Metszés
Két féle metszést különböztetünk meg: téli- illetve nyári metszést.
A téli metszés vagy fő metszés célja kettős: azoknak a rügyeknek a kiválasztása, amelyből később a hajtás nő, majd a gyümölcs terem, illetve hogy felkészítsük a tőkét a gyümölcstermésre. A metszéssel korlátozzuk a rügyek számát, ezzel pedig a sok tényező közül szabályozzuk a hozamot és a minőséget.
A fő metszésnek két típusa van: amikor 2-3 rügyes, rövid csapokat hagyunk meg a tőkén, és amikor 1-2 hosszabb vessző (szálvesszőt) marad meg.
A nyári metszést azért végezzük, hogy korlátozzuk a sarjadást, így a tőke a gyümölcstermésre koncentrál, másik fontos szerepe, hogy a lombozatot ritkítsuk, ezáltal juttassuk a fürtöket kellő napfényhez, és a gombafertőzések elkerüléséhez meglegyen a kellő légmozgás is. Harmadik célja pedig az ültetvény rendben tartása, ami megkönnyíti a munkálatokat a tenyész- és a szüreti időszakokban.
Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: