Már 530 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kémiai stabilizáció


A borokban fejlődésük, és életük során kicsapódhatnak olyan részecskék, amelyek ártalmatlanok, viszont esztétikai szempontból rontanak a bor megítélésén. Az amerikai és a japán piac különösen megkívánja a tiszta, üledékmentes borokat. Ezért palackozás előtt szükséges a bor stabilizációja, hogy a későbbiekben ne legyen semmilyen üledékképződés.


A leggyakoribb kémiai instabilitás a kalcium és kálium kicsapódása, amely nagyon finom por, vagy üvegtörmelékhez. Erre a jelenségre különösen hajlamosak a fehérborok, amikor a bor „megfázik”, azaz már palackos állapotban túlhűlnek (legyen ez helytelen hűtés, vagy éppen időjárás következtében a bortároló nagyon lehűl). Ez ellen úgy lehet a legegyszerűbben védekezni, hogy a bort még fiatal korában lehűtik, így a tartarát kicsapódás még a palackozás előtt megtörténik. A testest vörösborok hajlamosak üledékképződésre, ami a nagy tannin tartalom következménye. Szokás a kicsapódás elkerülésének érdekében a bort palackozás előtt deríteni, így ezzel tannint vonnak el a borból. A harmadik gyakori instabilitási folyamat az oxidáció, amikor a palackos bort felbontják, és a bor oxigénnel érintkezik, akkor következik be. Ennek eredményeként a fehérborok megszürkülnek, a rozék színe narancs, a vörösborok pedig narancsos-barnás színt kapnak. Ezt a hibát úgy szokás kiküszöbölni, hogy a palackozás előtt ellenőrzött mennyiségben kén-dioxiddal kezelik, illetve a tárolás során pedig a bornak nem szabad levegővel érintkezni. Itt fontos odafigyelni, hogy a palackba milyen dugót választunk, hogy az tökéletesen zárjon, ezen felül pedig fektetve tároljuk a bort, így a folyadék mindig a palack szájánál van, ezzel is zárva az utat az oxigén elől.


Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata


A szócikkhez társított címkék:
borkészítés , borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online