Az érlelés edényei
Új hordó kiválasztásának kritériumai:
tölgyfa származási helye
hasított vagy fűrészelt, hogyan szárították, füstölték-e, ha igen, mennyire
Az amerikai tölgyfahordók hajlamosak egyfajta kókuszos aromát, és meglehetősen éretlen tannin ízt kölcsönözni a bornak, addig a francia tölgyfahordókból több aromát és tannint nyerhet a bor, ami segíti majd a palackos érlelést is.
A kis hordók előnye, hogy arányában nagyobb felületen érintkezik a bor a fa felülettel, így hatásuk jobban érvényesül.
A szabvány hordó mérete 225 liter, ami 300 palack bornak felel meg. Ezt a világ borászatai átvették. Az új hordó egyfajta vaníliás, kókuszos, füstös karaktert kölcsönöz a bornak, ám a hordó öregedésével egyre kevesebb aromát ad át, és a 4 éves hordók már csak tannint adnak át.
Edények, melyek alkalmasak az érlelésre:
- új, kis tölgyfahordó
- használt, 1-2 éves tölgyfahordó
- nagy fahordó vagy kád
- semleges, rozsdamentes kádak vagy tartályok
Általában egy hordós érlelésű vörösbor 18 hónap és 2 év közötti időtartamot tölt a hordóban palackozás előtt, bár vannak olyan kivételek, amelyek lényegesen többet is hordóban vannak, de ebben az esetben a hordókat rendszeresen utántöltik, és minden hatodik hónapban lefejtik.
Rövidített érlelési eljárások
Nem a hordós érlelés az egyetlen eljárás arra, hogy tölgyes ízek kerüljenek a borba. Léteznek takarékosabb megoldások, amilyen a tölgyfa chips hozzáadása, vagy a belső hordófa/donga kezelés, amelynél egy függőleges rudat helyeznek az erjesztő kádba kilógó dongákkal. Ebben az esetben a bor és a tölgy nagyon hatékony kapcsolatba kerül, és olcsóbb és gyorsabb eljárás, mint a hordós érlelés.
Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata
Szponzorált linkek: