Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az érlelés edényei

 

Új hordó kiválasztásának kritériumai:
tölgyfa származási helye
hasított vagy fűrészelt, hogyan szárították, füstölték-e, ha igen, mennyire

Az amerikai tölgyfahordók hajlamosak egyfajta kókuszos aromát, és meglehetősen éretlen tannin ízt kölcsönözni a bornak, addig a francia tölgyfahordókból több aromát és tannint nyerhet a bor, ami segíti majd a palackos érlelést is.
A kis hordók előnye, hogy arányában nagyobb felületen érintkezik a bor a fa felülettel, így hatásuk jobban érvényesül.
A szabvány hordó mérete 225 liter, ami 300 palack bornak felel meg. Ezt a világ borászatai átvették. Az új hordó egyfajta vaníliás, kókuszos, füstös karaktert kölcsönöz a bornak, ám a hordó öregedésével egyre kevesebb aromát ad át, és a 4 éves hordók már csak tannint adnak át.

 

Edények, melyek alkalmasak az érlelésre:
-    új, kis tölgyfahordó
-    használt, 1-2 éves tölgyfahordó
-    nagy fahordó vagy kád
-    semleges, rozsdamentes kádak vagy tartályok


Általában egy hordós érlelésű vörösbor 18 hónap és 2 év közötti időtartamot tölt a hordóban palackozás előtt, bár vannak olyan kivételek, amelyek lényegesen többet is hordóban vannak, de ebben az esetben a hordókat rendszeresen utántöltik, és minden hatodik hónapban lefejtik.

Rövidített érlelési eljárások
Nem a hordós érlelés az egyetlen eljárás arra, hogy tölgyes ízek kerüljenek a borba. Léteznek takarékosabb megoldások, amilyen a tölgyfa chips hozzáadása, vagy a belső hordófa/donga kezelés, amelynél egy függőleges rudat helyeznek az erjesztő kádba kilógó dongákkal. Ebben az esetben a bor és a tölgy nagyon hatékony kapcsolatba kerül, és olcsóbb és gyorsabb eljárás, mint a hordós érlelés.

 

Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata


A szócikkhez társított címkék:
borkészítés , borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online