Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A likőr elnevezése a francia liquer szóból ered. Eredete a középkorból való, ahol először a kolostorokban, később polgárság kedvenc italává vált. Ez egy általában édes, pálinkához hasonló, borszesz tartalmú ital, melyhez barack, körte, meggy, cseresznye, eper, málna, narancs vagy  bármely más gyümölcs nedveit, illetve növényykivonatokat adnak.
Általában a borszesztartalma 30-55 fokig terjed. Megkülönböztetnek finom, más néven rosoglio és közönséges, vagyis aquavitae likőröket.

A [krémlikőr]? sok cukrot tartalmaz és olajsűrűségű. A tojáslikőr, a kávé- vagy a kakaólikőr ilyen. Az ánizslikőr, mint az Ouzo, a Sambuca, a Pastis, vagy a Galliano jellegzetessége, hogy  vízzel hígitják.
Léteznek keserűlikőrök, más néven gyomorkeserűk, amelyek gyógynövények alkoholos kivonata gyakorlatilag. Ilyen keserűlikőr pl.: Unicum, Becherovka, Jägermeister, Hubertus, Underberg.
 


A szócikkhez társított címkék:
likőr , pálinka fajták

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
WineScan
A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa