A Kislaki Bormanufaktúra Balatonboglártól 5 km-re délre, Szőlőskislakon található, egy 12,4 hektáros területen fekszik. A Balaton hatása, a megfelelő mikroklíma kiválóan alkamas szőlőtermesztésre és minőségi borok előállítására. A talajban megtalálható a lösz, az erdei talaj, a vastartalmú agyag és a magas mésztartalmú vályog egyaránt.
Szőlőslaki parasztházban és annak udvarán található Kislaki Borkertben várják az ide látogatókat, ahol nyugalom, friss levegő és csendes környezet mellett kóstolhatják meg a borokat, valamint a szezonális szörpöket, a Kislaki Szijj szikvízet.
A Pincészet bora:
Vitéz Chardonnay 2007, 2008
Szőlőskislaki Vitéz dűlőben 40 éves Chardonnay tőkéken termelt szőlőből részben akác részben tölgyfahordókban spontán erjesztett, majd finom seprőn érlelt, egyedi hangvételű fehérbor
Alkohol: 13,5%
Készült: 4 000 palack
Színe közepes intenzitású aranysárga. Illatában egzotikus gyümölcsök, papaya és érett őszibarack egészül ki az akáchordós érlelésből származó akácvirágos jegyekkel. Kóstolva száraz, harmonikus szerkezetű. Ízében megismétlődnek az illat által ígért csodák; az őszibarackos, troplikális ízvilág mellé az akác társul. Telt és harmonikus, egyedi hangvételű kézműves chardonnay, amelyben a termőhely adottságai is megmutatkoznak. 13-14 ˚C-on fogyasztva a különböző halételek remek társra találhatnak benne, de bátran ajánlható tejszínes simítást kapott tésztaételek mellé, szárnyasok mellé vagy gyümölcsös köretet tartalmazó fehérhúsokhoz is.
Sauvignon Blanc 2007, 2008
Szőlősgyörökön a Dávid dűlő terméséből 500 literes tölgyfahordókban spontán erjesztett, majd finom seprőn érlelt fumé blanc
Alkohol: 13,5%
Készült: 2 200 palack
Tölgyfahordóban erjesztett, finomseprőn érlelt fehérbor. Életteli illatában szőlő, körte, nektarin, leander, földimogyoró, fahéj és szegfűszeg aromái, finom tölgyes aláfestéssel. Kóstolva száraz, savai elegánsan kerekednek, teste telt, krémes. Komplex, harmonikus, igazi boregyéniség rejlik e palackban. 12-13°C-on fogyasztva fehérhúsú szárnyasokból és halakból készített fogásokhoz, rákételekhez, valamint főtt marhahúshoz ajánljuk kísérőként. A dekantálást meghálálja!
Jánoshegyi Merlot 2007
Jánoshegy magas mésztartalmú, kötött vályog talajú dél, dél-nyugati fekvésű lejtője ideális hely a Merlot számára. Nyílt kádon spontán erjesztett, kézzel csömöszölt vörösbor, amely 225 és 1 000 literes tölgyfahordókban érlelődött 10 hónapon, majd palackban 6 hónapon át.
Alkohol: 14%
Készült: 6 500 palack
Színe intenzív mély bíbor. Illatában elsősorban a gyümölcsök jelentkeznek, így a feketebogyós gyümölcsök, a meggy és a csipkebogyó majd ibolyás és földes jegyek társulnak melléjük. Kóstolva száraz, savai harmonikusak, tanninjai selymesen simogatnak. Vezető ízjegyei a meggy, az aszalt szilva, némi kávés és dohányleveles ízvilággal valamint leheletnyi mineralitással kiegészülve. Telt és harmonikus, gazdagon gyümölcsös kézműves vörösbor, melyet 18 ˚C-on fogyasztva bátran ajánlhatunk komolyabb, összetettebb ízvilágú sertés-, marha-, borjú- és vadhúsok mellé, de érdemes keménysajtok mellé is megkóstolni.
Rozé 2008
40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Kékfrankos
6 órát héjon áztatott, fajélesztővel erjesztett bor
Alkohol: 12,5%
Készült: 8 000 palack
Színe halvány lazacpiros rózsaszín árnyalatokkal. Illatában a szamócás és cseresznyés jegyek váltják egymást. Kóstolva száraz, savai üdítőleg hatnak. Ízében elsősorban a cseresznyére hajaz kevés szamóca kíséretében. Harmonikus, tartalmas rozé, mely 10-12 ˚C-on remek üdítő lehet egy forró nyári napon. Elsősorban könnyed fűszerezésű előételekhez, könnyed szárnyas salátákhoz, sonkatálakhoz, pizzákhoz, paradicsomos tésztafélékhez ajánlható.
Pirosbor 2007, 2008
Stílusteremtő siller, 4 napi héjon áztatás után spontán erjesztett, gazdagon gyümölcsös, friss vörösbor
100% Merlot
Alkohol: 12,5%
Készült: 3 000 palack
Színe halvány rubinszín piros árnyalatokkal. Illatában a pirosbogyós gyümölcsök és a málna illatjegyei jelentkeznek. Kóstolva száraz, savai harmonikusak, lépést tartanak a bor testével. Mintha érett málnát majszolnánk kevés meggy kíséretében. Egy rég elfeledett borstílus új képviselője, egy tartalmas gyümölcskosár. A hazai konyha paprikás ételeinek remek kísérője, így a különböző pörköltféleségeknek, lecsós ételeknek lehet társa, de a mediterrán konyha paradicsomos ételeihez is bátran ajánlható. Ételek mellett vagy önmagában 10-12 ˚C-on fogyasztva mutatja legszebb formáját.
Pinot Noir 2008
Várható 2009 júliusától
Első Pinot Noir, ígéretes alapanyagból, nyílt kádon spontán erjesztett bor lesz.
Alkohol: 15%
Készül: 900 palack
Birtokvörös 2007
Alkohol: 13%
Készült: 2 500 palack
Szerettünk volna egy olyan vörösbort készíteni, amely hűen tükrözi a szőlőhöz való hozzáállásunkat és az adott évjárat sajátosságait, mintegy kezdő lépcsőfokként dűlőszelektált tételeink felé. Ahogyan az évjáratok, úgy mi is változunk az évek során, így alakul ki évről évre a Birtokvörös összetétele is. 2007-ben választásunk a Púposi cabernet sauvignon és a Jánoshegyi merlot szőlőire esett. Kádon spontán erjesztett vörösbor.
50% Cabernet Sauvignon + 50% Merlot = 100%-ban spontán erjedt, 100%-ban természetes, 100%-ban gyümölcsös vörösbor. Színe intenzív rubin, bíbor árnyalatokkal utal a bor fiatalságára. Illatában szintén fiatalos jegyek jelentkeznek: pirosbogyós gyümölcsökre, fekete cseresznyére, ibolyára emlékeztető jegyek egészülnek ki némi fahéjas és földes aromákkal. Kóstolva száraz, intenzív aromavilágú, úgyis mint cseresznye, meggy és feketeribizli, egyfajta fiatal gyümölcsösség lengi körül. Tanninkészlete fiatalos, közepesen intenzív és érett. Bőven van még benne potenciál, fiatalossága miatt is érdemes fogyasztás előtt dekantálni.
Válogatás Sorozat
Válogatunk szinte mindig, szőlőben a hajtásokat majd a fürtöket, később a pincében a hordókat. A birtok Válogatás tételei legkiemelkedőbb lenyomatai az adott év és termőhely értékeinek.
Válogatás Merlot Jánoshegy 2007, 2008
Alkohol: 14%
Készült: 1 000 palack
A válogatás megjelölés nem hordóválogatást, hanem esetünkben azt jelenti, hogy a szürettől kezdődően a nagyon szépen érett gyümölcsöt külön szedték, majd külön kezelték, így külön is érett. Összesen 3 kishordónyi, kb. 1 000 palacknyi tételről van szó. A nagyon szépen érett gyümölcs illatban és ízben egyaránt intenzív. Szájban a bor komplex, bársonyosan telt. Feszes, jó szerkezetű. Egészen friss palackozás, amelyhez hozzászámítva a remek alapanyagot az a csoda, hogy már ilyen rövid idő alatt ennyire élvezhető állapotban van. Annak ellenére, hogy bársonyos, még nagyon virgonc, a savak intenzívek és vibrálóak, a fajtára jellemző minden szépséget felvonultat. Déli merlot, de semmi pihe-puha lágyság.
http://www.kislaki.com/ Légli Géza
|
Nagyobb térképre váltás |
Szponzorált linkek: