Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Istvándy Jenő Pincészete - Balaton-felvidéki borvidék
Verzió: 6  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2022-02-18 10:14:14
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az Istvándy Jenő Pincészet a Balaton északi partján, a Káli medencében fekszik, Szentbékkálán. Jelenleg 8 [hektár]nyi területen termesztik [szőlő]iket. A modern technológia segítségével, de a hagyományokat tiszteletben tartva hozzák létre minőségi [bor]aikat.

 

1825-ben épült a klasszicista stílusú Istvándy-ház, mely  híres látnivaló errefelé oromfaldíszítése miatt. A házat Istvándy József építette és egyenes ágon öröklődött tovább. Kezdetben nádtetős házat egy tűzvész után cseréptetővel fedték be. Az udvar elejében álló gémeskúthoz Istvándy Dániel faragta a ma is látható itatóvályút 1906-ban.
A ház egykori pajtájából 2003-ban egy 30 fő befogadására alkalmas [borkostoló] helységet hoztak létre.
2007 óta önálló borpalackozásra alkalmas bor[palack]ozó helységet alakítottak ki.

 

 


A pince borászai Istvándy Jenő és Tamás.

"Istvándy Jenő 1959-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati  Technikumot. Már gyakorló [borász]ként iratkozott be a Kertészeti Egyetem gyönygyösi kihelyezett képzésére, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett. Kezdetben a balatonfüredi állami pincészetben dolgozott, majd onnan Mórra költözve az ottani borpince vezetője, később a Badacsonyvidéki Pincegazdaság ászári pincészetének igazgatója lett. A családi gazdaságot édesapja halála után vette át. 1999-ben elérte a tervezett 10 hektáros üzemméretet, majd nagyarányú technológiai fejlesztésekbe kezdett.

Istvándi Tamás 2004-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati  Technikumot, majd beiratkozott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki szakára. Szakirányként a borászatot választotta. 2004-től aktívan részt vett a családi gazdaság irányításában és működtetésében. 2006-ban a meglévő szőlőterületekre alapozva kezdte el megtervezni induló vállalkozását, melyet édesapjáról nevezett el.  2007-ben egy palackozóüzem építésébe kezdett, azzal a céllal, hogy a pincészet saját borai mellett  a környező kisüzemek borainak bérpalackozását is el tudja látni. 2009-ben elnyerte a Nemzeti fejlesztési terv kereteiben indított Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására kiírt Európai Uniós pályázati támogatást. "

(forrás: http://istvandyjeno.hu)



A pincészet, pincetúrákat szervez egész évben, ahol 5 pince 15 borát kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben körbejárják a szőlőshegyet. A pincetúra egyik állomása az 1800-as években épült Öregpince, ahol kosaras prések, kerekes daráló, és hagyományos borászati eszközök megtekintése mellett [borkülönlegesség]eket is megkostolhatják az ide látogatók.

A pincészet bemutató borbírálatokat tart, amennyiben igény van arra, hogy megismerjék a borbírálatok menetét. A vendégek aktív résztvevőivé válnak a teljes folyamatnak.

2009-es évtől a pincészet szaktanácsadást, minőségbiztosítást, borvizsgálást és bérpalackozást vállal.

 

 

 

 

Pincészet borai



2008 Chardonnay
Száraz, hosszú, markáns ízvilágú bor. Illata mézes-gyümölcsös.

2008 Olaszrizling
Az olaszrizling a borvidék egyik jellegzetes fajtája. Kedvelt fröccsbor, magas savtartalmú, kesernyés ízvilágú.

2008 Királyleányka
Harsány, gyümölcsös ízvilágú, jellegzetes zamatú hungarikum fajta.

2008 Demi cuvée
Négy fajtából, a tramini, chasleas, olaszrizling és rizlingszilváni házasításából készül. Tölgyfahordóban erjesztik és érlelik. Zamata virágos.

1999 Rizlingszilváni - Hordók kincse
Borkülönlegesség, mely különlegesen vékony testével és alacsony alkoholtartalmával kiváló aperitif lehet. A többéves ászkolást követően a bor darabban tartásával és hártya alatti érlelésével értük el a spanyolországi sherrykhez hasonlítható íz– és illatanyagok kialakulását.

1998 Chardonnay - Asszonyok bora
Az 1998 szeptemberének végén szüretelt tüzes chardonnay az évtizedes tölgyfahordós érlelésnek köszönhető arany színével, letisztult, harmonikus ízvilágával és maradékcukortartalmának köszönhetően kiérdemli a „kontyalávaló” jelzőt.  

1982 Rizling házasítás
Kerek ízvilágú, magas extrakt-tartalmú bor, melyet a ’83-as évjárat legjobb szőlőiből házasítottak és ászokhordóban érleltek.

1973 Olaszrizling
Az ászokhordóban erjesztett és érlelt 1973-as olaszrozling a száraz szamorodnikhoz hasonlító ízvilággal, élénk savakkal és 16 %-os alkoholtartalommal rendelkezik. 

1964 Ausbruch

Egy igazán különleges bor, mely az aszúkra jellemző illat és ízvilággal rendelkezik, de az azokra jellemző cukortartalom nélkül.
 


Egy igazán különleges bor, mely az aszúkra jellemző illat és ízvilággal rendelkezik, de az azokra jellemző cukortartalom nélkül.


 

 

Kapcsolat


8281 Szentbékkálla
Kossuth Lajos út. 9
E-mail: jeno.istvandy@gmail.com


Nagyobb térképre váltás

 










Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.