A szüret
A szüret kezdetét ideális esetben a szőlő érése határozza meg, azaz a megfelelő cukortartalom és savtartalom egyensúlyt képeznek. Ez az arány szőlőfajtától és a terület elhelyezkedésétől is nagyban függ, ezen kívül az időjárási tényezők is meghatározók. A szüretet, azaz a gyümölcs lemetszése a szőlőtőkéről történhet kézzel, és géppel.
A kézi szüret munkaigényes feladat, de cserébe ki lehet válogatni a rohadt vagy éretlen szőlőfürtöket, illetve megelőzhető a gyümölcs sérülése, és az ezáltali elszíneződése. Minden terepviszonyon alkalmazható.
A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazhatóak a berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni. Ez azért fontos, mert így hidegebb lesz a szőlő, illetve a must a napszak miatt, az erjedés nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a mustot külön lehűteni, így sok energiát meg lehet spórolni.
Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: