Már 542 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ászokhordó


A bor kezelésére és érlelésére (ászkolására) készített és használt fa[hordó]?, többnyire tölgyfából, hivatalosan 10 hektoliternél nagyobb az űrméretük, de kisüzemi felhasználásra sokkal kisebb is lehet, akár 1-2 [hektoliter]?.


Az ászokhordó készítése:
 A hordókat kádárok készítik, jellemzően tölgyfából. A magyar tölgy kiváló színvonalú nemzetközi viszonylatban, remek íz és illatanyagai egyedülállóak.
A hordót felépítő dongákat egyesével hasítják ki a tölgyfarönkökből, majd ezeket két évig állni hagyják az időjárás viszonytatságainak kitéve. Ezt követően a dongákat kezelik, pörkölik, gyalulják, és méretre szabják. A hordódongákat az [abroncsok]? tartják össze.

 


A szócikkhez társított címkék:
ászkol , borászati eszköz

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Kotyogó
A kotyogó a borászatban használt eszköz. Egy olyan szerkezet, amelyet az erjedés idejére az edény akonanyílásába helyezünk vízzel ...
2009-09-30 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kacor
A kacor egyfajta metszőkés, amit szőlő gondozásához használnak. Már az Ókorban is ismerték és használták, valamint a megmaradt ...
2009-08-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kannás bor
Általában nem minőségi, hanem asztali borokat csomagolnak ilyen kiszerelésbe. Műanyag kannában forgalmazzák, innen a kannás bor elnevezés. ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Káci
A káci a vörös bor készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
kádár
Egyik legősibb szakmák közé sorolhatjuk a kádármesterséget. A kádár hordókat, kádakat, faedényeket készít. Több ...
2009-08-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Magnum palack
A magnum palack a normálisnál, a megszokottnál nagyobb, másfél liter űrtartalmú, általában pezsgőspalack, de a borok érleléséhez is ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Kapásbor
A kapásbor, más néven csiger, a napszám mellé a napszámosoknak járó egy liter bor. Természetesen nem a legjobb minőségű. ...
2009-08-10 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Présmust
A présmust a törköly sajtolásánál létrejövő mustfrakció. A sajtolás az egyik legfontosabb borászati eljárás. A ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Taposózsák
Taposózsák a taposásra szánt szőlő elhelyezésére szolgáló zsák. Azokon a vidékeken ahol kevés sajtó volt, valamint a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Rázópróba
A rázópróba a bor egyik állóképességi vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. Ez a ...
2009-08-07 | témakör: Borászat | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa