elbutulás kifejlődését.Rossz hír azonban, hogy annál, aki túl sokat fogyaszt vörösbort, azaz naponta legalább két nagy pohárral iszik, jelentősen nő a bélrák kialakulásának kockázata.

 

A bor, mint antidepresszáns

 

Az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószinűsítik a borokban. Ez a vegyület, mint közismert, antidepresszáns tulajdonságú és talán ennek is tulajdonítható a bor feszültségoldó hatása. Jóllehet sok bizonyíték támasztja alá a vörösborok kedvező élettani hatásával kapcsolatos elképzeléseket, a tartós alkoholfogyasztás az emberek egy részénél szívizomkárosodás kialakulásához, bizonyos daganatos és májbetegségek kockázatának fokozódásához vezethet.

 

Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás mértéke és a májzsugoros halálozások száma az elmúlt 30 évben aggasztó mértékben emelkedett, mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a túlzott fogyasztás káros hatásaira. Ezért ne feledjük a legfontosabb a mértékletesség, hisz a régi bölcsesség szerint is az első pohár az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a gyalázaté.

 


A szócikkhez társított címkék:
vörösbor

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Gyöngyözőbor
A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ...
2018-07-25 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Eiswein
Az Eiswein német szó, jelentése jégbor. Arra utal, hogy a szüretet addig halasztják, amíg a szőlőszemek megfagynak. A fagyott szőlőszemekből ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Alapbor
Az alapbor olyan készítmény, amelyet elsősorban valamilyen más borszármazék előállításának alapjául hoznak létre. Ilyenkor a ...
2013-05-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Almabor (cider, cidre)
A nagy múlttal rendelkező, valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cider, avagy az almabor elindult ...
2012-12-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.