Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Vesztergombi Pince a Szekszárdi Borvidék egyik pincészete. A családi pincészet szőlőtermeléssel és borászkodással foglalkozik már az 1700-as évektől kezdve. Erre írásos emlékek utalnak, illetve ebből az időből származik a családi címer is, amely ugyancsak utal a bortermelő multra.
Szekszárd első hegybírája Vesztergombi György volt, ami egy igen magas elismerésnek számított a társadalomban és a szakmában egyaránt.
Vesztergombi Ferenc 1970-es évektől borászkodik hivatásszerűen, a pincészet meghatározó borásza ő. 1993-ban elnyerte az "Év Borásza" címet.
1992-ben alakult a pincészet, mint betéti társaság, de valójában ez egy családi vállalkozás, ahol magas minőségű borokat állítanak elő, megfelelő szakmai tudás mellett.

Ültetvényeik fele már 30-40 éves, így koncentráltabb borok készítésére alkalmas. Ezek még a nagyüzemi telepítésekből származnak, nagyobb sor- és tőketávolsággal.
Az ültetvényeik másik fele 3-6 éves, nagyobb tőkeszámmal. Ezeken a területeken szigorú termeléskorlátozás folyik.
Összesen 20 hektár szőlőterületen gazdálkodnak, öt egymástól független [dűlő]?ben.


A dűlők és terméseik:
Leányvár: 2 ha Kékfrankos, 1,4 ha Cabernet Franc, 1,2 ha Pinot Noir, 1.6 ha Ezerfürtű
Hidaspetre: 1,5 ha Cabernet Franc, 1,8 ha Kékfrankos
Kerékhegy: 2 ha Merlot, 0,3 ha Kadarka, 2,5 ha Kékfrankos, 1ha Oportó
Porkoláb völgy: 0,8 ha Kékfrankos
Várdomb: 2 ha Cabernet Sauvignon, 1 ha Merlot, 1 ha Pinot NoirVendéglátás:
Hangulatos kóstolótermükben várják a bor kedvelőit, ahol Vesztergombi Ferenc és Vesztergomvi Csaba vezetésével ismerkedhetnek meg a pincészettel sé a borokkal.
A kóstolóterem 30 fő befogadására alkalmas. Kóstolás előtt pincelátogatás kérhető. Amennyiben nagyobb csoport érkezik (30-50 fő), akkor a borkóstolás a pincében oldják meg. Minden esetben előzetes egyeztetés szükséges és miniumum 7 fős csoport.

 

A pincészet borai:


Forgalmi tételek:

EZERFÜRTŰ
Kevésbé ismert szőlőfajta. Könnyű, elegáns, mézes íztartományú reduktív fehérbor.

ROSE
A pince hagyományainak megfelelően Kékfrankos gerincű rose bor, Kadarkával fűszerezve. Friss, gyümölcsös, üdítő hatású könnyű elegáns rose.

KADARKA

Szekszárd régi fajtája mely egyben a kevés hungaricum fajták egyike. Igazán jó minőségű szőlőt csak a régi, hagyományos, talajközeli művelésmódon (fej- vagy bakművelés) ad. Különleges fűszerei, íz és illatvilága, a fajtára jellemző kedvességgel ötvözve egy egyedülálló bort eredményeznek. Színe a fajtára jellemzően világosabb árnyalatú, tüzes rubinvörös. 5-6 évig palackban érlelve még inkább megjelennek a fajtára jellemző különleges fűszerek. Paprikás, fűszeres magyaros ételekhez kiváló.

KÉKFRANKOS

A borvidék fő fajtája.
Két különböző stílusú bort készítenek belőle.
Az egyik egy könnyed, elegáns, gyümölcsös, ibolya illatú, mindenki által kedvelhető vörösbor. 8-10 hónapos nagy tölgyfahordós érlelés után kerül palackba.
A másik egy lényegesen komolyabb, férfiasabb kékfrankos. Jó évjáratokban az ősi Vesztergombi birtok egy kis megmaradt részén, Porkolábvölgyben, erősen terméskorlátozott szőlőből készül és 15-20 hónapos barrique hordós érlelést követően kerül palackba. A bor érlelt, nagy testű de mégis elegáns, aszalt szilvára meggyre emlékeztető íz és illatvilágú, palackban hosszan érlelhető.

MERLOT
Szekszárd egyik legjobb dűlőjében, a Kerékhegyen termő szőlőből készült vörösbor. Jellegzetes Merlot. Illatában a vörös bogyósgyümölcsök, a málna, a szeder, a földieper jelennek meg, melyek ízben is visszaköszönnek és a fajtára jellemző kedvességgel, bársonyossággal ötvözve egy remek vörösbort adnak.
A bor hagyományos, nagy tölgyfahordóban érik 12-16 hónapig. Kiemelkedően jó évjáratokban kis tölgyfahordóban érlelt (18-20 hónap), különleges minőséget is készítenek belőle.

CABERNET SAUVIGNON

Nagy tölgyfahordóban 18 hónapig érlelt vörösbor, a fajtára jellemző rendkívül színes, komplex, érett íz és illat jegyekkel. A bor nagy beltartalmi értékei miatt hosszan érlelhető. A fajtában rejlő lehetőségeket jó évjáratokban barrique hordós érleléssel (20-24 hónap) csak fokozni lehet.

BIKAVÉR
Szekszárd talán legnevesebb bora.
A pincészet 1992 óta készít Bikavért.
A Vesztergombi Bikavér Kékfrankosból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból és Kadarkából áll össze. Nem csak szimbolikus, hanem a bor szempontjából is igen fontos a Kadarka jelenléte, hiszen egy Bikavért a Kadarka tesz Bikavérré. A bor minimum 12 hónapig érik nagy tölgyfahordókban (1000-5000l). Jellegzetesen sokszínű, sok ízű, érlelt szekszárdi vörösbor.

TURUL CUVÉE
Cabernet Franc és Merlot, klasszikusnak mondható házasítása melyben a Cabernet 60%-ban a Merlot 40%-ban szerepel. A bort évjárattól függően 15-18 hónapig érlelik barrique hordókban. A Cabernet Franc első töltésű, a Merlot második töltésű hordókban érik. Mély színű, intenzív illatú, telt, zamatgazdag bor, ahol a kishordós érlelés csak kiegészíti a borban levő finom tanninokat és a fajtákra jellemző gyümölcsös íztartományt.

A Bikavér és a Turul Cuvée csak jó évjáratokban készül.

 

Reserve sorozat:
A sorozat tagjai:
- Kékfrankos
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc

A 2003-as évjárat lehetővé tette, hogy az említett fajták mindegyikéből el tudjanak készíteni egy igen magas minőségű, kis darabszámú sorozatot.
1992 óta egy egy évjáratban megjelenő Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon mellett 2003-ban először jelent meg a Cabernet Franc is és eddig egyedülálló módon négy magas minőségű bor csatlakozott a Csaba Cuvée mellé.
Bár kis tételekről van szó mindenképpen kellemes élményt nyújthatnak a kóstolóknak és a gyűjtőknek egyaránt. Néhány év múlva egyenként is de inkább együtt különleges értéket képviselhetnek.

Csaba Cuvée
A borászat zászlós bora.
Fajtaösszetétele Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot.
Csak kiváló évjáratokban, a legjobb területekről származó, erősen terméskorlátozott szőlőkből készült borok házasításával készül. 20-24 hónapos barrique hordós érlelést követően palackozzák. Eddig három évjárat került forgalomba, az 1999, 2000 és a 2003.
Mélyvörös, feketébe hajló színű, kifinomult tanninszerkezettel rendelkező nehéz testes bor, ahol a három fajtából származó finom ízeket és illatokat remek keretbe foglalja a kishordós érlelés.Kapcsolat:
Vesztergombi Pincészet
Pince: 7100 Szekszárd, Borkút u. 3.
Postacím: 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 41.
Telefon: (74) 511-846
Fax: (74) 511-576
E-mail: vesztergombi@axelero.hu

Térkép:


Nagyobb térképre váltás


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Szekszárdi-Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online