Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Nebbiolo Olaszországban őshonos [szőlő]?fajta. [Piemonte]? meszes talaján terülnek el [szőlőültetvény]?ei ennek a klasszikus és nagy presztízsű fajtának, főleg [Barolo]? és [Barbaresco]? városok határain.

A városokról kapták nevüket a Barolo és Barbaresco címkéjű boraik is.

A Barolo minőségibb, évtizedekig elálló bor.

 

A nebbiolo borokra jellemző a nagy savtartalom és a magas tannintartalom. Későn érő fajták, hosszú ideig fahordóban tárolják. A nebbiolo jelentése köd, amit onnan kapott, hogy szüretkor a hegyek már párában úsznak.

 

 

Illatuk a sötét színű gyümölcsökre emlékeztet, ami egy kis kátrány illattal keveredik. Vad- és marhahúsételek mellé jó választás, de szarvasgombás mártáshoz is "elengedhetetlen".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1850-es évekig még szinte csak édes fehérbort készítettek belőle, majd rájöttek, hogy a magas cukorfokú szőlő miatt nagytestű, száraz vörösbor készítésére is alkalmas.

Ebben az időszakban kezdték el a [szüret]? idejét minél későbbre kitolni és hosszú héjon áztatást követően a fahordóban érlelést.

 

 

 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
bor , borászat , borfajta , szőlő , szőlőfajta

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Direkt termő
A direkt termő szőlők a filoxéravész után terjedtek el Magyarországon, mert gyökere ellenáll a filoxérának. Az amerikai szőlőfajok ...
2017-06-06 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Ászkol
Fahordóban tárolva érleli a ...
2017-05-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zsendülés
A szőlő érésének a kezdete. Ebben az időszakban megpuhul a bogyóhéj, és a szőlőbogyó megváltoztatja a színét. A zsendülés általában július végén, augusztus elején következik ...
2017-05-25 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online