Palackozás
Általában a fehérborokat fiatalabb korban palackozzák, mint a vöröseket.
Azok a borok, amelyek maradványcukrot tartalmaznak, potenciálisan sokkal instabilnak tekinthetőek, ezért palackozásuk pincehőmérsékleten, steril körülmények között történik. Ez nem csak a bor sterilizálását jelenti, hanem a teljes szűrő- és töltő berendezés sterilizálását is magában foglalja. Az olcsóbb borokat szokták a meleg-palackozást alkalmazni, ami felfogható egy paszteurizálásnak is.
A palack lezárása igen kényes kérdés. Fontos, hogy a palacknak, és a bornak megfelelő dugót válasszunk. A dugó készülhet parafából, műanyagból, és mostanában egyre több helyen alkalmazzák a csavaros lezárást, ami egy fém kupak, ebben az esetben a kupak és a bor között semleges gáz védőréteg alakul ki. A palackos bor hosszú tárolásánál azok a dugók, amelyek nem parafából készülnek, nem biztosítanak kellő védelmet az oxigén ellen, viszont azok a borok, amelyek nem hosszú érlelésre szánnak, jó megoldás az olyan dugó választása, amely valamilyen parafa utánzó anyagból készülnek.
Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata
borkészítés
Szponzorált linkek: