A bokály egyfajta cserép anyagú borosedény. Jellemzője, hogy karcsú, függőleges egy füle van, körte alakú. Hasa alacsony, amit egy szűk nyak követ, utána ismét kiszélesedik. Talpa kicsi, szája kerek, de nincs kiöntője. Ritkán mázatlan.
Jelentése az itáliai [bocal]? szóból ered, ami kancsót jelent.
A bokályokat bevonat, méret és egyéb tulajdonságok szerint különböztetjük meg.
Bevonat szerint léteznek mázatlan bokályok. Gyakoriak a Jászapátiban, Kecskeméten, Molványon. Kancsónak és korsónak is nevezik.
Ónmázas bokályokat habán fazekasok készítettek habán kerámiából. Erdélyben az ólommázas bokályok az ismertek.
Méret szerint kisbokályt, bokályt és király bokályt különböztetünk meg. A [kis bokály]? 18 cm-nél alacsonyabb, a bokály mérete 18-25 cm közé esik, míg a [király bokály]? vagy [nagy bokály]? minimum 25 cm. A nagy bokályból ünnepi étkezéseknél töltötték a bort.
Pálinka vagy olaj tartásásra szűkszájú bokályokat gyártottak.
Szponzorált linkek: