Az Opperheim Pince és Bókavölgyi Szőlőbirtok a Dél - Balatoni Borvidéken fekszik, Kötcsén. Itt található Somogy megye legmagasabb pontja a Csillagó, ami 313 méter. A családi pincészet jelenleg 4 hektárnyi területen tevékenykedik, ezen a festői szépségű tájon. Szőlőültetvényeiken megtalálható az Irsai Olivér, Chardonnay, Zenit, Olaszrizling, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon szőlőfajták, melyekből minőségi borokat állítanak elő. A pincészet a [Dél-Balatoni Borút]? egyik állomása.
Saját művelésű területeik főként Kötcsén találhatóak. A feldolgozás [fahordó]?ban és acél tartályokban folyik. A [palack]?ozást is itt, saját kezűleg végzik.
Programok:
A pincészethez egy nyitott terasz tartozik, ami 45 fő befogadására képes. Rossz idő esetén pedig fűtött borkóstoló helyiségben ízlelhetik a finom nedűket az érdeklődők. A helyiség férőhelye 12 fő. Természetesen a pince is látogatható. A gyerekes családokra is gondoltak, hiszen az udvaron gyermekjátékok várják a kisebbeket.
A borkóstolók során a „boridegenvezetőtől”a bor készítőjétől, a gazdától, Opperheim Józseftől nemcsak a borról, de ízes kötcsei történetekről is hallhat a kedves látogató. Vendégeket előzetes bejelentkezés alapján tudnak fogadni.
A Pincészet borai
Bókavölgyi Cabernet - Sauvignon 2005
Kis tölgyfahordóban érlelt. Mélybíborszínű, finoman füstölt,fás, gyümölcsökkel telt, fiatal vörös bor. Fűszeres magyar ételek kiváló kísérője. Fogyasztás előtt néhány órával ajánlatos nyitni az üveget. 18-20 fokon a legfinomabb. Hosszú ideig érlelhető.
Pinot Noir 2004 száraz vörös bor
Szeptember közepén érő, francia eredetű szőlőfajta. 2004-ben könnyed, fűszeres, enyhén meggyes, cseresznyés bort adott. Ízét és illatát a kis tölgyfahordós érlelés enyhén vaniliás, füstös jelleggel tette még élvezetesebbé. 16-18 fokon felnyitás után a legfinomabb. Ajánlják enyhén fűszerezett grill-húsokhoz, de kiváló kísérője lehet a csirkepaprikásnak is.
Irsai Olivér 2007 száraz minőségi fehér bor
A legfinomabb ízű, illatú szőlőfajtájuk az Irsai Olivér. Fűszeres, muskotályos bogyói augusztus elején aransárgán érők. Légies, üde bor. 9-10 fokra hűtve baráti köszöntéshez, beszélgetéshez, könnyed finomságokhoz, fehér húsokhoz, sós tésztákhoz ajánlják.
Chardonnay Aszu 2005
A kötcsei Bóka völgy csodálatos mikroklímájának köszönhetően a 2005-ös csapadékos augusztus után a völgyben megülő ködök fölött verőfényes szerptemberi napsütésben mazsolává töppedtek a szőlőszemek. Tőkénként 2dl mézédes mustot nyertek. Egzotikus aszalt gyümölcsök, friss citrusok, őszibarack, hársméz, 86g/l maradékcukor. Kifejezetten desszertek után egy-két korty.
Chardonnay-Zenit Cuveé 2007 minőségi fehér bor
Késői szüretelésú, alkoholban gazdag, maradék cukrot tartalmazó bor. Kis tölgyfahordós érlelés során ászkolt ízekkel gazdagodott.Telt, testes, gondolkodásra késztető bor.
Kötcsei Kerbájtos Cuveé 2007 száraz fehér bor
Régi idők szellemét idézi ez a bor. 1798 november 21.-én őseik felszentelték kötcsei Evangélikus Templomunkat. Minden évben napján ünnepelték. Erzsébet napjától Katalinig Kötcsén az ifjak (12-90 év) borral ünnepeltek. Egy Kerbájtos hordóba mindenki a saját borát öntve abból reggelig merítve mulathatott. Ennek szellemében született vegyes fehér borunk, mely évről évre más és más fajtákból áll. Cél: jókedv, a dal a mulatság, a jó fogyaszthatóság, a jóság.
Chardonnay Törkölypálinka 2003
A gondosan, lassú tűznél párolt chardonnay törkölyt 110 literes új tölgyfahordóban kezdték érlelni. Harmadik évtől 500 literes tölgyfahordóban érlelték tovább.
Mély, bronzos aranysárga színében enyhe barnás árnyalat vegyül. Illata áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg. Pohárban vastagon feltapadó,apró cseppekben alácsorgó. Ízében folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék. Előmelegített, konyakos kehelybe töltve adja a legnagyobb élvezeti értékét.
Borpárlat 2003
Mély aranysárga, kissé bronzos, nehezen mozgó párlat. Telt illattal és zamattal. Magán hordozza az elmúlt öt esztendő súlyát.
Szponzorált linkek: