A biobor előírt borászati techológia szerint készült bor, ellenőrzött termesztési eljárással termesztett szőlőből, amit tanúsítvánnyal látnak el. A biobor tiszta, természetes, intenzív ízekkel rendelkezik.
A biobor hivatalos neve ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor, vagyis olyan szőlőültetvényről származó gyümölcsből amit természetes módszerekkel műveltek.
Alapanyagának használt [szőlő]?ket kizárólag természetes anyagokkal lehet kezelni és csak olyan szerekkel amik felületi hatást fejtenek ki.
A bioszőlészetben átállási időszak alatt - ami a 4. évi szüretig tart - tilos szintetikus szereket, műtrágyát, szabályzókat és fokozókat alkalmazni.
Természetes anyagok, mint pl. [réz]?, kén, [kőpor]?ok, [növényi kivonat]?ok segítségével oldják meg a növényvédelmet.
A szervez trágyázást aláforgatásos módszerrel, szarvasmarhatrágyával és pillangós zöld[trágya]? segítségével művelik. A [kártevő]?k ellen pedig természetes ragadozók, mint pl. rablóatkák megtelepítésével védekeznek.
A kész biobort számozott [borospalack]?ban hozzák forgalomba. Ennek a feltétele, hogy a szakmai szervezetek folyamatosan ellenőrizzék a technológiát a palackozásig. Magyarországon a [Biokontroll Hungária Kht]?. foglalkozik bioellenőrzéssel.
A biotermékek az emberi szervezetre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, sőt még hasznos összetevők is vannak bennük.
Ezért a magas minőségért azonban magasabb árat is kell fizetni.
Hazánk szerencsés helyzetben van [ökológia]?i [szőlőtermesztés]?re, hiszen természeti adottságai megfelelnek ehhez. A Kárpát-medence klímája kedvezőbb, mint sok más Nyugat Európai országé ehhez a technikához.
Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek csupán egy százaléka biotermelési terület.
Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre gyakrabban fogyasztanak az emberek biotermékeket, bioborokat.
A gasztronómiában a bioborokat főleg sültekhez, halakhoz ajánlják.
Szponzorált linkek: