Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A biobor előírt borászati techológia szerint készült bor, ellenőrzött termesztési eljárással termesztett szőlőből, amit tanúsítvánnyal látnak el. A biobor tiszta, természetes, intenzív ízekkel rendelkezik.

 

A biobor hivatalos neve ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor, vagyis olyan szőlőültetvényről származó gyümölcsből amit természetes módszerekkel műveltek.

Alapanyagának használt [szőlő]?ket kizárólag természetes anyagokkal lehet kezelni és csak olyan szerekkel amik felületi hatást fejtenek ki.

A bioszőlészetben átállási időszak alatt - ami a 4. évi szüretig tart - tilos szintetikus szereket, műtrágyát, szabályzókat és fokozókat alkalmazni.

Természetes anyagok, mint pl. [réz]?, kén, [kőpor]?ok, [növényi kivonat]?ok segítségével oldják meg a növényvédelmet.

A szervez trágyázást aláforgatásos módszerrel, szarvasmarhatrágyával és pillangós zöld[trágya]? segítségével művelik. A [kártevő]?k ellen pedig természetes ragadozók, mint pl. rablóatkák megtelepítésével védekeznek.

 

A kész biobort számozott [borospalack]?ban hozzák forgalomba. Ennek a feltétele, hogy a szakmai szervezetek folyamatosan ellenőrizzék a technológiát a palackozásig. Magyarországon a [Biokontroll Hungária Kht]?. foglalkozik bioellenőrzéssel.

 

A biotermékek az emberi szervezetre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, sőt még hasznos összetevők is vannak bennük.

Ezért a magas minőségért azonban magasabb árat is kell fizetni.

Hazánk szerencsés helyzetben van [ökológia]?i [szőlőtermesztés]?re, hiszen természeti adottságai megfelelnek ehhez.  A Kárpát-medence klímája kedvezőbb, mint sok más Nyugat Európai országé ehhez a technikához.

Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek csupán egy százaléka biotermelési terület.

 

Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre gyakrabban fogyasztanak az emberek biotermékeket, bioborokat.
 

A gasztronómiában a bioborokat főleg sültekhez, halakhoz ajánlják.

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
biobor , borászat , borfajta , szőlőművelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszországban, annal is északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Essencia
Az Essencia régóta ismert tokaji borkülönlegesség. Ezt az elismert bort különleges eljárással állítják elő a töppedt ...
2012-03-19 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online