Fehérbor erjesztése
A fehérbor kezelése viszonylag több odafigyelést igényel, mint a vörösborok esetében.
A [szőlő]?t azonnal feldolgozzák, azaz darálják, és a szőlőszemeket kádakba helyezik. Túl sok ideig itt nem maradhat, mert nincs szükség, hogy tannint oldjon ki a héjból, ezért általában 2-3 óránál tovább nem tartják így. Ezután a [prés]?elés veszi kezdetét, ami során a levet [hordó]?kba vagy tartályokba fejtik, és ott megy végbe az erjedés. Az erjedési hőmérséklet viszonylag alacsony, 15-20 fok között indul be, lassú, hosszabb erjedési fázisa van, mint a vörösboroknak, ami elősegíti gyümölcsaromák képzését, és a frissesség nem veszik el. Mikor az erjedésnek vége, a tiszta bort egy üres hordóba fejtik át, mivel az erjedés során leülepedő apró részecskékből álló [seprő]?re már nincs szükség, és az ebből adódó szennyeződést elkerüljék.
Kapcsolódó anyagok:
Vörösborok erjesztése
Rozé borok erjesztése
Erjesztés
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: