navigáció
változások
szabályok
közösség
Vinopédia
|
A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk. A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Király Ferenc
|
Király Ferenc (1911-1982) agrármérnök, szőlőtermesztő és nemesítő doktor. Fő munkatársa volt a Pécsi, Badacsonyi, Móri és Egri Borászati és Kutató Intézeteknek.
Tanára volt a Mezőgazdasági Főiskolának Gyöngyösön.
Munkáját a korai érésű, magas cukortartalommal, testes, kellemes savtartalommal rendelkező fajták kifejlesztésének szentelte.
|
Államilag minősített szőlőfajtái:
- [Zefír]?
- Zengő
- Zenit
- Zéta (Oremus)
- [Zeusz]?
Klónszelekciós tevékenységéből ismertebb a [Királyfurmint]? és az [Olaszrizlig B.20.]?-as klón.
Ajánlott oldalak:
- Oltvány
- Az oltványt a szőlőtelepítés céljából hozták létre a filoxéra elleni védekezés miatt. Ezt az észak-amerikai alanyra oltott ...
2009-07-15 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Oltás
- Az oltás A szőlő oltása nem újkeletű eljárás. Olaszországban, Franciaországban, Észak-Afrikában, és Ausztrália egyes ...
2009-07-14 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Bakonyi Károly
- Bakonyi Károly kertészmérnök, szőlőnemesítő, Csopakon született 1921. dec. 22-én. Iskolái: 1941 Szőlészeti és Borászati Szakiskola ...
2009-06-24 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Zenit
- Zenit A Zenit egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, államilag ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Zengő
- Zengő A Zengő egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, erős ...
2009-06-24 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Savtartalom
- Savtartalom A mustok általános savtartalma 5-10g/l , a boroké pedig 4-9g/l. A sav fő tömegét a borkősav és az almasav képzi. A savtartalom ...
2009-06-24 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Cukortartalom
- Cukortartalom A mustban kétféle cukor található, a szőlőcukor és a gyümölcscukor. Az erjedés során az élesztők először a szőlőcukrot ...
2009-06-24 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Zéta (Oremus)
- Zéta (Oremus) A Furmint és a Buvier szõlõkbõl keresztezésével állította elő Király Ferenc. A közelmúltig OREMUS néven ...
2009-06-23 |
témakör: Szőlő- és borfajták |
további részletek »»»
- Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
- Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
- A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- borecet
- A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- dropstop
- A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Pálinka kóstolás lépései
- A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Tornyos módszer
- A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Rézüst
- A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Cefre
- A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- Krampampuli
- A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
- FTIR
- A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 |
témakör: Egyéb |
további részletek »»»
|
|