Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Klíma


A szőlő szempontjából a klíma a hőmérséklet és csapadék mennyiségét határozzák meg. Ezen mennyiségek elsősorban a domborzattól, földrajzi fekvéstől, és a víztömegek közelségétől függenek.


Sok víz mellett elterülő területekre a víznek hőmérsékletmérséklő hatása van, mivel könnyebben hűl le, mint a talaj. Az ilyen területek többnyire óceáni éghajlat a jellemző, ami enyhe teleket és meleg nyarakat jelent. A mediterrán klíma annyiban tér el az óceánitól, hogy a legtöbb csapadék télen esik, az ilyen területeken szárazak a nyarak, például Kalifornia, Dél-Afrika, Ausztrália, Chile. Amikor az ültetvény a szárazföld közepén terül el, akkor valószínűleg az uralkodó a kontinentális éghajlat lesz, amely extrém nyarakat és teleket jelent.
A folyó közelsége elősegíti a levegő áramlását, ezért a folyókhoz közeli ültetvényeken nem jellemző a fagy. A meleg levegő és a hideg víztömeg találkozásánál kialakuló pára kedvez a rothadásnak, nemesrothadásnak, például Tokaji Borvidék. Hasonló hatást nyújt a Balaton illetve a többi sekély tavak.


A hegyek szerepe is igen fontos, elvághatják az esőfelhők útját, hideg szelek forrásai lehetnek.
A mikroklíma egy különálló termőhely, vagy annak egy részének a klímáját jelenti. Gyakran szokták a gazdák saját maguk is a mikroklímát alakítani, mégpedig a lombkezeléssel. A sok árnyékot adó levelek ritkításával növelheti a szőlőt érő napfény mennyiségét, míg meghagyásával pedig pár fokkal csökkentheti a hőmérsékletet.


Kapcsolódó anyagok:

Borkészítés folyamata
 


A szócikkhez társított címkék:
borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Újbor
Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.