Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Takler Pince a Szekszárdi Borvidék egyik gyöngyszeme. Ez a családi pincészet a 90-es évek fordulóján még csak egy kisvállalkozás volt, ami folyóborral foglalkozott. A 90-es évek közepén kezdték el a [palack]?ozást. Kezdetben Takler Ferenc, majd az ezredforduló körül két fia, ifj. Takler Ferenc és Takler András is csatlakozott a munkához. Jelenleg 58 hektáron folynak a munkák. Legfőbb boraik a Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Szekszárdi bikavér, [rosé]?, és déli típusú, gyümölcsös fehérborok. A termelés 80%-át négy fajta, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc és a rozé adja. Jellemző, hogy bársonyos, tanninokban gazdag, testes, sötét és egyedi borokat készítenek. Vörösboraik 1,5-2 éves ászokhordós és tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba.
Modern technológiával, de a hagyományok megőrzése mellett termelik a kiváló nedűket. Pince a Szekszárdi Borút Egyesület minősített állomása.

A Szekszárdi Borvidék 1925 hektáron terül el, ahol a szőlőművelés és bortermelés hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza. A Szekszárdi dombság Szekszárd, Őcsény és Decs szőleit jelenti.
A kékszőlő mellett a török hódoltság korában meghonosodott a fehérszőlő is, majd a 19. század második felében hatalmas pusztításokat okozott a filoxérajárvány.

A szekszárdi vörösbor méltán népszerű az egész világon. Jellegzetes savtartalmát csersavtartalmát, hosszú héjon történő erjesztés biztosítja. Vörösborszőlő- fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet franc, Kadarka, Cabernet sauvignon, Pinot noir.
Fehérborszőlő-fajták: [Olasz rizling]?, Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöld veltelini, Rajnai rizling, Tramini.

A Szekszárdi Bikavér a terület egyik legjellegzetesebb bora, amely egy cuvée, hiszen 3-4 vörösborszőlő-fajta borának házasításával készül. A Kadarka mellett a Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir adják a Szekszárdi borvidék eme különleges nedűjének alapját. Sokáig csak Egerben lehetett bikavér név alatt palackozni, most már Szekszárdon is kiváltság lett a név használata.

Megnyitották a panziójukat, ahol különböző szobákban pihenhet a kedves vendég.

A szobák felszerelése: klímaberendezés, minimár egyes szobákban, telefon, wc, zuhanyzó, hajszárító, Wifi. A vendégeknek ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak.

A pincészet 10 fős kis csoportoktól egészen a 90 főig terjedő csoportoknak borkóstolással egybekötött pincelátogatással kedveskedik. Itt 6-8 féle palackos bort ihatnak az érdeklődők, amihez sajtot szervíroznak.

Boraikat az alábbi kereskedőházak forgalmazzák:
- Budapest Bortársaság Kft.
- Corvinum Kft.
- Monarchia Borkereskedelmi Kft.
- Borok Világa Kft. /Veritas/

 


A Pincészet borai


Chardonnay-Sauvignon Cuvée 2008.
60 % Chardonnay és 40 % Sauvignon házasítása. Üde, könnyed reduktív fehérbor, körtés, citrusos jegyekkel.

Rosé Cuvée 2008.
Kékfrankos gerincre épülő bor, amelyet Kadarka és Pinot noir tesz még élvezetesebbé. Rendkívül gyümölcsös, lendületes rosé, amely legfőképp az őszibarack illatát, zamatát idézi. Reduktív módon készült.

Kadarka Siller 2008.
A múlt századelő hagyományai szerint, kizárólag Kadarkából készült, reduktív módon.
Az erjesztés során a héjon áztatás ideje hosszabb mint a rosé, de rövidebb mint a vörösborok esetében. Kellemes málnás zamat, meleg fűszeresség jellemzi.

Kékfrankos 2007.
Jellegzetes karakterű, harmonikus, lágy vörösbor. Illatában és ízében is sok gyümölccsel, főként az érett meggy jegyeivel. 10 hónapig érlelődött nagy ászokhordókban.

Kadarka 2007.
A kiemelkedő évjáratnak köszönhetően sötétrubin színű, igen tartalmas bor, páratlan egyensúllyal. A tökéletesen beérett szőlőből származó meleg fűszeressége, gazdag vaníliás, málnás jegyei teszik emlékezetessé.

Merlot 2007.
Kifinomult, bársonyos vörösbor, málnás, epres jegyekkel. Szép test, érett tanninok, hosszú utóíz jellemzik. Ízig-vérig Merlot. 12 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban.

Cabernet franc 2007.
Igen sokrétű, testes, ugyanakkor finomszövésű bor, erdei gyümölcsök, legfőképpen az áfonya lebilincselő zamatvilágával. 12 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban.

Syrah 2007.
Édes-fűszeres illatában, zamatában a grapefruit és narancs jegyei játsszák a főszerepet, szép testtel, finom tanninokkal kiegészülve. 10 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban.

Trió 2006.
Szép test, bársonyos karakter, piroshúsú gyümölcsök finom jegyei jellemzik. 24 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű, valamint nagy ászokhordókban.

Bikavér Reserve 2006.
Összetett illat és zamatvilággal bíró, testes vörösbor, gazdag gyümölcsösséggel és páratlan harmóniával. 16 hónapig érlelődött 70 %-ban másod, harmadtöltésű, 30 %-ban új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban 2008-ban és 2009-ben a Szekszárd Hegyközségi borverseny “Legjobb Bikavér” különdíjasa.
2008-ban a Pannon Bormustra Csúcsbikavére.

Noir Gold 2006.
A fajta mediterrán arcát mutatja meg e válogatás bor, amely kiváló fekvésű dűlők válogatott termése. Lebilincselő illat, gazdag gyümölcsösséggel, finom szegfűszeges jegyekkel. Selymes, élvezetes vörösbor. 16 hónapig érlelődött új, 500 l-es tölgyfahordókban. 2008-ban a Pannon Bormustra Csúcsbora.

Kékfrankos Reserve 2006.
Válogatás borcsalád egyik ékköve a főként idősebb tőkékről származó, szigorú hozamkorlátozással készített, vastag, egyedi karakterű vörösbor, túlérett meggy és cseresznye jegyeivel, érintésnyi mineralitással, finom újfahordós jegyekkel. 16 hónapig érlelődött új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban. 2008-ban a Pannon Bormustra Csúcsbora, vörösbor kategória győztese.

Bartina Cuvée 2006.
Komplex, vastag bor, lekváros, újfahordós jegyekkel. 16 hónapig érlelődött új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban. 2009-ben a Syngenta Országos Borverseny “Champion” díjasa.

Cabernet franc Reserve 2006.
Robosztus és gazdag, bársonyos ízvilágát érett erdei gyümölcsök, legfőképp az áfonya jegyei teszik izgalmassá. 18 hónapig érlelődött új, 500 l-es, magyar tölgyfahordókban.2009-ben a Szekszárd Hegyközségi Borverseny “Champion” díjasa.

Primarius 2006.
100 % Merlot. Pincészet presztízs bora . A szekszárdi Görögszó, Strázsahegy, Porkoláb-völgy, valamint Várdomb dűlők válogatott szőlőiből készült ez az igen koncentrált, komplex vörösbor. A rendkívül visszafogott terhelésnek, valamint a teljesen beérett szőlőnek köszönhetően különleges illat és ízvilág jellemzi, amelyben az erdei gyümölcsök mellet a feketeribiszke jegyei a legmeghatározóbbak. A bor 20 hónapig érlelődött új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban. 2008-ban a Szekszárd Hegyközségi Borverseny “Champion” díjasa. 2009-ben a párizsi Vinalies nemzetközi borverseny Ezüstérmese.

Regnum Cuvée 2006.
Pince prestige Cuvée bora, amely csak a kiemelkedő évjáratokban készül, a legjobb dűlők hozamkorlátozott terméséből. 40 % Merlot, 35 % Cabernet franc, 15 % Cabernet sauvignon és 10 % Kékfrankos házasítása. Rendkívül koncentrált, tömör, ugyanakkor komplex és kifinomult. Illatában és ízében is aszalt és erdei gyümölcsök sokaságát vonultatja föl, kiegészülve az újfahordós érlelés finom, egzotikus jegyeivel. 18 hónapig érlelődött új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban. 2008-ban a Prestige Reserve Klub által szervezett Triumvinátus borverseny “Legjobb Vörösbora”.

Cabernet sauvignon Reserve 2006.
Koncentrált, robosztus bor jellegzetes ribiszkés jegyekkel, a túlérett szőlőnek köszönhetően lekerekedett tanninokkal, hosszú évekre elegendő potenciállal. 20 hónapig érlelődött 500 l-es magyar tölgyfahordókban.

Syrah Reserve 2007.
E válogatás bor a kiváló adottságú Várdomb dűlő első szűztermése, amelyből összesen 3700 palackot töltöttünk. Mélysötét szín, fantasztikus illat, valamint komplex, igen bársonyos ízvilág jellemzik, leginkább eperlekvárra emlékeztető ízjegyekkel, finom fűszerességgel. 16 hónapig érlelődött új, 500 l-es magyar tölgyfahordókban.


Eredmények


1996
XXV. Országos Borverseny

- Cabernet franc 1995.-Ezüstérem
- Kékfrankos 1995.-Ezüstérem
- Bikavér 1995.-Ezüstérem

1998
III. Páneurópai Nemzetközi Vörösborverseny Sopron

- Kékfrankos 1996.- Aranyérem

Vinagora Nemzetközi Borverseny Budapest
- Merlot Selection 1999. - Ezüstérem

1999
Challenge Du Vin Nemzetközi Borverseny Bordeaux

- Bikavér 1997. - Bronzérem

XXVI. Országos Borverseny
-Takler Cuvée 1997.- Aranyérem

2000
Vinagora Nemzetközi Borverseny Budapest

- Kékfrankos barr. Monarchia selection 1999.-Ezüstérem

I. Pannon Bormustra
- Trió 1997.- a 20 magyar csúcs vörösbor egyike

I. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny Szekszárd
- Kékfrankos barr. Monarchia selection 1999.-Aranyérem

IV. Páneurópai Nemzetközi Vörösborverseny Sopron:
- Merlot barrique 1998.-Aranyérem
- Kékfrankos barr. Monarchia selection-Aranyérem
- Takler Cuvée 1998.-Aranyérem

2000-es Borok Országos Versenye Esztergom
- Merlot 2000.-Királyi vörösbor

2001
Ljubjanai Nemzetközi Borverseny

- Takler Cuvée 1997.- Aranyérem

XXVII. Országos Borverseny
- Kékfrankos barr. Selection 1999. - Aranyérem

II. Pannon Bormustra
- Kékfrankos barr. Selection 1999.-a 20 magyar csúcs vörösbor egyike

2002
Nemzetközi Borverseny Szlovákia

- Takler Cuvée 1999.- Aranyérem

Nemzetközi Borverseny Sanghay
- Kékfrankos válogatás 2000. - Ezüstérem

III. Pannon Bormustra
- Kékfrankos válogatás 2000.- a 20 magyar csúcs vörösbor egyike

I. Nemzetközi Bikavér Borverseny Eger
- Bikavér selection 2000.- Aranyérem és Különdíj a Legkiemelkedőbb szekszárdi termelőnek

II. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny Szekszárd:
- Kékfrankos barr. Monarchia selection 1999.- Aranyérem
- Kékfrankos válogatás 2000.-Aranyérem

V. Páneurópai Nemzetközi Vörösborverseny Sopron:
- Cabernet sauvignon selection 1999.- Nagy aranyérem
- Kékfrankos válogatás 2000.- Aranyérem

Vinagora Nemzetközi Borverseny Budapest:
- Regnum Cuvée 2000.-Aranyérem, Média zsűri Különdíja
- Kékfrankos válogatás 2000.- Ezüstérem
- Takler Cuvée 1997.-Ezüstérem

Borbarát magazin előfizetőinek szavazatai alapján a 2002-es év legnépszerűbb bora a Kékfrankos válogatás 2000. / Monarchia Gold selection / A legnépszerűbb 12 pincészet rangsorában az előkelő 3. a Takler Pince

2003
Challenge Du Vin Nemzetközi Borverseny- Bordeaux

- Kékfrankos válogatás 2000. - Aranyérem
- Bikavér selection 2000. - Ezüstérem

IV. Pannon Bormustra
- Cabernet sauvignon selection 1999. és 2000 a 20 magyar csúcsbor egyike

XXVIII. Országos Borverseny

- Cabernet sauvignon selection 1999. - Aranyérem
- Cabernet sauvignon selection 2000. - Aranyérem
- Regnum Cuvée 2000. - Aranyérem

A 2003-as Év Borásza Választáson Takler Ferenc a második helyre került a gasztronómia, a szakma, valamint a szaksajtó szavazatai alapján.

2004
Challenge Du Vin Bordeaux

- Cabernet sauvignon selection 2000. - Ezüstérem

Concours Mondial de Bruxelles
- Takler Cuvée 1999. - Ezüstérem

V.Vinagora Nemzetközi Borverseny Budapest
- Takler Cuvée 1999.- Ezüstérem
- Regnum 1999.- Ezüstérem

VI. Páneurópai Vörösborverseny Sopron
- Primarius 2002. - Aranyérem
- Kékfrankos Gold 2002. - Aranyérem

Takler Ferencet a Magyar Bor Akadémia “Az Év Borteremelő”-jének választotta.

2005
VI. Pannon Bormustra

- Kékfrankos Reserve ( Noir Gold ) 2003. -Csúcsbor
- Regnum Cuvée 2002. -Csúcsbor
- Primarius ( Merlot selection ) 2002. -Csúcsbor, a Bormustra Champion Díjas Bora

Les Citadelles Du Vin Bordeaux
- Noir Gold / Kékfrankos reserve / 2003.- Trophée Citadelles díj, amely aranyéremnek felel meg

Pécsi Egyetem Borválasztás
- Cabernet franc 2003. - Pécsi Egyetem Bora

XXIX. Országos Borverseny
- Trió 2002. - Ezüstérem
- Cabernet franc 2003. - Ezüstérem

2006
IV. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny Szekszárd

- Kékfrankos reserve (Noir Gold) 2004. - Aranyérem
- Kékfrankos reserve ( Noir Gold ) 2003.- Aranyérem
- Kékfrankos 2005. - Ezüstérem

VII. Pannon Bormustra
- Kékfrankos Reserve ( Noir Gold ) 2003. - Csúcsbor
- Regnum Cuvée 2003. - Csúcsbor
- Primarius 2003. - Csúcsbor
- Bikavér reserve 2004.- Csúcsbikavér, II. Gál Tibor Emlékverseny vándordíjasa, a legjobb Bikavér bor.

Les Citadelles du Vin Bordeaux
- Primarius 2003. - Trophée Citadelles, valamint különdíj a legjobb magyar bornak.

Vinagora Nemzetközi Borverseny Budapest
- Cabernet franc reserve 2004. - Aranyérem

2007
VINALIES Nemzetközi Borverseny Párizs

- Regnum Cuvée 2003. - Aranyérem

Les Citadelles du Vin Bordeaux
- Regnum Cuvée 2003.- ‘Trophée Citadelles’ ( Aranyérem )

VIII. Pannon Bormustra
- Cabernet franc reserve 2004.- Csúcsbor
- Regnum Cuvée 2003.- Csúcsbor
- Bikavér reserve 2004.- Csúcsbikavér

2008.
IX. Pannon Bormustra:

- Kékfrankos Reserve 2006. - Csúcsbor és Kategóriagyőztes
- Noir Gold 2006. - Csúcsbor
- Bikavér Reserve 2006. - Csúcsbikavér

Trium Vinatis Borverseny:
- Regnum 2006. - Legjobb Vörösbor

Prestige Reserve díjazott boraink még:
- Primarius 2006.
- Cabernet franc Reserve 2006.
- Bkavér Reserve 2006.
- Kékfrankos Reserve 2006.

2009.
Vinalies Nemzetközi Borverseny Párizs:

- Primarius 2006. - Ezüstérem

X. Pannon Bormustra:
- Bartina Cuvée 2006. - Csúcsbor
- Regnum Cuvée 2006. - Csúcsbor
- Cabernet sauvignon Reserve 2006. - Csúcsbor

 


A szócikkhez társított címkék:
borász , borászok , Szekszárdi-Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Siller/Schiller
A sillerbor világospiros bor, amely sötétebb színű a rozéboroknál és világosabb színű a vörösboroknál. A sillerbor kevesebb ideig ...
2017-10-13 | témakör: Szőlő- és borfajták | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Légli Ottó
Légli Ottó a balatonboglári Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság vezetője és borásza. Szőlőterületei Balatonboglár Borvidéken a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Gálné Dignisz Éva
Gálné Dignisz Éva okleveles borászmérnök, aki a Kunsági Borvidéken a Gál Szőlőbirtok és Pincészet vezetője. A 95 hektáros ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Dúzsi Tamás
Dúzsi Tamás 7 gyermekes családapa, aki 1994-ben alapította borászatát Szekszárdon, egy családi pincészetet. Neve: Dúzsi Tamás ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.