Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: A szüret
Verzió: 3  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-08 11:48:35
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A szüret


A szüret kezdetét ideális esetben a szőlő érése határozza meg, azaz a megfelelő cukortartalom és savtartalom egyensúlyt képeznek. Ez az arány szőlőfajtától és a terület elhelyezkedésétől is nagyban függ, ezen kívül az időjárási tényezők is meghatározók. A szüretet, azaz a gyümölcs lemetszése a szőlőtőkéről történhet kézzel, és géppel.


A kézi szüret munkaigényes feladat, de cserébe ki lehet válogatni a rohadt vagy éretlen szőlőfürtöket, illetve megelőzhető a gyümölcs sérülése, és az ezáltali elszíneződése. Minden terepviszonyon alkalmazható.


A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazható berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni, aminek fontossága abban rejlik, hogy hidegebb lesz a szőlő, illetve a must a napszak miatt, az erjedés nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a mustot külön lehűteni, és ennek köszönhetően sok energiát meg lehet spórolni.


A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazható berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni, aminek fontossága abban rejlik, hogy hidegebb lesz a szőlő, illetve a must a napszak miatt, az [erjedés] nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a [mustot] külön lehűteni, és ennek köszönhetően sok energiát meg lehet spórolni.


Kapcsolódó anyagok:
[Borkészítés folyamata]
 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa