Már 544 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A biobor előírt borászati techológia szerint készült bor, ellenőrzött termesztési eljárással termesztett szőlőből, amit tanúsítvánnyal látnak el. A biobor tiszta, természetes, intenzív ízekkel rendelkezik.

 

A biobor hivatalos neve ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor, vagyis olyan szőlőültetvényről származó gyümölcsből amit természetes módszerekkel műveltek.

Alapanyagának használt [szőlő]?ket kizárólag természetes anyagokkal lehet kezelni és csak olyan szerekkel amik felületi hatást fejtenek ki.

A bioszőlészetben átállási időszak alatt - ami a 4. évi szüretig tart - tilos szintetikus szereket, műtrágyát, szabályzókat és fokozókat alkalmazni.

Természetes anyagok, mint pl. [réz]?, kén, [kőpor]?ok, [növényi kivonat]?ok segítségével oldják meg a növényvédelmet.

A szervez trágyázást aláforgatásos módszerrel, szarvasmarhatrágyával és pillangós zöld[trágya]? segítségével művelik. A [kártevő]?k ellen pedig természetes ragadozók, mint pl. rablóatkák megtelepítésével védekeznek.

 

A kész biobort számozott [borospalack]?ban hozzák forgalomba. Ennek a feltétele, hogy a szakmai szervezetek folyamatosan ellenőrizzék a technológiát a palackozásig. Magyarországon a [Biokontroll Hungária Kht]?. foglalkozik bioellenőrzéssel.

 

A biotermékek az emberi szervezetre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, sőt még hasznos összetevők is vannak bennük.

Ezért a magas minőségért azonban magasabb árat is kell fizetni.

Hazánk szerencsés helyzetben van [ökológia]?i [szőlőtermesztés]?re, hiszen természeti adottságai megfelelnek ehhez.  A Kárpát-medence klímája kedvezőbb, mint sok más Nyugat Európai országé ehhez a technikához.

Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek csupán egy százaléka biotermelési terület.

 

Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre gyakrabban fogyasztanak az emberek biotermékeket, bioborokat.
 

A gasztronómiában a bioborokat főleg sültekhez, halakhoz ajánlják.

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
biobor , borászat , borfajta , szőlőművelés

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dionüszosz
Dionüszosz a görög mitológia szőlő-, bor és termékenység istene. Római-kori megfelelője Bacchus. A legenda szerint amerre útja vitte, elterjesztette a ...
2013-05-14 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Aszúeszencia
Az Aszúeszencia egy borkülönlegesség. A legjobb évjáratokra jellemző desszertbor. Literenként 250 gramm természetes cukor és 50 gramm ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Prosecco
A Prosecco Olaszországban, annal is északi részén elterjedt szőlőfajta, mely friss, gyümölcsös pezsgőborokat ad. Sava élénk. Magyarországon nem ...
2012-03-20 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa