A medoc noir, vagy ahogy Magyarországon sokáig hívták vörösborszőlő fajta, amely Franciaországból ered. [Bordeaux]?-ban kezdték el a termesztését. Hazánkba [Mathiász János]? (1832-1921) magyar [szőlő]?nemesítő révén került.
kékmedoc egy
Korán érő fajta, már szeptember első felében [szüret]?elhető magas cukorfokkal. Sötétkék bogyóiról, apró tömött fürtjeiről, fényes, csupasz leveléről és muskotályos ízéről könnyen felismerhető.
Hátránya, hogy könnyen rothad, a darazsak egyik kedvenc csemegéje és erősen érzékeny a fagyra. Emiatt igen nehéz termeszteni.
Amennyiben viszont megfelelő körülmények között gondozzák - a jó cukorgyűjtő képessége és rothadékonysága miatt - az aszúsodás alapanyaga lehett.
A belőle készült [bor minőségi. Ízvilágára jellemző a fűszeresség, és az édes jegyek. Színe rubinvörös. Vörösborokhoz képes erősen [muskotály]?os.
Az Egri borvidéken termesztették, de manapság már ritka fajtának számít.
Egyik kiváló bora az [Egri kékmedoc]?
Szponzorált linkek: