Hajós-Bajai Borvidék
Földrajzi elhelyezkedése
A Hajós-Bajai Borvidék az alföldi régió délnyugati részén terül el, a Bácskai-löszhát nyugati lejtőin.
A borvidék területe: 15000 Ha (ebben nincs I. osztályú terület)
A szőlővel betelepített terület: kb. 2200 Ha
A borvidék települései:
Baja, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút
A borvidék adottságai Klímája az Alföldi Borrégión belül a legkedvezőbb: környezetéhez képest magasabb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és téli fagyokat, de a fagykár még így is elég jelentős, az átlagosnál több a napsütéses órák száma, magasabb hőösszeg. Talaja lösz, és löszös homokon vályogtalaj. A borvidék története A kezdeti folyótéri, ártéri szőlőtermesztés a XV. századra teljesen önálló termelési ággá fejlődött. A XVI-XVII. századi népmozgásoknak köszönhetően eljutott erre a borvidékre a balkáni eredetű szőlőművelési forma, és a Kadarka szőlőfajta. XVIII. század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken, és ebben az időben német ajkú lakosság telepedett le, akik hozták a nyugati szőlő-, és borkultúrát. Ennek nyomai a [hajósi pincefalu]?n mai napig is lehet látni. A német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a vidék hírnevének növekedéséhez. A filoxéra vészt követően a szőlőültetvények területe és fajtaösszetétele jelentősen bővült. |
(Forrás: www.aprotuti.hu) |
Hajós-Bajai borok
A borvidék borai egyre nagyobb arányt képviselnek a hazai és külföldi borok piacán.
Elterjedt fajták:
- Chardonnay
- Rajnai Rizling
- Cserszegi fűszeres
- Olaszrizling
- Kékfrankos
- Zweigelt
- Oportó
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Kadarka
Szponzorált linkek: