Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Wunderlich Pincészet főborásza és névadója Wunderlich Alajos. A pincészet a 21. század borászati csúcstechnológiáit használja a hagyományok tisztelete mellett. A létesítmény világszínvonalú. A Wunderlich családi borászat és a család barátjának számító Varjas-Szűcs házaspár együttműködésének köszönhetően a Wunderlich borok Villány egyik legmodernebb pincészetében a Wunderlich Pincészetben készülnek.

A pincészet termőkapacitása 250.000 [palack]?, palackos érlelő kapacitása pedig 480.000 palack. Az érlelőpince 100-200 [barrique]? hordó mellett a kezelő és összeérlelő tartálysoroknak is helyet ad.  A palackozást követően a borok az egyenletes 17°C hőmérsékletű palackos érlelőben kerülnek tárolásra, ahonnan fajtától függően néhány hónap vagy néhány éves érlelés után kerülnek piacra, a pincészet vezérlő elvének megfelelően, szándékuk szerint az elérhető legmagasabb minőségben. A prémium kategóriás borokat legalább 3 évig érlelik palackban.


2006. novemberében megnyílt a Wunderlich Bortrezor és Látványpince, közvetlenül a borászat szomszédságában. A látványpince egész Európában a legnagyobbak és a legelkötelezettebbek közé tartozik. Itt az érdeklődők megfelelő körülmények között ismerkedhetnek meg a borokkal, az előkészületekkel és minden borászattal kapcsolatpos tevékenységekkel.
Megalakult a Wunderlich Bortrezor Kör, mely minden borszeretőt szívesen lát tagjai között. Nekik, 80.000 palackot tárolni képes bortrezort építettek.
A létesítményhez tartozik egy 270 négyzetméteres lovagterem, kazamata-termek, kóstoló terem és két [sommelier]? szoba.

 

 

A Pincészet borai:Wunderlich Lojzi Cuvée 2004
Portugieser-Kékfrankos-Cabernet Franc házasítása. Közepes rubinszín, feketébe hajló szélekkel, de a felső íven már szemet gyönyörködtető terrakotta árnyalattal.  A pohár falára szépen, vastagon tapad, lassú, majdhogynem kelletlen méltósággal csorog le róla, ami, tudjuk, igen jó jel, a testesség jele. Illatban a gyümölcsösségén, a fűszerességén túl– rózsabors, sőt, könnyű csili csiklandozzák orrunkat - és a hordós érlelés étcsokoládés elemén túl megjelennek az érettség animális jegyei, elegáns, finoman cserzett bőrt, szivartokot idézve. Szájban száraz, vajas-krémes, tüzes, jól kiegyensúlyozott, gyümölcsös, fűszeres, testes. A mindennapok ízes fogásainak ünneplésére, szalonnakabátba bújtatott sertés szűzérme, húsos szalonnakockákkal bőkezűen megszórt juhtúrós sztrapacska mellé való.

Wunderlich Olaszrizling 2005
Színe halvány, elegáns aranysárga és tükrös tisztaságú. A pohár falára gazdag glicerinességgel tapad, e két tulajdonsága el is árulja, hogy egy reduktív módon, hűtött erjesztéssel készült, várhatóan illatos és könnyed bort üdvözölhetünk. Illata szőlő és friss szőlővirág, zöld alma, vilmoskörte, felismerhető a szőlőhéj selymes viasza és a fajtára oly jellemző mandula finom kesernyéssége. A bor száraz, savai ropogósak, teste közepes, nem túl nehéz, vezető ízei a körte, a mandula és az alkohol tüzessége. Az utóíz vége a mandula elegáns kesernyéssége, épp ahogyan kell. Jól illik minden zöld salátához, különösen azokhoz, melyeket rukolával, fenyőmaggal, parmezán sajt forgácsaival is ízesítünk.

Wunderlich Portugieser (kékoportó) 2004
Színe klasszikus, ragyogó rubinvörös. Illata egyszerre gyümölcsös és fűszeres, alma és némi fahéj, gránátalma és egy csipetnyi szerecsendió, rózsabors. Felsejlik a meggy eleganciája, sőt, az ibolya bája is. Kóstolva száraz, megint csak a fajtára jellemzően finom, selymes savú, a termőtájhoz illően meleg karakterű, illata szerint gyümölcsös, fűszeres, a hangsúly inkább a gyümölcsösségen, igen helyesen. Remek egyensúlyú, testes, de nem nehézkes, kellemes utóízű bor, méltán a villányiak kedvenc fajtája. Ajánljuk hozzá a ház specialitását, a Wunderlich-féle, barátainknak Lojzi-féle kakaspörköltet, de libát is, a hagyományos sváb stifolder kolbászt, zsenge bárányt bátran fűszerezve, borjúpaprikást, a vadak közül a kisebbeket, nemes fácánt, vitéz nyulacskát erdők-mezők pikáns bogyóival, gyümölcseivel.

Wunderlich [Rosé]? 2004
2oo4-es rozé a kadarka, kékfrankos, és cabernet sauvignon szőlők házasítása. Színe, mint a tavaszi, hűs hajnalok üde pírja. Illata egyszerre idézi a kékszőlők frissen préselt levét, a szép, piros alma héjának finom viaszosságát, az érett cseresznye gyümölcsösségét. Elegánsan száraz, savai fiatalosak, lendületesek, de nem bántón élesek. Illata visszaköszön ízében, mely a kicsattanó szőlőszemé, a fogunk alatt harsanó almáé, roppanó cseresznyéé. Utóíze vidám integetés. Könnyed, mint egy balerina.

Wunderlich Siller 2005
A 2005-ös év siller borának színe ragyogó rubinpiros, dús glicerinessége testes bort ígér. Illatban ott a korai érésű, cirmos héjú cseresznye édes frissessége, a málna, a ribizli finom jegyei, csepp csipkebogyóval fűszerezve, felsejlik a fehér bors, előrevetítve a 12,5 % VV alkoholtartalom adta kellemes tüzességet.  A bor száraz, az alkohol még is kis édességérzetet kelt benne, ami jól illik finom savaihoz. Inkább gyümölcsös, mint fűszeres, kerek, sőt kerekded, kellemes lecsengéssel, a házasítás alkotórészeinek hibátlan harmóniájával. Legillőbb asztaltársai a nem túlérett sárgadinnye papírvékony sonkaszeletekkel, fehér húsú, piros paprikával készült ételek, könnyű pörköltek.

Wunderlich Cabernet Sauvignon és Franc 2002
Bíbor színe tükrös tisztaságú, illata első benyomásra érett gyümölcsökre emlékeztet. Kis levegőzés után az illatában, az erdei gyümölcsökön túl, fűszerek, vanília, erdei gombák és a nedves avar is megfigyelhető. Kóstoláskor, fajtajelleges tanninjai megfelelő keretet adnak az érett, feldolgozott gyümölcs ízei mellé. Közepesen testes, hosszú lefutású cuvée, mely önmagában vagy akár egy vörösboros szarvas pörkölt mellett is emlékezetes élményt hagy bennünk.

Wunderlich Kékfrankos 2002
Íze száraz, krémes, gyümölcsös, utóízében a fajtára jellemző közepes tanninosság lesimítottan, szinte ingerkedően sugallja a következő korty kóstolását. Rozmaringos, omlós bárány, áfonyával-csipkebogyóval pikánssá tett fácán tökéletes társa. De ugyanolyan jól simul egy friss paradicsommal, bazsalikommal bolognai módra készített spagettihez, rokon ízű pizzához is.

Wunderlich Pinot Noir 2002
A nagyszerű 2oo2-es évjáratból való pinot noir színe igazi, szép burgundi vörös.
A pohár falára vastagon tapad, tömör testet nem a szín, hanem ez a gazdag glicerinesség ígér. Illata a csipkebogyó, a szamóca, a piros ribizli, málna, érett füge áradata, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a fehér bors izgalmas fűszeressége. A tizenhat hónapig tartó kisfahordós érlelés finom fásságban, inkább szantálfás, mint tölgyes jegyekben, a vanília, a fehér csokoládé diszkrét megjelenésében érhető tetten. Íze száraz, komplex, a gyümölcsösség, a fűszeresség, a fásság újra meg újra követi egymást, hosszan, méltósággal járva körbe. A fajtára jellemző visszafogott tanninosság a maga jól kiérlelt módján kimondottan elegáns.

Wunderlich Zweigelt 2004
Zweigeltünk színe mély rubin, bíbor maggal, fekete szélekkel, már színében túlmutatva a megszokott zweigelt borokon. Halványpiros glicerinfüggönyt húz maga után a pohár falára, ahonnan azután le sem akar jönni. Illata az ezek után remélt erővel árad, gyümölcsösen, határozottan hízelkedően, a fahordó finom karamelljével, illanó vaníliájával. Szájban száraz, krémes, kedvesen gyümölcsös, semmi labancos katonásság, nyersség, sarkos merevség, ehelyett franciás rafinéria, magabiztos egyensúllyal, hosszú lecsengéssel, konyakmeggyes utóízzel. Kis vadmadarak erdők-mezők bogyóiból készített, pikáns-édes szószával kísért, ínyenc fogásaihoz ajánlom, a sajtok közül érett brie, nem túlérett camembert emelik ki ízeit legszebben.

Wunderlich Cabernet Franc Reserve 1999
Az 1999-es cabernet franc bor színe szinte fekete! Méltóságteljes lecsorgással húz színes függönyt a pohár falára. Illata fekete áfonya, szeder, áfonyaszósz, szilvalekvár, szegfűszeg, vanília, karamell, dohány, kávé. Utóíze francia pörkölésű kávé és selymes étcsokoládé, a 24  hónapos kisfahordós érlelés jótékony jegyei. Ez a férfias, veretes bor csak a legnagyobb, koronás-agyaras nagyvadak, szarvas, vaddisznó türelmesen pácolt legjava részeit tekinti egyenrangúnak, vörösboros mártással, melyben a bor természetesen ugyanez. A sajtok közül legszebben egy teljesen érett, füstös-hamvas kérgű kecskesajt tiszteleg előtte.

Wunderlich Cabernet Sauvignon Reserve 2000
Az emberemlékezet óta legjobb 2000-es évjárat cabernet sauvignon borának színe mély bordó, feketébe hajló szélekkel és maggal. A pohár falára vastagon, színesen tapad, illatában fekete cseresznye, meggy, fekete áfonya, szeder, fekete bors, szegfűszeg és fekete csokoládé keringőznek illő eleganciával. Íze száraz, struktúrája lágy, selymes, ugyanakkor tüzes. A meggy, a csokoládé és az alkohol finom konyakmeggyes ízzé egyesül, utóízében olasz pörkölésű kávé sejlik fel. Tanninjai érettek, egyensúlya biztos. A pohár szárazpróbája határozott dohányillattal gyönyörködtet. Karakterében kimondottan férfias, asztaltársául is leginkább egy bátran borsozott, akár borsmártással kísért marhabélszín a legalkalmasabb, vagy szarvasgerinc, erdők-mezők vad bogyóival, melyek pikánsságát kissé megszelídítjük, krémes, de nem édes szósszá főzve őket. Egy teljesen érett, majdhogynem túlérett camembert sajt is megfelelő kísérője.

Cassiopeia Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc : Segin 2006
Igazi nagy, klasszikus bordeaux-i stílusú bor. Karakteres szilvalekváros- erdei gyümölcsös ízek és erőteljes animalitás jellemzi. A két szőlőfajtát együtt erjesztetik és erjedés után 37 napig tartotják héjon.

Wunderlich Kadarka 2006
November elején szüretelt, nagyon erősen terméskorlátozott ( 24 q / ha ) szőlőből készített száraz vörösbor, mely hagyományos ászokhordóban érlelődött egy évig. Elegáns megjelenésű, színében a fajtára jellemző áttetszőséggel. Kissé lusta mozgású ami a magas extrakt- és alkoholtartalomra utal. Illatában a késői szüret miatt az aszúsodott jelleg dominál, gyümölcsös, fűszeres. Ízben az illatában már megtapasztalt jegyek folytatódnak - megjelenik a hecsedli lekvárosság is-, mindez fantasztikusan krémes, zamatos egységben. A viszonylag magas (14,5 % ) alkoholtartalma a rendkívül jó szerkezetnek köszönhetően nem lóg ki, ezzel együtt válik egy minden elemében elegáns, igazán különleges borrá.

Wunderlich Merlot Reserve 1999
A tökéletes 1999-es évjárat merlot borának színe sötéten ragyogó rubin, mély bíbor szélekkel, sötétvörös maggal, a felső szélen téglavörös felé hajló árnyalattal, az érettség szép jeleként. A pohár falán gazdag glicerint és halvány pírt hagy. Illata a vörös húsú, érett szilváé, a rumos meggyé, melyeket finom fahéj és elegáns vanília kísér. Szájban száraz, a fajtára oly jellemzően lágy, bársonyos, de tüzes is egyben. Telt, kerek, savai, tanninjai lesimultak, a gyümölcsízek főzött lekvárokat idéznek, ami hatást a 28 hónapos kisfahordós érlelés dús vaníliássága, karamellessége tovább erősítik. A vanília és a karmell édességét szépen ellenpontozza az utóíz kifinomult, étcsokoládés kesernyéssége. Klasszikus társa a zsenge bárány, könnyű lencsepürével, karamellizált fahéjas szilvával,a sült szószát tejszínnel, vajjal simítjuk és késhegynyi vaníliával  hozzuk a borral harmóniába. Szépen emeli ki ízeit egy kívül ropogós, belül omlós kacsamell vagy  –comb is, karamellizált körtével, pomme duchesse-szel.

Cassiopeia Pinot Noir : Caph ( arab ) 2006
Rendkívül finom, érzéki bor. Selymességével és teltségével elbűvöl. Különleges évjárat tökéletesen érett, kifinomult bora.

Cassiopeia [Syrah]? : Achird 2006
Egy gyönyörű évjárat ritkaságszámba menő bora. Ízében a kirobbanó gyümölcsösség magával ragad. Mindössze 550 palack készült belőle a 2006-os szüret után.

Wunderlich Viktória 2001
A Viktória cuvée egy klasszikus, bordeax-i ihletésű házasítás, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot fajták november végén szüretelt termésének legjavából. Kóstolás előtt legalább egy órán át levegőztetendő! A bor színe mély bíbor, szinte fekete. A pohár falára nehéz, sűrű, színes függönyt von. Illata érett fekete szeder, áfonya, szilva, sőt szilvalekvár, fekete bors, szerecsendió, kömény. A hordó fája halvány füstként, könnyű vaníliaként, elegáns, keserű csokoládéként jelenik meg, felsejlik egy kis vadon nőtt gomba és selyemfinomságú kesztyű bőrének emléke. Íze száraz, sima, tömör, szinte rágnivaló, utóíze a konyakmeggy intenzív újraélése. Nagy koncentrációjú, hibátlan egyensúlyú, egyre szebben kiteljesedő bor, a fiatalabb leány temperamentumának is megtestesítője, nevének méltó viselője. Ez a bor az ünnepek ételsorában a főfogás bora, bátor fűszerezéssel, gondosan pácolt és közepesen-jól átsütött marha- vagy szarvasbélszín sűrű barnamártással bőven meglocsolt érmeinek kihívására megfelelő remekmű, amiből érdemes megtartani az érett camembert és kecskesajtokat felvonultató sajtfogáshoz is.

 

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
borász , borászok , Villányi Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Légli Ottó
Légli Ottó a balatonboglári Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság vezetője és borásza. Szőlőterületei Balatonboglár Borvidéken a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Gálné Dignisz Éva
Gálné Dignisz Éva okleveles borászmérnök, aki a Kunsági Borvidéken a Gál Szőlőbirtok és Pincészet vezetője. A 95 hektáros ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dúzsi Tamás
Dúzsi Tamás 7 gyermekes családapa, aki 1994-ben alapította borászatát Szekszárdon, egy családi pincészetet. Neve: Dúzsi Tamás ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.