Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Borkősav

A borkősav több gyümölcsben is megtalálható, mint természetes alkotóeleme. Legelőször a szőlőben fedezték fel, ezért szőlősavnak is szokták nevezni. Formája átlátszó kristályokhoz hasonlít. A bor legfontosabb sava, de savanyítószerként is használják szénsavas italokban, pezsgőtablettákban, gyümölcszselékben. A borban található mennyiség 1-5 gramm egy literben. A dikarbonsavak közé tartozik. Erősen savanyú íze van, leginkább a citromsavéhoz hasonlít.

 


A szócikkhez társított címkék:
borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Dekantálás
A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban ...
2009-07-15 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Zselatin
A zselatin egy erősen duzzadó fehérje, egyfajta tisztított enyv, ami vízben oldódik. Borban óvatos, gyenge melegítéssel oldható. Csersavval vagy ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
PH-érték
A borok savtartalmát a hidrogénion-koncentrációja mutatja, amit pH-val jelölünk.Ez mutatja a bor savanyúságát. Amennyiben nagy mennyiségű a ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Glicerin
Glicerin A glicerin egy édeskés ízű, enyhén mérgező, színtelen, szagtalan kémiai vegyület. A glicerin szappankészítés és ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borkő
Borkő Általában színtelen, vagy fehér kristályok, melyek a must erjedése során a borkősavból válnak ki, lecsapódnak a ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Érlelés edényei
Az érlelés edényei Új hordó kiválasztásának kritériumai: tölgyfa származási helye hasított vagy fűrészelt ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mikrobiologiai stabilizáció
Mikrobiológiai stabilizáció Az élesztők vagy baktériumok szerves részei a borkészítésnek, hiszen ezek nélkül nem indulna meg az ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.