Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Érlelés edényei
Verzió: 1  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:33:27
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az érlelés edényei

 

Új hordó kiválasztásának kritériumai:
tölgyfa származási helye
hasított vagy fűrészelt, hogyan szárították, füstölték-e, ha igen, mennyire

Az amerikai tölgyfahordók hajlamosak egyfajta kókuszos aromát, és meglehetősen éretlen tannin ízt kölcsönözni a bornak, addig a francia tölgyfahordókból több aromát és tannint nyerhet a bor, ami segíti majd a palackos érlelést is.
A kis hordók előnye, hogy arányában nagyobb felületen érintkezik a bor a fa felülettel, így hatásuk jobban érvényesül.
A szabvány hordó mérete 225 liter, ami 300 palack bornak felel meg. Ezt a világ borászatai átvették. Az új hordó egyfajta vaníliás, kókuszos, füstös karaktert kölcsönöz a bornak, ám a hordó öregedésével egyre kevesebb aromát ad át, és a 4 éves hordók már csak tannint adnak át.

 

Edények, melyek alkalmasak az érlelésre:
-    új, kis tölgyfahordó
-    használt, 1-2 éves tölgyfahordó
-    nagy fahordó vagy kád
-    semleges, rozsdamentes kádak vagy tartályok


Általában egy hordós érlelésű vörösbor 18 hónap és 2 év közötti időtartamot tölt a hordóban palackozás előtt, bár vannak olyan kivételek, amelyek lényegesen többet is hordóban vannak, de ebben az esetben a hordókat rendszeresen utántöltik, és minden hatodik hónapban lefejtik.

Rövidített érlelési eljárások
Nem a hordós érlelés az egyetlen eljárás arra, hogy tölgyes ízek kerüljenek a borba. Léteznek takarékosabb megoldások, amilyen a tölgyfa chips hozzáadása, vagy a belső hordófa/donga kezelés, amelynél egy függőleges rudat helyeznek az erjesztő kádba kilógó dongákkal. Ebben az esetben a bor és a tölgy nagyon hatékony kapcsolatba kerül, és olcsóbb és gyorsabb eljárás, mint a hordós érlelés.

 

Kapcsolódó anyagok
[Borkészítés folyamata]









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.