Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bor rendellenes elváltozásait két csoportra oszthatjuk. Az első, amikor kémiai és fizikai elváltozások keletkeznek. A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásait nevezzük borhibának. Általában technológiai hiba során következnek be. Rontják a bor minőségét és élvezhetőségét.

Az ismertebb borhibák pl.:

- [Avas bor]?
- Azbeszt íz
- [Darabíz]? (levegőíz)
- [Dohos íz]?
- Dugóíz és illat
- Bagariaíz
- Bágyadt bor
- [Bakszag]?
- [Baktaíz]?
- [Élesztőíz]?
- [Érdes bor]?
- [Darabíz]?
- Faíz
- [Fagyott íz]?
- Feketetörés
- Fehértörés
- [Fémíz]?
- [Főtt íz]?
- [Fű íz]?
- [Hordó illat]?, íz
- [Húzós bor]?
- [Kénes íz]?
- [Kocsányíz]?
- [Levegő íz]?
- [Muskátliíz]?
- [Opálos bor]?
- [Papír íz]?
- Penészíz (dohosság)
- [Rókaíz]? (direkttermő íz)
- [Savanyú bor]?
- [Seprűíz]?
- [Zavaros bor]?
- [Zöld ízű bor]?


A szócikkhez társított címkék:
borhiba

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Ecetbaktériumok
Az ecetbaktériumok a természetben előforduló pálcika alakú baktériumok, melyek a bor ecetesedését okozzák, hiszen ecetsavat termelnek és ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak. A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt oxidáció alakul ki ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Penészíz
A penészíz egy jellegzetes borhiba. A rothadó szőlőből előállított bornak lehet ilyen íze, de gyakrabban előfordul penészes hordó vagy rothadó ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Ecetsav
A ecet savanyú ízét és szagát az ecetsav, vagy más néven etánsav adja, amely egy szerves vegyület. Már az ókorban is ...
2009-07-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Bágyadt bor
A bágyadt bort fáradt bornak is szokták nevezni. A bor elvesztette frissességét, üdeségét, valamint lusta, bágyadt benyomást kelt ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Azbeszt íz
Az azbesztet régebben a borászatban használták szűrűanyagként. Rákkeltő hatása miatt Magyarországon és a világ több ...
2009-07-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Idegen szagok
Idegen szagok A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az abszorpciós kapacitása. Ennél fogva ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zavarosodás
Zavarosodás: A jelenség általában az eslő fejtés után szokott előfordulni, mikor a bor zavarossá válik. Rendszerint pár hét ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Feketetörés
Feketetörés A feketetörés a fehértöréshez hasonlóan a savszegény boroban jelentkezhet, ahol a borban lévő vas oxidációja ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fehértörés
Fehértörés A fehértörés a savszegény boroknál fordulhat elő, ilyenkor a borban lévő vas kicsapódik, és piszkosfehér ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.