Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Őseik tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi „paraszt-polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.
Borjellemzések:
No… Fiam! 2011
Szekszárdi Chardonnay
Kellett nekünk egy aperitif fehérbor a vörösborhangsúlyos szekszárdi sor elé.
Jellemzés:„Illatában és íz világában fajtajelleges bor, szép primer aromák, előbb élénk citrusok, majd aszalt gyümölcsök (barack, alma) édes érzete. Szép savvonulat, kicsit meleg alkohol.
Borcímke fotón: No…fiam! Gyakran így kezdték a mondanivalót öregjeink. Ha a címkén szereplő nagypapám fotójára tekintek önkéntelenül előttem van, amint mondja:…”No…fiam ezt nem köll kiburítani!”
Tőlük tanulva azon igyekeztünk, hogy a kedves fogyasztóinkban is ez a vélemény alakuljon ki, miután megkóstolják palackjaink tartalmát...
Öröm 2011
Szekszárdi Pinot Noir, Kadarka Rosé Cuvée
Ma már nincs vörösbor technológia a mellé illesztett rosé nélkül, de mit is fogyasztanánk a nyári kánikulában, ezen kívül fröccsnek sem utolsó.
Jellemzés:„Klasszikus hagymahéj szín, fűszeres gyümölcsös illatú, ízében a cseresznye, málna és a vattacukor felfedezésének öröme.” Élénk savak és a széndioxidtartalma növeli a frissesség és az üdeség érzetét.
Borcímke fotón: Az 1937-ben készült fotó nagyszüleimet ábrázolja egy évvel édesanyám születése előtt. A képet boldogságuk és a szüret öröme hatja át. Szerelem az első látásra! Reméljük, hogy első látásra és az első pohár elfogyasztása után Önt is Nagyszüleiméhez hasonló boldogság, öröm és vidámság érzése fogja el……
Nagyapám 2011
Szekszárdi Kadarka
A múlt és nagyapáink megidézése csak a kadarkával együtt lehetséges. Ha felismertetjük a világfajtáktól teljesen eltérő különleges értékeit a világgal, akkor talán jövője is lehet. Mi ezért dolgozunk.
Jellemzés (Pécsi Borozó): Kadarkából nem könnyű megtalálni az igazit. A pincészet erre a fajtára a legbüszkébb, s a titkot János szívesen meg is osztja: sokféle klón, abból is különböző korú ültetvények (van náluk 100 éves is), s a pár hetes nyílt fakádas erjesztés után a bor több hordót (fát) nem is lát. Intenzív, behízelgő, főleg málnás-cukorkás, puncsos illat. Ízben folytatódik a gyümölcsös fűszeres vonulat, szép kerek, könnyed, ahogyan azt egy kadarkától várjuk. Bájos, kedves, harmonikus, szép bor. Hogy milyen lehetett nagyapáik kadarkája, azt nem tudom, mindenesetre ilyen ’ízig- vérig kadarka, ízig-vérig szekszárdi’ illik a lokálpatrióták zászlajára. A szép boroktól könnyen lelkesedek, így jegyzetem végére került egy HIBÁTLAN felirat, nagyapának pedig bevallottam, hogy szerelembe estem....Iványi Emese.
Borcímke fotón: Valamikori tekintélyes szekszárdi szőlősgazdára, a címkén szereplő kedvenc Nagyapámra emlékezve készítettük ezt a finom Kadarkát. Soha nem felejtem, ahogy gyermekként a lovas kocsi bakján Nagyapám mellett ülve, a szekszárdi szurdokokban zötykölődve tettük meg a szőlőink közötti útszakaszt………
Pinceátlag 2009
Szekszárdi Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir Házasítás
A pince egyik alapborának szántuk e tételt, egy elegáns, ár érték arányban kedvező bor célja vezérelt bennünket. A sok fajta együttes jelenléte, a szekszárdi borvidékre és bokra jellemző szelídség együtt biztosítják a kerek bársonyos íz világot.
Jellemzés: A bikavér kistestvére, hat fajtából házasítva (kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, kadarka). Kedvessége, könnyedsége Szekszárdra emlékeztet. Egyszerűségében nagyszerű illat- és íz harmónia piros bogyókkal, szederrel. A lecsengésben az alkohol kicsit hamarabb kipucolja a szájból a gyümölcsöket, de annyi baj legyen, ettől még szeretjük. Nem akar több lenni, a maga kategóriájában nagyon korrekt. Ha mondhatok ilyet, a köz-száj egyre inkább az ilyen gyümölcsös, barátságos, könnyen érthető, jó ivású boroktól mosolyog…Iványi Emese
Borcímke fotón: Valamikori tekintélyes szekszárdi szőlősgazdára, a címkén szereplő kedvenc Nagyapámra emlékezve készítettük ezt a finom Kadarkát. Soha nem felejtem, ahogy gyermekként a lovas kocsi bakján Nagyapám mellett ülve, a szekszárdi szurdokokban zötykölődve tettük meg a szőlőink közötti útszakaszt………
Tanyamacska 2009
Szekszárdi Kékfrankos
Szekszárdon a kékfrankos kötelező műfaj, nem csak a borvidékünk, hanem az egész magyar vörösbortermelés legfontosabb záloga, egyetlen kitörési lehetőség a világfajták mércéje szerint felállított versenyben.
Jellemzés: „Szekszárdias kékfrankos, mely egyszerre jeleníti meg a fajtára jellemző izgalmas savakban és gyümölcsökben bővelkedő tulajdonságokat és a borvidékben rejlő szelídséget. Tanninban gazdag, gyümölcsízeit hosszan megtartó vörösbor egy kiváló évjáratból.”
Borcímke fotón: Valamikor Tanyamacskának hívták azokat az idős Szekszárdi parasztembereket, akik idejük legnagyobb részét - ha kellett, ha nem - a présházban múlatták el. Így hívták az 1930-as években készült fotón szereplő felmenőnket is, aki a pince tulajdonosának Eszterbauer Jánosnak és a pince borászának Pálinkás Lacinak közös dédapja volt….
Tüke 2009
Szekszárdi Bikavér
A Bikavér eredete és története kötelez, Szekszárdon nem létezhet pince e bor nélkül. Válogatott, csúcsminőségnek szánt tételekből házasított, koncentrált, testes, elegáns bor elkészítése volt a célunk. Alapja a kékfrankos és a kadarka, világfajtákkal házasítva. Hagyományos feldolgozással, 14 hónapos fahordós érleléssel készült.
Jellemzés: „A bor szellőztetése után fekete ribizli, szeder, áfonya érezhető. Egyensúlya jó, közepesnél nagyobb testű, bársonyos, komplex íz-világú, hosszú utóízekkel. Meleg illat, összeforrott íz: sötét bogyós gyümölcsök illatos fűszerekkel (édeskömény, jól kiázott szegfűszeg, szentjánoskenyér). A borra jellemző stílusjegyeket, mint: tartalmas, komplex, érett, miközben gyümölcsös, selymes, barátságos. Összességében még kicsit még zabolátlan, mint egy tüzes csikó, akiből viszont nagyon szép paripa lesz”.
Borcímke fotón: Dédnagypapám szerepel a címkén, aki a szekszárdi paraszt-polgári világ egyik meghatározó alakja volt. Édesapja (ükapám) Szekszárd város bírája (1867), Ő maga az 1910-es években a város képviselőtestületének tagja, 1919-ben a kommunista diktatúra túsza, az 1929-ben alakult országos hírű és sikeres Szekszárdi Pinceszövetkezet egyik alapítója. És egy azon „tüke” szekszárdi szőlőművelők közül, akiktől a Bikavért is örököltük…....
Mesterünk….2009
Szekszárdi Cabernet Franc, Merlot Cuvée
Borversenyeken kevés babér terem e világfajták nélkül, ezért a megmérettetések során a sauvignon-nal együtt nálunk is ők a főszereplők, melyet bizonyítanak Bordeaux-ban, Brüsszel-ban, Párizsban, Londonban és a hazai VinAgora és Pannon Bormustrán elért sikereink.
Jellemzés (Pécsi Borozó 93 pont!): Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és édesgyökér ánizsossága. Szép arányos hordóhasználat, ebből finom aromák, vanilia, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús hibátlan tanninok, vastag gazdag test, sűrű,
hömpölygő bor. Ízgazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor…Pési Borozó bormagazin.
Borcímke fotón:
"Mesterünk bora, borászunk mestere"
Az 1960-as években készült fotón Vesztergombi József, közismert nevén „Szöszke Sógor” (nagyapám sógora) szerepel, aki Pálinkás Laci borászunk nagyapja és tanítómestere volt. Emlékeink szerint nagyszerű borokat készített, pincéjében mindig rend volt és a tisztaság. Laci barátunk saját tehetségén és tanulmányain felül neki köszönheti mindazt a készséget, amivel pincészetünk eme csúcsborát megalkotta………
Tivald 2009
Szekszárdi Cabernet Sauvignon
Földrajzi adottságaink cabernetek közül inkább a franc-nak kedveznek, mint a sauvignon-nak, így utóbbi valamivel ritkábban jön be, de ha bejön, akkor nagyon. Tivald ezeket az alkalmakat szeretné minél többször megragadni. Ahogy a világ legnagyobb nemzetközi borversenyei mutatják, ezt sikerrel teszi.
Jellemzés:
„Hűvös hangulatú illatában szép érett feketebogyósok uralkodnak, kis paprikás fűseresség teszi még érdekesebbé. Kellemes, kerek ízek. Szeder és áfonya kávéval nyakon öntve, halvány kesernyés jeggyel a végén. Szép hosszú lecsengés, a fa itt jelenik meg erőteljesebben az ízben. Nagytestű, nagyon tartalmas és sokrétű ital magas alkohollal, de szerencsére ez nem megy az ihatóság rovására”
Borcímke fotón:
Borászatunk e kiemelt termékének címkéjén nagyapám napszámosára, Tivaldra emlékezem. A mindig borostás arcú, ápolatlan külsejű, kaszától, kapától és a nyári forróságtól meggyötört napszámos, kit gyerek fejjel – helytelenül – lenéztem, és nyugalmát időnként csínytevéseimmel zavartam. Most elégtételül a legszebb borunk címkéjén álljon számára emlékezés és verejtékes munkájáért elismerés…
Eszterbauer Borászat
Szponzorált linkek: