Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fejtés


A bor feldolgozása során a mustba szőlőszemek és egyéb szennyező anyagok (kacs, héj), az elhalt élesztősejtek az erjedés során leülepednek a borban az edény aljára. Ezután a bor tisztulása, fejlődése során folyamatosan válnak ki különféle anyagok a borból, amik szintén az edény aljára ülepednek le. Amikor a tiszta bort óvatosan (úgy, hogy ezt a zavaros, iszapszerű anyagot ne zavarjuk meg a hordó alján), az edény tetején keresztül leszivattyúzzuk és áttöltjük egy másik hordóba, ezt a folyamatot hívjuk fejtésnek. Ami ilyenkor a hordó alján marad, azt nevezzük [borseprőnek]?, a hígabb részét pedig [aljabornak]?. Ezután a seprőt és az aljabort egy másik tárolóedénybe tesszük át, és vagy megszűrjük, vagy teljes egészében kidobjuk.


A szócikkhez társított címkék:
borkezelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Sommelier-borpohárnok
A sommelier a borpincér francia neve. Szokták borpohárnoknak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Dekantálás
A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban ...
2009-07-15 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Zselatin
A zselatin egy erősen duzzadó fehérje, egyfajta tisztított enyv, ami vízben oldódik. Borban óvatos, gyenge melegítéssel oldható. Csersavval vagy ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
PH-érték
A borok savtartalmát a hidrogénion-koncentrációja mutatja, amit pH-val jelölünk.Ez mutatja a bor savanyúságát. Amennyiben nagy mennyiségű a ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Glicerin
Glicerin A glicerin egy édeskés ízű, enyhén mérgező, színtelen, szagtalan kémiai vegyület. A glicerin szappankészítés és ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borkősav
Borkősav A borkősav több gyümölcsben is megtalálható, mint természetes alkotóeleme. Legelőször a szőlőben fedezték fel, ezért szőlősavnak is ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Borkő
Borkő Általában színtelen, vagy fehér kristályok, melyek a must erjedése során a borkősavból válnak ki, lecsapódnak a ...
2009-07-13 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Érlelés edényei
Az érlelés edényei Új hordó kiválasztásának kritériumai: tölgyfa származási helye hasított vagy fűrészelt ...
2009-07-08 | témakör: Borászat | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa