Az Istvándy Jenő Pincészet a Balaton északi partján, a Káli medencében fekszik, Szentbékkálán. Jelenleg 8 hektárnyi területen termesztik [szőlő]?iket. A modern technológia segítségével, de a hagyományokat tiszteletben tartva hozzák létre minőségi boraikat.
1825-ben épült a klasszicista stílusú Istvándy-ház, mely híres látnivaló errefelé oromfaldíszítése miatt. A házat Istvándy József építette és egyenes ágon öröklődött tovább. Kezdetben nádtetős házat egy tűzvész után cseréptetővel fedték be. Az udvar elejében álló gémeskúthoz Istvándy Dániel faragta a ma is látható itatóvályút 1906-ban.
A ház egykori pajtájából 2003-ban egy 30 fő befogadására alkalmas [borkostoló]? helységet hoztak létre.
2007 óta önálló borpalackozásra alkalmas bor[palack]?ozó helységet alakítottak ki.
A pince borászai Istvándy Jenő és Tamás.
"Istvándy Jenő 1959-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati Technikumot. Már gyakorló [borász]?ként iratkozott be a Kertészeti Egyetem gyönygyösi kihelyezett képzésére, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett. Kezdetben a balatonfüredi állami pincészetben dolgozott, majd onnan Mórra költözve az ottani borpince vezetője, később a Badacsonyvidéki Pincegazdaság ászári pincészetének igazgatója lett. A családi gazdaságot édesapja halála után vette át. 1999-ben elérte a tervezett 10 hektáros üzemméretet, majd nagyarányú technológiai fejlesztésekbe kezdett.
Istvándi Tamás 2004-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati Technikumot, majd beiratkozott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki szakára. Szakirányként a borászatot választotta. 2004-től aktívan részt vett a családi gazdaság irányításában és működtetésében. 2006-ban a meglévő szőlőterületekre alapozva kezdte el megtervezni induló vállalkozását, melyet édesapjáról nevezett el. 2007-ben egy palackozóüzem építésébe kezdett, azzal a céllal, hogy a pincészet saját borai mellett a környező kisüzemek borainak bérpalackozását is el tudja látni. 2009-ben elnyerte a Nemzeti fejlesztési terv kereteiben indított Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására kiírt Európai Uniós pályázati támogatást. "
(forrás: http://istvandyjeno.hu)
A pincészet, pincetúrákat szervez egész évben, ahol 5 pince 15 borát kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben körbejárják a szőlőshegyet. A pincetúra egyik állomása az 1800-as években épült Öregpince, ahol kosaras prések, kerekes daráló, és hagyományos borászati eszközök megtekintése mellett [borkülönlegesség]?eket is megkostolhatják az ide látogatók.
A pincészet bemutató borbírálatokat tart, amennyiben igény van arra, hogy megismerjék a borbírálatok menetét. A vendégek aktív résztvevőivé válnak a teljes folyamatnak.
2009-es évtől a pincészet szaktanácsadást, minőségbiztosítást, borvizsgálást és bérpalackozást vállal.
Pincészet borai
2008 Chardonnay
Száraz, hosszú, markáns ízvilágú bor. Illata mézes-gyümölcsös.
2008 Olaszrizling
Az olaszrizling a borvidék egyik jellegzetes fajtája. Kedvelt fröccsbor, magas savtartalmú, kesernyés ízvilágú.
2008 Királyleányka
Harsány, gyümölcsös ízvilágú, jellegzetes zamatú hungarikum fajta.
2008 Demi cuvée
Négy fajtából, a tramini, chasleas, olaszrizling és rizlingszilváni házasításából készül. Tölgyfahordóban erjesztik és érlelik. Zamata virágos.
1999 Rizlingszilváni - Hordók kincse
Borkülönlegesség, mely különlegesen vékony testével és alacsony alkoholtartalmával kiváló aperitif lehet. A többéves ászkolást követően a bor darabban tartásával és hártya alatti érlelésével értük el a spanyolországi sherrykhez hasonlítható íz– és illatanyagok kialakulását.
1998 Chardonnay - Asszonyok bora
Az 1998 szeptemberének végén szüretelt tüzes chardonnay az évtizedes tölgyfahordós érlelésnek köszönhető arany színével, letisztult, harmonikus ízvilágával és maradékcukortartalmának köszönhetően kiérdemli a „kontyalávaló” jelzőt.
1982 Rizling házasítás
Kerek ízvilágú, magas extrakt-tartalmú bor, melyet a ’83-as évjárat legjobb szőlőiből házasítottak és ászokhordóban érleltek.
1973 Olaszrizling
Az ászokhordóban erjesztett és érlelt 1973-as olaszrozling a száraz szamorodnikhoz hasonlító ízvilággal, élénk savakkal és 16 %-os alkoholtartalommal rendelkezik.
1964 Ausbruch
Egy igazán különleges bor, mely az aszúkra jellemző illat és ízvilággal rendelkezik, de az azokra jellemző cukortartalom nélkül.
Szponzorált linkek: