Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Vesztergombi Pince a Szekszárdi Borvidék egyik pincészete. A családi pincészet szőlőtermeléssel és borászkodással foglalkozik már az 1700-as évektől kezdve. Erre írásos emlékek utalnak, illetve ebből az időből származik a családi címer is, amely ugyancsak utal a bortermelő multra.
Szekszárd első hegybírája Vesztergombi György volt, ami egy igen magas elismerésnek számított a társadalomban és a szakmában egyaránt.
Vesztergombi Ferenc 1970-es évektől borászkodik hivatásszerűen, a pincészet meghatározó borásza ő. 1993-ban elnyerte az "Év Borásza" címet.
1992-ben alakult a pincészet, mint betéti társaság, de valójában ez egy családi vállalkozás, ahol magas minőségű borokat állítanak elő, megfelelő szakmai tudás mellett.

Ültetvényeik fele már 30-40 éves, így koncentráltabb borok készítésére alkalmas. Ezek még a nagyüzemi telepítésekből származnak, nagyobb sor- és tőketávolsággal.
Az ültetvényeik másik fele 3-6 éves, nagyobb tőkeszámmal. Ezeken a területeken szigorú termeléskorlátozás folyik.
Összesen 20 hektár szőlőterületen gazdálkodnak, öt egymástól független [dűlő]?ben.


A dűlők és terméseik:
Leányvár: 2 ha Kékfrankos, 1,4 ha Cabernet Franc, 1,2 ha Pinot Noir, 1.6 ha Ezerfürtű
Hidaspetre: 1,5 ha Cabernet Franc, 1,8 ha Kékfrankos
Kerékhegy: 2 ha Merlot, 0,3 ha Kadarka, 2,5 ha Kékfrankos, 1ha Oportó
Porkoláb völgy: 0,8 ha Kékfrankos
Várdomb: 2 ha Cabernet Sauvignon, 1 ha Merlot, 1 ha Pinot NoirVendéglátás:
Hangulatos kóstolótermükben várják a bor kedvelőit, ahol Vesztergombi Ferenc és Vesztergomvi Csaba vezetésével ismerkedhetnek meg a pincészettel sé a borokkal.
A kóstolóterem 30 fő befogadására alkalmas. Kóstolás előtt pincelátogatás kérhető. Amennyiben nagyobb csoport érkezik (30-50 fő), akkor a borkóstolás a pincében oldják meg. Minden esetben előzetes egyeztetés szükséges és miniumum 7 fős csoport.

 

A pincészet borai:


Forgalmi tételek:

EZERFÜRTŰ
Kevésbé ismert szőlőfajta. Könnyű, elegáns, mézes íztartományú reduktív fehérbor.

ROSE
A pince hagyományainak megfelelően Kékfrankos gerincű rose bor, Kadarkával fűszerezve. Friss, gyümölcsös, üdítő hatású könnyű elegáns rose.

KADARKA
Szekszárd régi fajtája mely egyben a kevés hungaricum fajták egyike. Igazán jó minőségű szőlőt csak a régi, hagyományos, talajközeli művelésmódon (fej- vagy bakművelés) ad. Különleges fűszerei, íz és illatvilága, a fajtára jellemző kedvességgel ötvözve egy egyedülálló bort eredményeznek. Színe a fajtára jellemzően világosabb árnyalatú, tüzes rubinvörös. 5-6 évig palackban érlelve még inkább megjelennek a fajtára jellemző különleges fűszerek. Paprikás, fűszeres magyaros ételekhez kiváló.

KÉKFRANKOS
A borvidék fő fajtája.
Két különböző stílusú bort készítenek belőle.
Az egyik egy könnyed, elegáns, gyümölcsös, ibolya illatú, mindenki által kedvelhető vörösbor. 8-10 hónapos nagy tölgyfahordós érlelés után kerül palackba.
A másik egy lényegesen komolyabb, férfiasabb kékfrankos. Jó évjáratokban az ősi Vesztergombi birtok egy kis megmaradt részén, Porkolábvölgyben, erősen terméskorlátozott szőlőből készül és 15-20 hónapos barrique hordós érlelést követően kerül palackba. A bor érlelt, nagy testű de mégis elegáns, aszalt szilvára meggyre emlékeztető íz és illatvilágú, palackban hosszan érlelhető.

MERLOT
Szekszárd egyik legjobb dűlőjében, a Kerékhegyen termő szőlőből készült vörösbor. Jellegzetes Merlot. Illatában a vörös bogyósgyümölcsök, a málna, a szeder, a földieper jelennek meg, melyek ízben is visszaköszönnek és a fajtára jellemző kedvességgel, bársonyossággal ötvözve egy remek vörösbort adnak.
A bor hagyományos, nagy tölgyfahordóban érik 12-16 hónapig. Kiemelkedően jó évjáratokban kis tölgyfahordóban érlelt (18-20 hónap), különleges minőséget is készítenek belőle.

CABERNET SAUVIGNON
Nagy tölgyfahordóban 18 hónapig érlelt vörösbor, a fajtára jellemző rendkívül színes, komplex, érett íz és illat jegyekkel. A bor nagy beltartalmi értékei miatt hosszan érlelhető. A fajtában rejlő lehetőségeket jó évjáratokban barrique hordós érleléssel (20-24 hónap) csak fokozni lehet.

BIKAVÉR
Szekszárd talán legnevesebb bora.
A pincészet 1992 óta készít Bikavért.
A Vesztergombi Bikavér Kékfrankosból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból és Kadarkából áll össze. Nem csak szimbolikus, hanem a bor szempontjából is igen fontos a Kadarka jelenléte, hiszen egy Bikavért a Kadarka tesz Bikavérré. A bor minimum 12 hónapig érik nagy tölgyfahordókban (1000-5000l). Jellegzetesen sokszínű, sok ízű, érlelt szekszárdi vörösbor.

TURUL CUVÉE
Cabernet Franc és Merlot, klasszikusnak mondható házasítása melyben a Cabernet 60%-ban a Merlot 40%-ban szerepel. A bort évjárattól függően 15-18 hónapig érlelik barrique hordókban. A Cabernet Franc első töltésű, a Merlot második töltésű hordókban érik. Mély színű, intenzív illatú, telt, zamatgazdag bor, ahol a kishordós érlelés csak kiegészíti a borban levő finom tanninokat és a fajtákra jellemző gyümölcsös íztartományt.

A Bikavér és a Turul Cuvée csak jó évjáratokban készül.

 

Reserve sorozat:
A sorozat tagjai:
- Kékfrankos
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc

A 2003-as évjárat lehetővé tette, hogy az említett fajták mindegyikéből el tudjanak készíteni egy igen magas minőségű, kis darabszámú sorozatot.
1992 óta egy egy évjáratban megjelenő Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon mellett 2003-ban először jelent meg a Cabernet Franc is és eddig egyedülálló módon négy magas minőségű bor csatlakozott a Csaba Cuvée mellé.
Bár kis tételekről van szó mindenképpen kellemes élményt nyújthatnak a kóstolóknak és a gyűjtőknek egyaránt. Néhány év múlva egyenként is de inkább együtt különleges értéket képviselhetnek.

Csaba Cuvée
A borászat zászlós bora.
Fajtaösszetétele Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot.
Csak kiváló évjáratokban, a legjobb területekről származó, erősen terméskorlátozott szőlőkből készült borok házasításával készül. 20-24 hónapos barrique hordós érlelést követően palackozzák. Eddig három évjárat került forgalomba, az 1999, 2000 és a 2003.
Mélyvörös, feketébe hajló színű, kifinomult tanninszerkezettel rendelkező nehéz testes bor, ahol a három fajtából származó finom ízeket és illatokat remek keretbe foglalja a kishordós érlelés.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Szekszárdi-Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.