Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Gere Pincészet szőlőterületei a Villányi borvidék legjobb adottségokkal rendelkező dűlőiben található. Ebbe a körbe tartozik a Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Jammertal, Ördögárok, és a Fekete-hegy. Sajátossága a borvidéknek a geotermikus hőmennyiség, vagyis a földhő. Vízerekben és hőforrásokban gazdag az egész terület. Hektáronként átlagosan 5400, új telepítéseken 7200 [tőke]? található az ültetvényeiken. Ikertőkés, középmagas kordonos művelést alkalmaznak. Kizárólag természetes szereket használnak.

Saját ültetvényeik nagysága 50ha, ahol Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, [Syrah]?, Medoc Noir és Kékfrankos szőlőt termesztenek. Új ültetvényeik az Ördögárok és a Konkoly-dűlőben találhatók. Az itteni mészkő talajon elterülő lösz alkalmas tüzes, nagy vörösborok előállítására. Telepített fajták közt szerepel Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Kékoportó, [Barberra]?. Ezeken kívül folyamatosan kísérleteznek régi magyar fajtákkal is többek közt [Bakator]?, [Purcsin]?, [Csóka]?, [Balafánt]?, [Kékbajor]?. 2007-től ültetvényeiket elkezdték átállítani teljesen biogazdálkodásra.


A Gere pincészetet Gere Attila és felesége Katalin kezdetben néhány öles területen gazdálkodtak, amit nászajándékba kaptak. 1986-ban palackoztak először saját bort. 1991-ben megnyitották a Gere Panziót és ebben az évben alapították meg hivatalosan a vállalkozást is.
Franz Weninger osztrák borásszal közösen 1992-ben egy közös vállalkozásba fogtak. 8 hektár közös területük van. Ekkor épült meg a közös pincészet. 1994-ben Gere Attila az "Év Borásza" lett. 1997-ben került [palack]?ba a pincészet egyik büszkesége a [Kopár Cuvée]? első évjárata. 2002-ben egy új, 1000 négyzetméteres épület készült el a pincéhez.

 

Borok



Olaszrizling
Hagyományos fajtája a borvidéknek. Igazi szépségét ez a bor a magas mustfokkal szüretelt szőlőnek köszönheti. Gyümölcsös, jellegzetes, citrusos, grapefruitos aromájú, finom savakkal rendelkező bor. Acéltartályos (reduktív) technológiával készült bor, ezért a fajtára jellemző illatok és ízek sikerült megőrizni a borban.

Rosé Cuvée
Friss, üde ropogós rosé bor. Alapfajtája a Kékfrankos. 2004-es évjárattól kezdve a megszokottnál gyümölcsösebb, lendületesebb bort nevelünk belőle. Bár magasabb alkoholtartalma, testessége miatt még mindig mediterrán stílusú. Fogyasztását jól behűtve önmagában, vagy aperitifként, esetleg halételekhez ajánljuk. Baráti beszélgetések kedvelt kísérője.

Portugieser (Kékoportó)
A Villányi-hegység mediterrán jellege formálta bársonyossá ezt a hagyományos technológiával készült fajtát. A bor rubin színű, lágy, elegáns vörösbor, amelyben dominál a szőlő elsődleges gyümölcsillata és aromája. Könnyen iható, üde, kellemes vörösbor. Gyümölcsössége a fő erénye, ezért frissen fogyasztva az igazi.

ATHUS Cuvée
Egy régóta hiányzó láncszem portfoliónkban ez a bor, mely elkészítésekor a cél egy fűszeres karakterű, friss savakkal rendelkező, izgalmas bort megalkotása volt. A friss savakat és a karaktert a Kékfrankos, a fűszerességet a Cabernet Sauvignon, a gyümölcsösséget, kedvességet pedig a Kékoportó adja.

Cabernet Sauvignon
Azon fajták egyike, amelyek otthonra leltek Villányban. Mint a többi finom csersavakkal bíró fajtánk ez is másfél évet érlelődött fahordóban. Mélyvörös színű, határozott fajtajellegű, jellegzetes illatú. Szép, testes, kellemes vörösbor.

Cuvée Phoenix (Barrique)
Alapfajtái: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékoportó, Merlot. Mélysötét színű, illata szederre, szilvára emlékeztet, kissé füstös áthatással. Szájban lágy, szinte édesbe hajló, gerince hosszan érezhető. Jól harmonizál mutatós tanninjával.

Birtok Borok:

Pinot Noir
Az Ördögárok-dűlőben eltelepített Pinot Noir ültetvényünk termése ez a bor. Rendkívül elegáns, gyümölcsös hangvételű mind ízben, mind illatban. Sajátos villányi stílus, mely hitelesen megmutatja a fajta és a termőtáj minden szépségét.

Tinta (Tempranillo)
A csodálatos adottságokkal rendelkező Ördögárok dűlőben eltelepített Tempranillo ültetvényünk szűztermése ez a bor. A tőkénként átlagosan néhány apró fürtöt nevelő fiatal szőlők termését, másod töltésű barrique hordókban érleltük 9-hónapig. A bor sötét bíbor színű, mély, fűszeres illattal csábít kóstolásra. Ízében is gazdag, fiatalos tanninokal rendelkező vörösbor.

Syrah
A Konkoly dűlőben található fiatal ültetvényünk szűztermése, mely ezentúl birtokboraink szortimentjét gazda gítja majd. Stílusában szerettünk volna egy gyümölcsös, testes vörösbort készíteni. A 2006-os évjáratra jellemző sok napsütés, érett tanninok, vastag textúra és a rövid másod és harmadtöltésű barrique hordós érlelésből adódó elegáns fahordós jegyek egy igazán komplex bort eredményeztek.

Kékfrankos Prestige
Csak kiemelkedő évjáratok terméséből készül ez a bor, melyet 18-hónapig érlelünk tölgyfahordóban. Színében sötétbordó, szép rózsaszín gyűrűvel, illatában elegáns, gyümölcsös (cseresznye, erdei meggy) diszkréten fűszeres jegyek keverednek a fahordós (barrique) érlelésből származó illat elemekkel. Ízében lendületes savai határozott karakterrel vértezik fel, mely egy szép hosszú utóízzel párosul. A kékfrankostól megszokott karakteres, tüzes, férfias bor.

Cabernet Sauvignon Barrique
Mélysötét rubinját ibolyakék színtükör hatja át. Illatában a sokszínűség jellemzi: szederre, feketeribizlire, erdei bogyókra emlékeztető, mely az égetett fa illatával vegyül. Szép, érett tanninok jellemzik. Nagy testű, komplex szerkezetű, a szájban hosszú, egy bizonyos édes ízérzetbe áthajló. Jól érlelhető.

Kopár Cuvée
A bor Cabernet Sauvignon, Merlot valamint Cabernet Franc házasítása. Csak a legszebb évjáratban készül Villány legjobb dűlőiből (Kopár, Csillagvölgy, Konkoly, Ördögárok) szelektált szőlő felhasználásával. Sötét bíbor színnel rendelkezik kissé barnás-narancsos szegéllyel. Illatában diszkréten fűszeres, az erdei gyümölcsök kavalkádja mellett gesztenye és olasz cappuccino tónusokat is felmutat. Ízében koncentrált, az érett tanninok miatt hosszú édes ízérzettel rendelkezik.

Cabernet Franc Selection
100% Cabernet Franc, 15-hónapot érleltük új tölgyfahordókban. Sötét rubín színű, rendkívül gazdag, fűszeres illatú bor. Ízében az illat által felvezetett rózsaborsos, fűszeres ízvilág, hosszú ízű, elegáns és egyben izgalmas bort eredményez. Fiatalos tanninokkal rendelkezik, hosszan érlelhető. Igazi szépségeit 2-3-éves palackos érlelés után mutatja meg...

SOLUS Merlot, Kopár dűlő
A 100% Merlot kizárólag a Kopár dűlő termése. Csak kiemelkedő évjáratokban készül. A Solus elnevezés is a bor egyediségére utal, jelentése "Egyedi". (latin nyelvben Sol - nap) Szerttünk volna egy olyan bort elkészíteni, mely megállja a helyét a világ nagyjai között is. Tapasztalatunk szerint a Merlot olyan fajta, mely Villányban nagyon jól érzi magát és értő kezek gondoskodása mellett csodálatos bort ad. A teljes termést elkülönítve, 100%-ban új kis tölgyfahordókban érleltük közel 16-hónapig. Színe mély vörös szélén kicsit téglavörös gyűrűvel. Illata bujaságot üzen, mely belekortyolva nagy testtel, szép harmóniával ajándékozza meg a kóstolót. Szép érett tanninjai hosszú édes ízérzetet nyújtanak. Hosszan érlelhető bor. Készült mindössze 6.500 sorszámozott palack.

Válogatás borcsalád:


Villányi Cédulás 2006
Az új fajták megjelenésével új távlatok nyíltak meg a villányi borok előtt. Egy régi történelmi fajta a Kékfrankos találkozik a palackban három új betelepülővel a Medoc Noirral, a Pinot Noirral valamint a Syrah-val. Az eredmény egy igen izgalmas, fűszeresen gyümölcsös, egzotikus ízvilágú bor, mely méltó tagja a Gere Pincészet új, modern stílusú borsorozatának. Célunk az új fajták megjelenése mellett a régi történelmi magyar fajták ismételt meghonosítása a borvidéken, ezzel is egyedivé téve a Magyar Bort a világ borai között.

Merlot Válogatás 2005 (Birtokválogatás)
A bor alapanyagát a legszebb Merlot ültetvényeinkről válogattuk össze. Elegáns bíbor szín jellemzi. Illatában a terroirra jellemző gazdag meleg illattal indít, melyben a dohány, a bőr, erdei avar és a fahéj buja aromái keverednek datolya és egyéb egzotikus gyümölcsök kavalkádjával. 2005-ös válogatás borainkat a gyümölcsízek megőrzése érdekében megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleten erjesztettük. Élénk savainak, valamint az évjáratra jellemző elegáns, visszafogott tanninjainak köszönhetően már fiatalon is kellemesen fogyasztható, fűszeres és egyben gyümölcsös vörösbor hosszú lecsengéssel.

Finesse Cuvée 2006
Ifj. Gere Attila házasítása. 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc összeállítás kizárólag a Kopár dűlőről szüretelt szőlőből. Korlátozott tétel, kereskedelmi forgalomba nem került. Készült 1300 palack.

Kopár Cuvée
 A pincészet emblematikus csúcsbora. Csak a legszebb évjáratokban készül Villány legjobb dűlőiből (Kopár, Csillagvölgy, Konkoly) szelektált alapanyagok felhasználásával. A bor Cabernet Franc, Merlot , valamint Cabernet Sauvignon házasítása. Átlagosan 16-20-hónapig érlelik új magyar tölgyfahordókban. Ezt a bort a hosszú palackban történő érlelhetőség érdekében faládás kiszerelésben hozzák forgalomba. Minden évjárat piacra kerülése előtt bontatlan 12-es faládákban kedvezményes áron előjegyezhető a pincészetnél, a Budapest Bortársaságnál, valamint a Corvinum borkereskedésnél.

 Kopár Cuvée 2007
 Kopár Cuvée 1997
 Kopár Cuvée 1999
 Kopár Cuvée 2000
 Kopár Cuvée 2002
 Kopár Cuvée 2003
 Kopár Cuvée 2004
 Kopár Cuvée 2006

Solus Merlot
100% Merlot kizárólag a Kopár dűlő termése. Az itt szüretelt szőlő szinte minden évjáratban tökéletesen érett, kimagasló minőségű. Csak különleges évjáratokban készül, ami eddig az alábbi évjáratokat jelenti: 2000, 2002, 2003, 2004.
A Solus elnevezés is a bor egyediségére utal, jelentése "Egyedi/különleges" (latin nyelvben Sol = nap).

 


A szócikkhez társított címkék:
borász , borászok , Villányi Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Linbrunn Pincészet
Jó annak, aki mifelénk szőlősgazda, hiszen különösen szép munkája van: gondoskodik arról, hogy ami a villányi talajban és ...
2013-08-23 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Légli Ottó
Légli Ottó a balatonboglári Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság vezetője és borásza. Szőlőterületei Balatonboglár Borvidéken a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Gálné Dignisz Éva
Gálné Dignisz Éva okleveles borászmérnök, aki a Kunsági Borvidéken a Gál Szőlőbirtok és Pincészet vezetője. A 95 hektáros ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dúzsi Tamás
Dúzsi Tamás 7 gyermekes családapa, aki 1994-ben alapította borászatát Szekszárdon, egy családi pincészetet. Neve: Dúzsi Tamás ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.