A Frittmann Testvérek Borászata a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten található. Frittmann János és testvére Frittmann István, valamint a család 1987 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal.
Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű ültetvényük 40 hektárnyi területen fekszik, de 70 hektár területről, más termőktől vesznek át még minőségi szőlőt.
A [borászat]? ötvözi a klasszikus és modern technológiát. A vörösborok érleléssel, a fehér és [rosé]? borok reduktív technológiával készülnek, így gyümölcsösek és üdék. Fahordóban ászokolják a minőségi, testesebb vörösborokat. egy részét tölgyfahordóban érlelik. Ez alól csak a Kadarka kivétel. Korszerű, kíméletes technológia szerint épült pincészetük, melyben feldolgozó és érlelő hely is kialakításra került. Irányított erjesztés és hűtés mellett dolgoznak. A borpince mellett lévő palackozóban végzik a palackozást és a címkézést.
Eredmények:
A város fő szőlőfajtája, az ezerjó, mely a város zászlós bora lett. Az Ezerjó, 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Az ebből készült bort készítik fahordós változatban is, ami száraz, de ennek ellenére késői szüretelésű, természetesen édes. 2004-es évjárata a Szegedi borfesztivál legjobb fehérbora, a 2005-ös a móri Országos Ezerjó Borverseny aranyérmese, a 2006-os pedig az Országos Syngenta Borverseny aranyérmese lett. Ugyancsak rengeteg díjat besöprő vörösborfajtájuk a magas humusztartalmú termőterületről származó Kékfrankos. Ennek 2004-es évjárata az Európai Női Borbíráló Verseny nagydíjasa, a 2006-os - a fehérborok üdeségét a vörösbe csempésző - Kékfrankos Rosé pedig 2007-ben a Le Mondial du Rosé ezüstérmese, az Országos Syngenta Borverseny és az Országos Rozé Borverseny aranyérmese lett.
Frittmann Jánost az "Év Borászának" választották 2007-ben.
Boraik között megtalálható a Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, [Kékfrankos rosé]?, Kékfrankos, Oportó, Kadarka, Merlot, Sauvignon Blanc és Cabernet Sauvignon is.
Előzetes bejelentkezés alapján borkóstolásra és pincelátogatásra várják az érdeklődőket. A borház befogadóképessége 52 fő, az ehhez tartozó szobák 2 ágyasak, légkondicionáltak.
Boraik:
Cserszegi Fűszeres - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss gyümölcsös ízű és illatú bor kellemes savakkal. 11°C-ra hűtve szárnyasokhoz, halételekhez ajánlják.
Cserszegi Fűszeres - Félédes fehér minőségi bor - 2007
Muskotályos illatú, kiváló minőségi bor. Ajánlják 12-14 °C-on borjúhúsokhoz, libamájhoz, desszertekhez.
Ezerjó - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Reduktív technológiával készült, friss, gyümölcsös illatú és ízű bor. 12-14°C-os hőmérsékleten ajánlják szárnyasokhoz, halételekhez, sajtokhoz.
Irsai Olivér - Száraz fehér minőségi bor - 2008
Világos zöldessárga, muskotályos illatú, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 9-10°C-ra hűtve fűszeres ételek előtt vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.
Rajnai Rizling - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Kellemes illatú, harmonikus zamatú, könnyed, friss bor. Ajánljuk halakhoz, szárnyasokhoz, könnyű ételekhez 10-12°C-on.
Sauvignon Blanc - Száraz fehér minőségi bor - 2007
Intenzív bodzavirág illattal, harmonikus savakkal rendelkező bor. Ajánlják 10-12°C-on aperitífként, halakhoz, fehér húsokhoz, sajtokhoz.
Kékfrankos Rosé - Száraz minőségi rosé bor - 2008
Friss, gyümölcsös illatú bor, üdítő savakkal. Ajánlják hideg, meleg előételekhez, könnyű ételekhez, 10-12°C-on.
Kékfrankos - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.
Kékfrankos Prémium - Száraz vörös minőségi bor - 2007
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánlják marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.
Kadarka - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Különösen gyümölcsös illatú és ízű fűszeres vörösbor. Ajánlják pörköltekhez, gulyásételekhez 16-18°C-on.
Kadarka Siller - Száraz vörös minőségi bor - 2005
Kadarka szőlőből készült tüzes, üdítően gyümölcsös bor. Ajánlják pörköltekhez, magyaros, paprikás, pikáns ételekhez 11°C-on.
Merlot Selection - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Barrique hordóban érlelt, bársonyos, kellemes hatást adó tanninokkal rendelkező vörösbor. Ajánlják pörköltekhez és vadételekhez 16-18°C-on.
Cabernet Sauvignon - Franc - Száraz vörös minőségi bor - 2006
Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mély rubin színű bor, melynek összetett illatjegyeiben felismerhető a szilva és az erdei szeder. Ajánlják 16-18 °C-on vadételekhez és pörköltekhez.
Blauer Portugieser - Félédes vörös minőségi bor - 2006
Szőlőből megőrzött, kellemes gyümölcsös illattal rendelkező, mélyvörös színű, harmonikus bor. Fácán-, fogoly és más sültek méltó kísérője lehet, 16-18°C-on.
Szponzorált linkek: