Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: A szüret
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2021-01-12 11:24:24
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A szüret


A szüretA szüret kezdetét ideális esetben a szőlő érése határozza meg, azaz a megfelelő cukortartalom és savtartalom egyensúlyt képeznek. Ez az arány szőlőfajtától és a terület elhelyezkedésétől is nagyban függ, ezen kívül az időjárási tényezők is meghatározók. A szüretet, azaz a gyümölcs lemetszése a szőlőtőkéről történhet kézzel, és géppel.A kézi szüret munkaigényes feladat, de cserébe ki lehet válogatni a rohadt vagy éretlen szőlőfürtöket, illetve megelőzhető a gyümölcs sérülése, és az ezáltali elszíneződése. Minden terepviszonyon alkalmazható.A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazható berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni, aminek fontossága abban rejlik, hogy hidegebb lesz a szőlő, illetve a must a napszak miatt, az [erjedés] nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a [mustot] külön lehűteni, és ennek köszönhetően sok energiát meg lehet spórolni.

Kapcsolódó anyagok:


A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazhatóak a berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni. Ez azért fontos, mert így hidegebb lesz a szőlő, illetve a [must] a napszak miatt, az [erjedés] nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a mustot külön lehűteni, így sok energiát meg lehet spórolni.

 

Kapcsolódó anyagok:


[Borkészítés folyamata]
 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.