Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Frittmann Testvérek Borászata a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten található. Frittmann János és testvére Frittmann István, valamint a család 1987 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal.
Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű ültetvényük 40 hektárnyi területen fekszik, de 70 hektár területről, más termőktől vesznek át még minőségi szőlőt.
A [borászat]? ötvözi a klasszikus és modern technológiát. A vörösborok érleléssel, a fehér és [rosé]? borok reduktív technológiával készülnek, így gyümölcsösek és üdék. Fahordóban ászokolják a minőségi, testesebb vörösborokat. egy részét tölgyfahordóban érlelik. Ez alól csak a Kadarka kivétel. Korszerű, kíméletes technológia szerint épült pincészetük, melyben feldolgozó és érlelő hely is kialakításra került. Irányított erjesztés és hűtés mellett dolgoznak. A borpince mellett lévő palackozóban végzik a palackozást és a címkézést.

 

 

 

 

Eredmények:


A város fő szőlőfajtája, az ezerjó, mely a város zászlós bora lett. Az Ezerjó, 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Az ebből készült bort készítik fahordós változatban is, ami száraz, de ennek ellenére késői szüretelésű,  természetesen édes. 2004-es évjárata a Szegedi borfesztivál legjobb fehérbora, a 2005-ös a móri Országos Ezerjó Borverseny aranyérmese, a 2006-os pedig az Országos Syngenta Borverseny aranyérmese lett. Ugyancsak rengeteg díjat besöprő vörösborfajtájuk a magas humusztartalmú termőterületről származó Kékfrankos. Ennek 2004-es évjárata az Európai Női Borbíráló Verseny nagydíjasa, a 2006-os - a fehérborok üdeségét a vörösbe csempésző - Kékfrankos Rosé pedig 2007-ben a Le Mondial du Rosé ezüstérmese, az Országos Syngenta Borverseny és az Országos Rozé Borverseny aranyérmese lett.

Frittmann Jánost az "Év Borászának" választották 2007-ben.


Boraik között megtalálható a Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, [Kékfrankos rosé]?, Kékfrankos, Oportó, Kadarka, Merlot, Sauvignon Blanc és Cabernet Sauvignon is.


Előzetes bejelentkezés alapján borkóstolásra és pincelátogatásra várják az érdeklődőket. A borház befogadóképessége 52 fő, az ehhez tartozó szobák 2 ágyasak, légkondicionáltak.

 

 

 

Boraik:


Cserszegi Fűszeres - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss gyümölcsös ízű és illatú bor kellemes savakkal. 11°C-ra hűtve szárnyasokhoz, halételekhez ajánlják.

 

Cserszegi Fűszeres - Félédes fehér minőségi bor - 2007
Muskotályos illatú, kiváló minőségi bor. Ajánlják 12-14 °C-on borjúhúsokhoz, libamájhoz, desszertekhez.

 

Ezerjó - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss, gyümölcsös illatú és ízű bor. 12-14°C-os hőmérsékleten ajánlják szárnyasokhoz, halételekhez, sajtokhoz.


Irsai Olivér - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Világos zöldessárga, muskotályos illatú, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 9-10°C-ra hűtve fűszeres ételek előtt vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.

 

Rajnai Rizling - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Kellemes illatú, harmonikus zamatú, könnyed, friss bor. Ajánljuk halakhoz, szárnyasokhoz, könnyű ételekhez 10-12°C-on.


Sauvignon Blanc - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Intenzív bodzavirág illattal, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 10-12°C-on aperitífként, halakhoz, fehér húsokhoz, sajtokhoz.

 

Kékfrankos Rosé - Száraz minőségi rosé bor - 2008
Friss, gyümölcsös illatú bor, üdítő savakkal. Ajánlják hideg, meleg előételekhez, könnyű ételekhez, 10-12°C-on.

 

Kékfrankos - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

 

Kékfrankos Prémium - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

 

Kadarka - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Különösen gyümölcsös illatú és ízű fűszeres vörösbor. Ajánlják pörköltekhez, gulyásételekhez 16-18°C-on.

 

Kadarka Siller - Száraz vörös minőségi bor - 2005
Kadarka szőlőből készült tüzes, üdítően gyümölcsös bor. Ajánlják pörköltekhez, magyaros, paprikás, pikáns ételekhez 11°C-on.

 

Merlot Selection - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Barrique hordóban érlelt, bársonyos, kellemes hatást adó tanninokkal rendelkező vörösbor. Ajánlják pörköltekhez és vadételekhez 16-18°C-on.

 

Cabernet Sauvignon - Franc - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mély rubin színű bor, melynek összetett illatjegyeiben felismerhető a szilva és az erdei szeder. Ajánlják 16-18 °C-on vadételekhez és pörköltekhez.
 

Blauer Portugieser - Félédes vörös minőségi bor - 2006
Szőlőből megőrzött, kellemes gyümölcsös illattal rendelkező, mélyvörös színű, harmonikus bor. Fácán-, fogoly és más sültek méltó kísérője lehet, 16-18°C-on.

 

 

 

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Frittmann István, Frittmann János
Cím:6230 Soltvadkert, Eötvös u 5.
Tel/Fax.: (+) 36 78 482 690
Mobil: (+) 36 30 9255 701
Mobil: (+) 36 30 2078 790
E-mail info@frittmann.hu
web: www.frittmann.hu
GPS Koordináta: 46°34′37.74″N, 19°24′25.79″E


 


A szócikkhez társított címkék:
borászat , borászok , Kunsági Borvidék

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton fényvisszaverő hatása jó termelési biztonságot ad ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Vida Péter
Vida Péter a Szekszárdi borvidék Vida Családi Borbirtok vezetője és borásza. Középiskolában kezdett el foglalkozni a szőlővel és a ...
2010-11-10 | témakör: Borászok | további részletek »»»Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online