A nyéki borvidék hagyományosan fehér borokat készítő régió. A dűlőkön a kiváló adottságoknak köszönhetően zamatos, ropogós borok készülnek. A pincészet elsősorban Furmintot, Leánykát és Rizlingszilvánit készít.
Céljuk: történelmi bortermő helyen, kiváló adottságú dűlőn, folyamatosan fejlődő technológiával friss, könnyen iható, szép savakkal rendelkező borok készítése.
Hitvallásuk: a borfogyasztáshoz nem szükségesek ritka pillanatok, különleges alkalmak.
Boraikat ősi dűlőkön modern, innovatív módszerekkel készítik. A legfrissebb technológiáknak és kísérletezésre hajlamos szemléletüknek köszönhetően, a régióban jellemző borok újra tudnak születni és a nyéki lankák kiváló adottságai a folyamatokat oly módon támogatják, hogy évről-évre zamatosabb nedűk készülnek. Az őshonos tőkék szaporításával és a friss tőkék telepítésével az a céljuk, hogy a régiót visszaemeljék méltó helyére a magyar bortérképen.
Az 1970.-ben létrejött Bükki autonóm borvidék a filoxéria pusztításának köszönhetően a közeli Egri borvidék árnyékában működik. A régió öröksége és potenciális lehetőségei mindent biztosítanak ahhoz, hogy a nyéki fehérborok elfoglalják méltó helyüket a köztudatban és a borozók asztalain.
Forrás: www.bukkiborok.hu
Szponzorált linkek: