Már 546 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Klíma
Verzió: 1  
Változtatta: bekassy
Változtatás dátuma: 2009-07-07 15:01:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Klíma


A szőlő szempontjából a klíma a hőmérséklet és csapadék mennyiségét határozzák meg. Ezen mennyiségek elsősorban a domborzattól, földrajzi fekvéstől, és a víztömegek közelségétől függenek.


Sok víz mellett elterülő területekre a víznek hőmérsékletmérséklő hatása van, mivel könnyebben hűl le, mint a talaj. Az ilyen területek többnyire óceáni éghajlat a jellemző, ami enyhe teleket és meleg nyarakat jelent. A mediterrán klíma annyiban tér el az óceánitól, hogy a legtöbb csapadék télen esik, az ilyen területeken szárazak a nyarak, például Kalifornia, Dél-Afrika, Ausztrália, Chile. Amikor az ültetvény a szárazföld közepén terül el, akkor valószínűleg az uralkodó a kontinentális éghajlat lesz, amely extrém nyarakat és teleket jelent.
A folyó közelsége elősegíti a levegő áramlását, ezért a folyókhoz közeli ültetvényeken nem jellemző a fagy. A meleg levegő és a hideg víztömeg találkozásánál kialakuló pára kedvez a rothadásnak, nemesrothadásnak, például Tokaji Borvidék. Hasonló hatást nyújt a Balaton illetve a többi sekély tavak.


A hegyek szerepe is igen fontos, elvághatják az esőfelhők útját, hideg szelek forrásai lehetnek.
A mikroklíma egy különálló termőhely, vagy annak egy részének a klímáját jelenti. Gyakran szokták a gazdák saját maguk is a mikroklímát alakítani, mégpedig a lombkezeléssel. A sok árnyékot adó levelek ritkításával növelheti a szőlőt érő napfény mennyiségét, míg meghagyásával pedig pár fokkal csökkentheti a hőmérsékletet.


Kapcsolódó anyagok:

[Borkészítés folyamata]
 
SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.