Már 529 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ászokhordó


A bor kezelésére és érlesésére készített és használt fa[hordó]?, többnyire tölgyfából, hivatalosan 10 hektoliternél nagyobb az űrméretük, de kisüzemi felhasználásra sokkal kisebb is lehet, akár 1-2 [hektoliter]?.


Az ászokhordó készítése:

 A hordókat kádárok készítik, jellemzően tölgyfából. A magyar tölgy kiváló színvonalú nemzetközi viszonylatban, remek íz és illatanyagai egyedülállóak.
A hordót felépítő dongákat egyesével hasítják ki a tölgyfarönkökből, majd ezeket két évig állni hagyják az időjárás viszonytatságainak kitéve. Ezt követően a dongákat kezelik, pörkölik, gyalulják, és méretre szabják. A hordódongákat az [abroncsok]? tartják össze.

 


A szócikkhez társított címkék:
borászati eszköz

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Kotyogó
A kotyogó a borászatban használt eszköz. Egy olyan szerkezet, amelyet az erjedés idejére az edény akonanyílásába helyezünk vízzel ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kacor
A kacor egyfajta metszőkés, amit szőlő gondozásához használnak. Már az Ókorban is ismerték és használták, valamint a megmaradt ...
2009-08-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kannás bor
Általában nem minőségi, hanem asztali borokat csomagolnak ilyen kiszerelésbe. Műanyag kannában forgalmazzák, innen a kannás bor elnevezés. ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Káci
A káci a vörös bor készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kádár
Egyik legősibb szakmák közé sorolhatjuk a kádármesterséget. A kádár hordókat, kádakat, faedényeket készít. Több ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Magnum palack
A magnum palack a normálisnál, a megszokottnál nagyobb, másfél liter űrtartalmú, általában pezsgőspalack, de a borok érleléséhez is ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kapásbor
A kapásbor, más néven csiger, a napszám mellé a napszámosoknak járó egy liter bor. Természetesen nem a legjobb minőségű. ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Présmust
A présmust a törköly sajtolásánál létrejövő mustfrakció. A sajtolás az egyik legfontosabb borászati eljárás. A ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Taposózsák
Taposózsák a taposásra szánt szőlő elhelyezésére szolgáló zsák. Azokon a vidékeken ahol kevés sajtó volt, valamint a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Rázópróba
A rázópróba a bor egyik állóképességi vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. Ez a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online