Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bokály egyfajta cserép anyagú borosedény. Jellemzője, hogy karcsú, függőleges egy füle van, körte alakú. Hasa alacsony, amit egy  szűk nyak követ, utána ismét kiszélesedik. Talpa kicsi, szája kerek, de nincs kiöntője. Ritkán mázatlan. 

Jelentése az itáliai [bocal]? szóból ered, ami kancsót jelent.

 

 

 

A bokályokat bevonat, méret és egyéb tulajdonságok szerint különböztetjük meg.

 

Bevonat szerint léteznek mázatlan bokályok. Gyakoriak a Jászapátiban, Kecskeméten, Molványon. Kancsónak és korsónak is nevezik.

Ónmázas bokályokat habán fazekasok készítettek habán kerámiából. Erdélyben az ólommázas bokályok az ismertek.

 

 

Méret szerint kisbokályt, bokályt és király bokályt különböztetünk meg. A [kis bokály]? 18 cm-nél alacsonyabb, a bokály mérete 18-25 cm közé esik, míg a [király bokály]? vagy [nagy bokály]? minimum 25 cm. A nagy bokályból ünnepi étkezéseknél töltötték a bort.
 

 

Pálinka vagy olaj tartásásra szűkszájú bokályokat gyártottak.

 

 

           


A szócikkhez társított címkék:
bortöltés , tálalás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Akona
Az akona, a hordó feltöltésére szolgáló felső nyílás, ahol a bort beletöltik, de azt a hordódongát is akonának szokták ...
2009-07-22 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Pálinka
Pálinka A pálinka egy olyan szeszesital, amely erjesztett gyümölcsből készül. Magyarországon kívül csak négy osztrák tartomány ...
2009-07-13 | témakör: Pálinka | további részletek »»»
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.