Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Különleges minőségű bor


Négy borminőség-jelző kategóriát különböztetünk meg:
-    asztali bor
-    tájbor
-    minőségi bor
-    különleges minőségű bor

Különleges minőségű bor, amely meghatározott borvidék vagy bortermőhely legfeljebb 10 t/ha termésű ültetvényeiből származik, a termőhelyre meghatározott szőlőfajta érett vagy tőkén túlérett, esetleg töppedt vagy aszúsodott termésének legalább 19 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustjából készül, amely termőhelyre, fajtára, illetőleg meghatározott készítésmódra jellemző illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges megkülönböztetésre érdemes. Különleges minőségű bornál a borvidék vagy bortermőhely, az évjárat és a fajta nevének feltüntetése 100 % azonossággal kötelező.


Fajtái:
-    Késői szüretelésű bor
-    Válogatott szüretelésű bor
-    Töppedt szőlőbogyóból készült bor (Ausbruch)
-    Aszú
-    Muzeális bornak

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Muzeális bor
Muzeális bor Muzeális bornak nevezhető az a minőségi vagy különleges minőségű bor, amely legalább 5 évi érlelés után a ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Töppedt szőlőbogyóból készült bor
Töppedt szőlőbogyóból készült bor Töppedt szőlőbogyóból készült bor (Ausbruch), olyan bor, amelyet a már részben vagy teljesen ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Válogatott szüretelésű bor
Válogatott szüretelésű bor Válogatott szüretelésű bor: olyan bor, amelyet tőkén teljesen beérett szőlő kiválogatott (az éretlen, a beteg ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Késői szüretelésű bor
Késői szüretelésű bor Késői szüretelésű bor, olyan bor, amelyet a borvidék általános szüreti időszaka után szüretelt ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Minőségi bor
Minőségi bor Négy borminőség-jelző kategóriát különbözetünk meg: - asztali bor - tájbor - minőségi bor - ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tájbor
Tájbor Négy borminőség-jelző kategóriát különböztetünk meg: - asztali bor - tájbor - minőségi bor - különleges ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Asztali bor
Asztali bor Négy borminőség-jelző kategóriát különböztetünk meg: - asztali bor - tájbor - minőségi bor - különleges ...
2009-06-26 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Aszú
Aszúbor Aszúbor az a különleges minőségű bor, amelyet a tőkén hagyott, ott töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett ...
2009-06-09 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.