Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Király Ferenc


 

Király Ferenc (1911-1982) agrármérnök, szőlőtermesztő és nemesítő doktor. Fő munkatársa volt a Pécsi, Badacsonyi, Móri és Egri Borászati és Kutató Intézeteknek.
Tanára volt a Mezőgazdasági Főiskolának Gyöngyösön.
Munkáját a korai érésű, magas cukortartalommal, testes, kellemes savtartalommal rendelkező fajták kifejlesztésének szentelte.

 

 

Államilag minősített szőlőfajtái:
-    [Zefír]?
-    Zengő
-    Zenit
-    Zéta (Oremus)
-    [Zeusz]?

Klónszelekciós tevékenységéből ismertebb a [Királyfurmint]? és az [Olaszrizlig B.20.]?-as klón.


A szócikkhez társított címkék:
szőlőnemesítő

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Oltvány
Az oltványt a szőlőtelepítés céljából hozták létre a filoxéra elleni védekezés miatt. Ezt az észak-amerikai alanyra oltott ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Oltás
Az oltás A szőlő oltása nem újkeletű eljárás. Olaszországban, Franciaországban, Észak-Afrikában, és Ausztrália egyes ...
2009-07-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bakonyi Károly
Bakonyi Károly kertészmérnök, szőlőnemesítő, Csopakon született 1921. dec. 22-én. Iskolái: 1941 Szőlészeti és Borászati Szakiskola ...
2009-06-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Zenit
Zenit A Zenit egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, államilag ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Zengő
Zengő A Zengő egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, erős ...
2009-06-24 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Savtartalom
Savtartalom A mustok általános savtartalma 5-10g/l , a boroké pedig 4-9g/l. A sav fő tömegét a borkősav és az almasav képzi. A savtartalom ...
2009-06-24 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cukortartalom
Cukortartalom A mustban kétféle cukor található, a szőlőcukor és a gyümölcscukor. Az erjedés során az élesztők először a szőlőcukrot ...
2009-06-24 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zéta (Oremus)
Zéta (Oremus) A Furmint és a Buvier szõlõkbõl keresztezésével állította elő Király Ferenc. A közelmúltig OREMUS néven ...
2009-06-23 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.