Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az oltványt a szőlőtelepítés céljából hozták létre a filoxéra elleni védekezés miatt. Ezt az észak-amerikai alanyra oltott nemes szőlőt csak a gyökereztetés után hozzák forgalomba.

Az oltványban két vagy több oltási alkotóelem él együtt és a tápanyagfelvételt, illetve az asszimilációt is más elem végzi.

 

Több fajtája is létezik. Amennyiben a föld feletti rész cserje, akkor oltvány-cserjének hívjuk. Koronás-oltványnak nevezzük akkor, amikor a sudár elágazódott.

A legideálisabb hőmérséklet az oltványnak a 21 celsius fok, de ügyeljünk rá, hogy 11 celsius fok alá ne essen a hőmérséklet.

A filoxéra járvány miatt vált szükségessé az oltványkészítés a 19. század végén. A rendszerváltás időszakában azonban mélypontra zuhant a hazai oltványtermesztés, ugyanis míg a rendszerváltás előtt az oltványokat szovjet exportra termesztették, az utolsó években kiviteli tilalmat rendeltek el és tönkrementek, vagy felszámolták az oltvány előállító üzeemeket. Ezt követően évekig nem volt újabb telepítés. 1994-ben felismerték, hogy a telepítés és a szőlőültetvények megújításának nélkülözése akár 2-4%-os tőkepusztulást is okozhat.

 

 

Az oltvány előállítása:

Az előállítás alapanyagait az [európai vessző]?t és [alanyvessző]?t egy külön erre a célra létrehozott ültetvényeken állítják elő. Az alanyvesszőt anyatelepeken, míg az európai vesszőt törzsszőlőben. Legfontosabb a vírusmentes [szaporítóanyag]? előállítás.

 

Oltvány előállításnál szükséges a mély termőrétegű, laza szerkezetű, [humusz]?ban gazdag talaj. Emellett ügyelni kell a fertőzés mentességre, a megfelelő tápanyag utánpótlásra és az öntözésre.

 

[Bakháthúzó]?val kialakított [bakhát]?akba ültetik a kimelegített oltványt. Ma már speciális gépekkel, mint pl. elektrohidraulikus rendszer álltal működő telepítőgépekkel dolgoznak, ami képes akár napi 9000 db szőlőotvány elültetésésre.
[Perlitben]? történő kimelegítés lehetővé teszi azt, hogy a kimelegített oltványok szinte 100%-ban tökéletes forradásokkal legyenek kiültetve.


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőművelés , szőlőnemesítő , ültetvény

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökerük ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszország északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem termesztik. ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Viognier
A Viognier a Rhone-völgy északi részéről származó szőlőfajta. Jellemzői: Jó cukorgyűjtő. A narancs, az akácvirág, citrusok, trópusi ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Malbec
A Malbec szőlőfajta Bordeaux vidékéről származó kékszőlő. Igazi, nagy vörösbort ad. Gyakran pl. Merlot-val házasítják. Ma főleg ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Itália
Az Itália csemegeszőlőfajtát 1911-ben Pirovano állította elő Olaszországban a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály keresztezésével. ...
2012-03-14 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Sárfehér
A Sárfehér, másik nevén Zsige egy magyar szőlőfajta. Nem tévesztendő össze az Arany sárfehér fajtával. Somló, Neszmély és ...
2012-03-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Kocsis Irma
A Kocsis Irma szőlőfajta a Glória Hungariae testvére. Könnyen felismerhető fajta, mert kacsai nemcsak a nóduszokon találhatóak, hanem az ízközböl is ...
2012-03-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Karát
A Karát fehérborszőlő-fajtát Kurucz András és Kwaysser István nemesítette. A Szürkebarát és a Kövidinka keresztezésével ...
2012-03-02 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.