Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Frittmann Testvérek Borászata a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten található. Frittmann János és testvére Frittmann István, valamint a család 1987 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal.
Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű ültetvényük 40 hektárnyi területen fekszik, de 70 hektár területről, más termőktől vesznek át még minőségi szőlőt.
A [borászat]? ötvözi a klasszikus és modern technológiát. A vörösborok érleléssel, a fehér és [rosé]? borok reduktív technológiával készülnek, így gyümölcsösek és üdék. Fahordóban ászokolják a minőségi, testesebb vörösborokat. egy részét tölgyfahordóban érlelik. Ez alól csak a Kadarka kivétel. Korszerű, kíméletes technológia szerint épült pincészetük, melyben feldolgozó és érlelő hely is kialakításra került. Irányított erjesztés és hűtés mellett dolgoznak. A borpince mellett lévő palackozóban végzik a palackozást és a címkézést.

 

 

 

 

Eredmények:


A város fő szőlőfajtája, az ezerjó, mely a város zászlós bora lett. Az Ezerjó, 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Az ebből készült bort készítik fahordós változatban is, ami száraz, de ennek ellenére késői szüretelésű,  természetesen édes. 2004-es évjárata a Szegedi borfesztivál legjobb fehérbora, a 2005-ös a móri Országos Ezerjó Borverseny aranyérmese, a 2006-os pedig az Országos Syngenta Borverseny aranyérmese lett. Ugyancsak rengeteg díjat besöprő vörösborfajtájuk a magas humusztartalmú termőterületről származó Kékfrankos. Ennek 2004-es évjárata az Európai Női Borbíráló Verseny nagydíjasa, a 2006-os - a fehérborok üdeségét a vörösbe csempésző - Kékfrankos Rosé pedig 2007-ben a Le Mondial du Rosé ezüstérmese, az Országos Syngenta Borverseny és az Országos Rozé Borverseny aranyérmese lett.

Frittmann Jánost az "Év Borászának" választották 2007-ben.


Boraik között megtalálható a Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, [Kékfrankos rosé]?, Kékfrankos, Oportó, Kadarka, Merlot, Sauvignon Blanc és Cabernet Sauvignon is.


Előzetes bejelentkezés alapján borkóstolásra és pincelátogatásra várják az érdeklődőket. A borház befogadóképessége 52 fő, az ehhez tartozó szobák 2 ágyasak, légkondicionáltak.

 

 

 

Boraik:


Cserszegi Fűszeres - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss gyümölcsös ízű és illatú bor kellemes savakkal. 11°C-ra hűtve szárnyasokhoz, halételekhez ajánlják.

 

Cserszegi Fűszeres - Félédes fehér minőségi bor - 2007
Muskotályos illatú, kiváló minőségi bor. Ajánlják 12-14 °C-on borjúhúsokhoz, libamájhoz, desszertekhez.

 

Ezerjó - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss, gyümölcsös illatú és ízű bor. 12-14°C-os hőmérsékleten ajánlják szárnyasokhoz, halételekhez, sajtokhoz.


Irsai Olivér - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Világos zöldessárga, muskotályos illatú, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 9-10°C-ra hűtve fűszeres ételek előtt vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.

 

Rajnai Rizling - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Kellemes illatú, harmonikus zamatú, könnyed, friss bor. Ajánljuk halakhoz, szárnyasokhoz, könnyű ételekhez 10-12°C-on.


Sauvignon Blanc - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Intenzív bodzavirág illattal, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 10-12°C-on aperitífként, halakhoz, fehér húsokhoz, sajtokhoz.

 

Kékfrankos Rosé - Száraz minőségi rosé bor - 2008
Friss, gyümölcsös illatú bor, üdítő savakkal. Ajánlják hideg, meleg előételekhez, könnyű ételekhez, 10-12°C-on.

 

Kékfrankos - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

 

Kékfrankos Prémium - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

 

Kadarka - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Különösen gyümölcsös illatú és ízű fűszeres vörösbor. Ajánlják pörköltekhez, gulyásételekhez 16-18°C-on.

 

Kadarka Siller - Száraz vörös minőségi bor - 2005
Kadarka szőlőből készült tüzes, üdítően gyümölcsös bor. Ajánlják pörköltekhez, magyaros, paprikás, pikáns ételekhez 11°C-on.

 

Merlot Selection - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Barrique hordóban érlelt, bársonyos, kellemes hatást adó tanninokkal rendelkező vörösbor. Ajánlják pörköltekhez és vadételekhez 16-18°C-on.

 

Cabernet Sauvignon - Franc - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mély rubin színű bor, melynek összetett illatjegyeiben felismerhető a szilva és az erdei szeder. Ajánlják 16-18 °C-on vadételekhez és pörköltekhez.
 

Blauer Portugieser - Félédes vörös minőségi bor - 2006
Szőlőből megőrzött, kellemes gyümölcsös illattal rendelkező, mélyvörös színű, harmonikus bor. Fácán-, fogoly és más sültek méltó kísérője lehet, 16-18°C-on.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Kunsági Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.