Különleges minőségű bor
Négy borminőség-jelző kategóriát különböztetünk meg:
- asztali bor
- tájbor
- minőségi bor
- különleges minőségű bor
Különleges minőségű bor, amely meghatározott borvidék vagy bortermőhely legfeljebb 10 t/ha termésű ültetvényeiből származik, a termőhelyre meghatározott szőlőfajta érett vagy tőkén túlérett, esetleg töppedt vagy aszúsodott termésének legalább 19 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustjából készül, amely termőhelyre, fajtára, illetőleg meghatározott készítésmódra jellemző illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges megkülönböztetésre érdemes. Különleges minőségű bornál a borvidék vagy bortermőhely, az évjárat és a fajta nevének feltüntetése 100 % azonossággal kötelező.
Fajtái:
- Késői szüretelésű bor
- Válogatott szüretelésű bor
- Töppedt szőlőbogyóból készült bor (Ausbruch)
- Aszú
- Muzeális bornak
Szponzorált linkek: