Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Első lépés. gyümölcs, gabonaféleség, gyökerek beszerzése.

Alkoholkinyerésre tulajdonképpen minden cukor- és keményítőtartalmű gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. A cukortartamtól függ, hogy mennyi alkohol nyerhető belőle, de a minősége a gyümölcs érettségi fokának függvénye. Ezért fontos, hogy a gyümölcs magas cukortartalmú, aromás, egészséges és érett legyen.

 

Második lépésként következik a párlatkészítés, vagyis a cefrézés


 Mézes diópálinka recept

Válogatás: a gyümölcsöket átválogatni és eltávolítani a káros, vagy felesleges részeket, mint pl.: szár, föld, levél, ág, romlásnak indult gyümölcs.

Mosás: az alapanyagot megmosni.

Aprítás: gyümölcsszövet szétroncsolása és a magok eltávolítása nélkülözhetetlen feltétel az egészséges erjedéshez.

Élesztő: az élesztővel való beoltás célja az erjedés felgyorsítása és az összes cukor kierjesztése, valamint az íz és aroma képzése.

Savazás: olyan pH környezetet alakít ki, amely megfelelő az élesztő és enzimek számára, de a káros mikroorganizmusok részére hátrányos.

Pektinbontás: A pektin a növények sejtfalában található, a sejtek egymáshoz kötését, tapadásást biztosítja.Néhány gyümölcs sok pektint tartalmaz (birs, alma, körte, szilva), ezért nehezen eresztenek levet és nehezíti az élesztőgomnbák működését ha levük viszkózus marad. A pektin elbontásával jobb erjedést biztosítunk, erre vízben oldódó enzimeket használnak.

Cukrozás: amennyiben fogyasztásra alkalmas, megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor nem kell cukrot hozzáadni, hiszen a cukor aromacsökkentő.

 

Harmadik lépés az erjedés.

Az erjedést megfelelő méretű műanyaghordóban végzik. Minden erjedési folyamatnak három szakasza van: elő-, fő- és utóerjedés.

Előerjedésnél megindul a az élesztők szaporodása és a szén-dioxid termelés. Főerjedésnél intenzívebb az élesztők szaporodása és  a gáztermelődés, ami az előerjedésnél tapasztaltakkal szemben már buborék formájában távozik és mozgatja a cefrét. Ez 2-3 napig tart, ami közben a cefre felmelegszik. Az utóerjedésnél lassul az élesztők működése, csökken a gázfejlődés és hűl a cefre. Amikor a cukor teljesen elfogy, megszűnik a szén-dioxid termelés és az erjedés befejeződik.

 

Negyedik lépés a lepárlás.

A lepárlás két folyamatból áll. Először előgözölögtetjük a cefrét, majd a gőzök cseppfolyósítása következik. Mindezt mégegyszer megismételjük. A párlási idő az üst méretétől függően lehet kettő, de akár négy óra is.

 

Ötödik lépésként a pálinka tárolása és érlelése következik.

Megváltoztatjuk a pálinka szeszfokát, ugyanis a finomításkor nyert pálinka szeszfoka általában túl magas (55-65 fok), a fogyasztási szeszfok pedig ennél alacsonyabb (45-52 fok). ezért hígitjuk. Hígitásra tiszta, ionmentes, lágy vagy lágyított vizet használunk. A vizet öntjük a pálinkához. A víz azonos hőmérsékletű legyen a pálinkával.

Ezután a pálinkát pihentetni kell. Sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, néhány hónapig (ez változó, lehet 1-3, vagy ennél több) üvegballonban kell tárolni, úgy, hogy az edényt csak 75%-ig töltjük meg és lazán zárjuk le, hogy kapjon levegőt.

A pálinka érlelése fahordóban is megoldható, ilyenkor harmónikus virágillat, kellemes fűszeres háttér alakul ki, édeskés gyümölcsösséggel, hiszen a fahordóban párolt pálinka sokféle kémiai és fizikai változáson megy keresztül a faanyag miatt.

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Butella
A butella a pálinka tárolására alkalmas palackformájú, cserépedény. Hazánkban először Hódmezővásárhelyen ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Butykos
A butykos egy lapos, szűk nyakú pálinkás edény. Anyaga üveg, vagy mázas ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pálinkahordó
Többféle pálinkahordót különböztetünk meg méret, földrajzi elhelyezkedés és az anyaga alapján. - butella vagy butélia - ...
2012-01-31 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Újfehértói meggypálinka
Az újfehértói meggypálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ...
2012-01-30 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Pannonhalmi törkölypálinka
A pannonhalmi törkölypálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. Kizárólag a pannonhalmi régió ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Gönci barackpálinka
A gönci barackpálinka az eredetvédett pálinkák egyike. Alapanyaga Gönc vidékének kajszibarackja. A régió nevezetessége közé ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Göcseji körtepálinka
A göcseji körtepálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. A göcseji körtepálinka az itteni régió, vagyis a Göcsejben ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Békési szilvapálinka
A békési szilvapálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Készítése kizárólag a Kőrösök ...
2012-01-27 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Szabolcsi almapálinka
A szabolcsi almapálinka az eredetvédett pálinkák sorát erősíti. Alapanyaga a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termelt alma. ...
2012-01-26 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Kecskeméti barackpálinka
A kecskeméti barackpálinka az eredetvédett pálinkák közé tartozik. Világhírű pálinka, melyet Kecskemét környékén ...
2012-01-26 | témakör: Pálinka | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa