Már 537 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ültetés


A szőlőültetés lehet újtelepítés vagy egy meglévő vágó részleges felújítása, pótlása.
A tőke életkora elég hosszú, akár 100 év is lehet, minél öregebb egy tőke, annál kevesebbet terem. A szőlősgazdának egy ütemtervet kell arra kidolgoznia, hogy milyen rendszerességgel frissíti ültetvényeit, hogy a lehető legkevesebb legyen a kihasználatlan terület. Általában a tőkéket 35-50 éves korukban cserélik.


Mielőtt a fiatal tőkét elültetnénk, a talajt fel kell szántani. A gyomok ellen műanyagréteget szoktak húzni a területre, a vadállatok távoltartására pedig műanyagzsákokat használnak. Az első termés az ültetés utáni harmadik évben várható, de az EU-ban ebből a szőlőből még nem lehet minőségi bort készíteni. Minél sűrűbb a telepítés, a tőkének annál több energiát kell a növekedésbe fektetnie, és annál jobb lesz a gyümölcs is.

 

Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata


A szócikkhez társított címkék:
borkészítés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Csersav
A csersav főleg a vörösborokban található meg, a kékszőlő héjon áztatása miatt. A csersav a szőlő fürtjéből, a szőlőszem ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Cserzőanyag
Vízben oldódó, összehúzó hatást elérő anyagok összefoglaló neve. A cserzőanyag tartalom felelős a bor fanyarságáért, a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
A bor eredete
Tudósok véleménye szerint már nyolcezer évvel ezelőtt, a Kaukázus területén szőlőt műveltek, ami a mai vadszőlőre hasonlíthatott. Ezt ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Barrique bor
A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zajos erjedés
Zajos erjedés Az erjedésnek egy olyan fázisa, amikor néhány napon keresztül (nem tarthat túl sokáig, jellemzően 3-10 nap) erős habzással és ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Zúzó-bogyózó
Zúzó-bogyózó A szőlő feldolgozásánál a szőlőszemeket el kell választani a kacstól. Erre a feladatra használjuk a ...
2009-07-21 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hamisított borok
Hamisított bornak nevezzük azt a bort, amelyben a megengedetnél több szer található, illetve a kezelési eljárása eltér az igazi, tiszta ...
2009-07-16 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Vincellér
A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. ...
2009-07-16 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kékszőlő
A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. ...
2009-07-16 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Újbor
Újbornak, vagy fiatalbornak hívjuk azokat a borokat, amelyeket még a szüret évében palackozzák és forgalomba hozzák. Jellemzőjük, hogy friss ...
2009-07-15 | témakör: Borászat | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online