Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Glicerin

 

A glicerin egy édeskés ízű, enyhén mérgező, színtelen, szagtalan kémiai vegyület. A glicerin szappankészítés és biodízel gyártás közben nagy menniységben keletkezik, de széles körben felhasználják, így zsírsavakat helyettesítenek élelmiszerekben vele, cukrot helyettesíthet, hashajtóként is használható, de a szépségipar is előszeretettel használja bizonyos krémekben. A cukor erjedése során is keletkezhet, ha borral  kapcsolatban beszélünk a glicerinről. Egy pohár bort ha megpörgetünk, a poháron átlátszó csíkok látszódnak, vagyis korona keletkezik. Ekkor mondjuk azt, hogy a bor testes.


A szócikkhez társított címkék:
borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Dekantálás
A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban ...
2009-07-15 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Zselatin
A zselatin egy erősen duzzadó fehérje, egyfajta tisztított enyv, ami vízben oldódik. Borban óvatos, gyenge melegítéssel oldható. Csersavval vagy ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
PH-érték
A borok savtartalmát a hidrogénion-koncentrációja mutatja, amit pH-val jelölünk.Ez mutatja a bor savanyúságát. Amennyiben nagy mennyiségű a ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borkősav
Borkősav A borkősav több gyümölcsben is megtalálható, mint természetes alkotóeleme. Legelőször a szőlőben fedezték fel, ezért szőlősavnak is ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borkő
Borkő Általában színtelen, vagy fehér kristályok, melyek a must erjedése során a borkősavból válnak ki, lecsapódnak a ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Érlelés edényei
Az érlelés edényei Új hordó kiválasztásának kritériumai: tölgyfa származási helye hasított vagy fűrészelt ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mikrobiologiai stabilizáció
Mikrobiológiai stabilizáció Az élesztők vagy baktériumok szerves részei a borkészítésnek, hiszen ezek nélkül nem indulna meg az ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa