A bor rendellenes elváltozásait két csoportra oszthatjuk. Az első, amikor kémiai és fizikai elváltozások keletkeznek. A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásait nevezzük borhibának. Általában technológiai hiba során következnek be. Rontják a bor minőségét és élvezhetőségét.
Az ismertebb borhibák pl.:
- [Avas bor]?
- Azbeszt íz
- [Darabíz]? (levegőíz)
- [Dohos íz]?
- Dugóíz és illat
- Bagariaíz
- Bágyadt bor
- [Bakszag]?
- [Baktaíz]?
- [Élesztőíz]?
- [Érdes bor]?
- [Darabíz]?
- Faíz
- [Fagyott íz]?
- Feketetörés
- Fehértörés
- [Fémíz]?
- [Főtt íz]?
- [Fű íz]?
- [Hordó illat]?, íz
- [Húzós bor]?
- [Kénes íz]?
- [Kocsányíz]?
- [Levegő íz]?
- [Muskátliíz]?
- [Opálos bor]?
- [Papír íz]?
- Penészíz (dohosság)
- [Rókaíz]? (direkttermő íz)
- [Savanyú bor]?
- [Seprűíz]?
- [Zavaros bor]?
- [Zöld ízű bor]?
borhiba
Szponzorált linkek: