Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Feind Borház Balatonfőkajáron található. A települést már 1332-ben egyház helyként tartották nyílván. 1437-től a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és püspökség tulajdona lett. A település lakói a falu határában [szőlő]?t termesztettek, a Feind pincészet pedig ezt a hagyományt folytatja. Kiemelt minõségi boraikat éppen azért neveztük el Villa Quaiarnak, hogy szerte az országban megismerjék a falut.

Profi szinten 1993-tól foglalkoznak szőlővel és készítenek minőségi borokat. 80 hektárnyi területen folyik a termesztés Balatonfőkajáron és Balatonaligán. Ezeken a kiváló adottságú területeken egyre több fajtát ültetnek, jelenleg 17 féle szőlőből készülnek boraik. A borházat ketten vezetik, egy családi vállakozás.

A szakmai vezetését Feind Lajos és fia Feind Péter látja el. Feind Lajos több, mint 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, végzettsége mezőgazdasági mérnök és növényvédelmi szakmérnök. Feind Péter borász felsőfokú végzettséggel, 1 éves szakmai gyakorlaton Ausztráliában is volt.

 

Boraik között megtalálható az Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Kékfrankos, Merlot és a Cabernet Franc és Sauvignon. Emellett olyan magyar fajták is mint a Zenit, remélve, hogy itthon és a nagyvilágban újra neve lesz ennek az õsi magyar fajtából származó bornak is.

2007-ben a a tölgyfahordóban érlelt Chardonnay és Shiraz elnyerte a Pannon Bormustra csúcsbora címet.


A vinotéka melletti két terem alkalmas akár 50 fő vendégül látására is. Télen-nyáron borkostolóval, előadással, saját sajttal, dióval és zsíroskenyérrel várják az érdeklődőket. Előzetes egyeztetés alapján kemencében sütött ételeket is készítenek.


 
A borház több kitüntető elismerést is magáénak tudhat:


2000 Vinagora: Kései szüretelésű Olaszrizling 1999 (ezüstérem)
2000 Vinagora: Irsai Olivér (ezüstérem)
2004 Vinagora : Cabernet Franc 2003 (ezüstérem)
                           Merlot 2003 (ezüstérem)
2004 Országos Rosé Borverseny: Cabernet Rosé 2004 (Champion)
2005 Országos Rosé Borverseny: Cabernet Rosé 2005 (Arany)
2006 Országos Rosé Borverseny: Cabernet Rosé 2006 (Arany)
2006 Bayer Borverseny: Cabernet Franc 2003 (Champion)
2007 Savaria Borverseny: Sárga Muskotály (Champion)
2007 Savaria Borverseny: Shiraz (Champion)
2007 Pannon Bormustra csúcsbora: Siráz 2006
2007 pannon Bormustra csúcsbora: Chardonnay 2006

 

Boraik:


 

 

Olaszrizling 2008
Bora halványzöld színű, diszkrét fajtajelleges illata mellé elegendõ sav és kellemes gyümölcsösség is társul, fanyar lecsengéssel.
Friss salátákhoz, csirkehúsokhoz ajánljuk.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szürkebarát 2008
Illatában ásványi anya- gokra emlékeztet, kelle- mes, élénk savakkal ren- delkezõ, melyben a talajíz a fõ jellegzetesség, hát- térben a gyümölcsösség- gel.
Rendkívül kiegyensúlyozott bor, hosszú útóízzel és kevés maradék cukorral. Fehérhúsok, halak és saláták pompás kísérõje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ottonel Muskotály 2008
Igen kedvelt, a szõlõ eredeti muskotályos za- matát megõrzõ, üde, fû- szeres, elegáns illatú bor, melyet félédes jellege tesz kerekké.
Desszertekhez és gyümölcssalátákhoz ajánljuk 10-12 ºC-on.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cserszegi Fűszeres 2008

Fantasztikus módon ötvözi a szülõk (Irsai Olivér és Tramini) fajtajellegének szépségeit, kellemes fűszerességgel és lendüle- tes savakkal ez a rend- kívül népszerű fehérbor.
Kellemesen kiegyensúlyozott, könnyeden elegáns, illatos, üde száraz bor, melynek illatában és zamatában a citrusfélék és a birskörte dominál.
Kiváló aperitif, valamint halak, fehérhúsok és saláták pompás kísérõje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sauvignon Blanc 2008

 

Harsány illatú, friss, finom fehérbor, melynek illatában megtalálhatók a bodzavirágra és egres aromájára emlékeztetõ jegyek, zamatában pedig érett, egzotikus gyümölcs ízeként teljesedik ki. Friss savai lendületet adnak a bornak. Erõsen fűszeres elõételekhez, sült és fõtt halakhoz, pácolt sültekhez kitűnõen illeszkedik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irsai Olivér 2008

Rendkívül üde, friss, ropogós szõlõ illatú és zamatú elegáns fehérbor. Diszkrét parfümösségével és harmonikus lágy s

avérzetével hódító bájos, fiatalos, reduktív, üdítõ hatású primörbor, amit nem csak fiataloknak ajánlok! Önállóan is jó kísérõje lehet baráti beszélgetéseknek, de a könnyû salátákat fehérhúsú ételeket is jól kiegészíti 8-9 ºC-ra lehűtve.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chardonnay 2008

Ez a bor ékes bizonyítéka, hogy a Chardonnay méltón lett világfajta.

Egyedülálló módon reprezentálja a Chardonnay fajtajelleget ez a rendkívül komplex illatú és zamatú gyümölcsös, üde, sokoldalú bor, mely aperitifként éppúgy kiváló, mint halak, saláták, fehérhúsok és számos vegetáriánus étel kísérõjeként.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zenit 2006

Világos aranysárga szín, narancsos árnyalatokkal. Illatában sárgabarackot és citrus gyümölcsöket fedezhetünk fel. Szájban cukortartalma és savai nagyszerű harmóniát mutatnak, ízében visszaköszön a sárgabarack.
Fiatalos, lendületes bor, hosszan tartó utóízzel. 9-10 C fokon sárgabarackból és citrus gyümölcsökbõl készített desszertekhez és kékpenészes sajtokhoz ajánljuk kísérõként.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárga Muskotály 2008

Érzékien gyümölcsös, kihívóan kellemes és csábítóan üde ez a száraz muskotály, mely aperitifként mindjárt a kóstoló elején felébreszti érzékeinket és jobb kedvre hangol. A szõlõ ízgazdagságának teljességét hordozó illata édesen gyümölcsös, nektáros, sõt mézes. Friss, szinte ropogós savai mindig üdévé teszik, a legforróbb nyárban is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olaszrizling 2001 (kései szüretelésű)

Kései szüretelésű különleges minõségű fehérbor.
Balatonfõkajár - Öreghegy délnyugati lejtőin termett ez az aszúsodásnak indult szõlõ, melynek bora kiválóan õrzi a töppedt jelleget. Illata friss, intezív, egzotikus gyümölcsre emlékeztetõ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cabernet Rosé 2008
A friss málna és eper illata verseng a kíváncsi kostoló kegyeiért ebben a rendkívül illatos, gyümölcsös, üde roseborban, mely Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajták házasításával készült.
Fiatalos, lendületes egy csipetnyi szén-dioxidtól pezsgõ finom savszerkezetű, kellemes „üdítõital”.
Baráti beszélgetésekhez és szinte minden étel mellé bátran ajánlom 8-9 ºC -ra lehűtve. Ez egy igazi „Jolly Joker”.
 

 

 

 

 

 

 

 

Merlot 2007

Tölgyahordós érlelésű, rendkívül bársonyos tanninokkal rendelkezõ elegáns gyümölcsillatú bor.

Háttérben diszkrét fás érlelés jegyei érezhetõk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kékfrankos 2007
Tölgyfahordós érlelésű, testes, bársonyos, érett jellegű vörösbor. Illatában, zamatában erdei gyümölcsök és fűszerek kavalkádját vonultatja fel.
16-18 °C-on fogyasztva, bárányból és sertéshúsból készített ételek mellé ajánljuk kísérõként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zweigelt 2007

Igen kedvelt fűszeres illatú, testes szép tanninokkal rendelkező vörösbor, melyet félédes jellege tesz kerekké.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cabernet Sauvignon 2007

Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mély rubin színű bor, melynek illatjegyeiben jól felismerhetõ a szilva és az erdei szeder.
Fogyasztását vadételekhez, grillezett húsokhoz, illetve étkezések után baráti beszélgetések kísérõjeként ajánljuk.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merlot 2003
Meggyvér színű, testes, rendkívül karakteres, pirosbogyós gyümölcs íz és illatvilágú bor, melyet 1 é- ves barrique hordós érlelés tölgyfás jegyei tesznek kerekké, bársonyossá.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cabernet Franc 2006
Mély, sötétbordó színű, rendkívül tömör, finom tanninnal és aszalt gyümölcs jegyekkel megáldott bor, mely 18 hónapos új barrique hordós érlelés után került palackba.
A vörös és vadhúsok mellett csokoládéval is rendkívül izgalmas.
Pannon Bormustra Csúcsbora 2008

Páneurópai vörösbor verseny Aranyérem 2008

Brüsszeli Monde Selection Aranyérem 2009
MUN-DUS 2009 Dunajska Streda Aranyérem 2009
 

 

 

 

 

 

Chardonnay Premium 2006
Balatonfõkajári Öreghegy dédelgette a szõlõt, 400 literes tölgyfahordó 6 hónapig formálta zamatát. Virágos mezõ köszön vissza e sárgás színű testes borból.
Friss salátákhoz, baromfihúsokhoz és sültbárányhoz ajánlom.
Pannon Bormustra Csúcsbora 2006
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shiraz Rosé Prémium 2008
Igazi kuriózum. Egyedi ízzel és friss fűszeres illatvilággal rendelkezõ, rendkívül üde, gyümölcsös, karakteres rosebor, mely már finom lilásvörös színével vidámságot tükröz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merlot Prémium 2006
Meggyvér színű, testes, rendkívül karakteres, pirosbogyós gyümölcsök íz és illat kavalkádját felvonultató bor, melyet az 1 éves barrique hordós érlelés tölgyfás jegyei tesznek kerekké, bársonyossá.
Fogyasztást 16 - 18 °C-on ajánljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shiraz Premium 2006
Keleti fűszerek csodás világába kalauzol, lilás színét bársonyos korty kíséri. Friss savai lendületet adnak a bornak.
Erõsen fűszeres elõételekhez, sült és fõtt halakhoz, pácolt sültekhez kitűnõen illeszkedik.
Pannon Bormustra Csúcsbora 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kékfrankos Premium 2006
Igazi karakteres, férfias, tüzes bor, melynek illatában feketeszeder, szilva és az új fahordó dominál. Vad és marhahúshoz készült ételekhez ajánlom.
 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
Balatonfüred - Csopaki Borvidék , borász , borászat

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.