Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Metszés


Két féle metszést különböztetünk meg: téli- illetve nyári metszést.
A téli metszés vagy fő metszés célja kettős: azoknak a rügyeknek a kiválasztása, amelyből később a hajtás nő, majd a gyümölcs terem, illetve hogy felkészítsük a tőkét a gyümölcstermésre. A metszéssel korlátozzuk a rügyek számát, ezzel pedig a sok tényező közül szabályozzuk a hozamot és a minőséget.
A fő metszésnek két típusa van: amikor 2-3 rügyes, rövid csapokat hagyunk meg a tőkén, és amikor 1-2 hosszabb vessző (szálvesszőt) marad meg.

A nyári metszést azért végezzük, hogy korlátozzuk a sarjadást, így a tőke a gyümölcstermésre koncentrál, másik fontos szerepe, hogy a lombozatot ritkítsuk, ezáltal juttassuk a fürtöket kellő napfényhez, és a gombafertőzések elkerüléséhez meglegyen a kellő légmozgás is. Harmadik célja pedig az ültetvény rendben tartása, ami megkönnyíti a munkálatokat a tenyész- és a szüreti időszakokban.


Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata


A szócikkhez társított címkék:
borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Újbor
Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online