Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Cserebogár - Pajor


A bogarak petéiket művelt földben vagy réti talajban 15-20 cm. mélységben rakják le, még pedig minden egyes bogár 12-30 petét egy csomóban, vagy legalább is egymáshoz közel. A pete lerakása után a nőstény elhal. A fiatal pajorok 4-5 hét múlva kelnek ki a petéből s az első évben egymás közelében tartózkodnak; eleinte a televényes földből táplálkoznak, később azonban már a gyengébb növénygyökereket rágják. Kedvező körülmények között már az első évben megnőnek s a sorvetésekben látható pusztításokat végeznek. A tél közeledtével oly mélyen vonulnak a földbe, hogy a szántáskor már nem akadnak reájuk, de tavasszal ismét feljebb jönnek s megkezdik pusztításaikat. Ugyanígy tesznek a második évben is, csakhogy pusztításaik már ekkor nagyobb mérvűek s ez aztán fokozódik egészen a 3-ik nyárig, a mikorra már többszöri vedlés után teljesen kinőttek és ősszel 1 méteres, sőt nagyobb mélységben is bebábozzák magukat és bogárrá változnak; azok a pajorok azonban, amelyek kisebb mélységben bábozták be magukat, már augusztus és szeptember hónapokban is kerülhetnek a földszínére. A rendes fejlődésnél a bábban nyugvó bogár csak a következő év tavaszán s így születésétől számítva három év múlva hagyja el a föld belsejét.
A pajorok a legkülönfélébb növények gyökereivel táplálkoznak, de azért legnagyobb kárt a lenben és répában tesznek; érzékenyebb pusztítást végeznek e mellett még a szőlőben, gabonafélékben, kenderben, burgonyában, babban, káposztában és salátában, sőt még a gyümölcsfák fiatalabb gyökereit is elrágják. A faiskoláknak is veszedelmes ellenségei s nem egyszer tönkre teszik azokat. A cserebogárnak és pajorjának több természetes ellensége van. A cserebogarakat a legkülönbözőbb madarak fogdossák és pusztítják, így nevezetesen a gébics-félék, de még a verebek is, amelyek különösen a bogarak potrohát fogyasztják el. A pajoroknak szintén több madárfaj ellensége van s különösen a varjak és csókák, de legnagyobb pusztítóik a vakondok és sündisznók.(Pallas)

Májusi cserebogár a friss hajtásokon


A szócikkhez társított címkék:
kártevő

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.