navigáció
változások
szabályok
közösség
Vinopédia
|
A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk. A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hébér
A hébért borlopónak is nevezik. Egy ügyes találmány, melynek segítségével a hordóból könnyen ki tudjuk emelni a bort. Általában üvegből, vagy bádogból készül, de néhányan még szárított tökből kialakított lopót használnak, amelyet lopó töknek hívnak. A hébérnek hosszú a szára. A szárát követi egy öblös, bővebb test ami egy vékony szívókával folytatódik és végződik. A hosszú szárat beleeresztik a borba és a szívókán megszívják, míg a bor bele nem kerül a testes részbe. Befogják a lyukat, majd a száron keresztül betöltik a pohárba.
|
|
Hébér |
Ajánlott oldalak:
- Kotyogó
- A kotyogó a borászatban használt eszköz. Egy olyan szerkezet, amelyet az erjedés idejére az edény akonanyílásába helyezünk vízzel ...
2009-09-30 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Kacor
- A kacor egyfajta metszőkés, amit szőlő gondozásához használnak. Már az Ókorban is ismerték és használták, valamint a megmaradt ...
2009-08-12 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- kannás bor
- Általában nem minőségi, hanem asztali borokat csomagolnak ilyen kiszerelésbe. Műanyag kannában forgalmazzák, innen a kannás bor elnevezés. ...
2009-08-11 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Káci
- A káci a vörös bor készítésénél használt erjesztő kád. Fából készítik ezt az álló, csonka kúp ...
2009-08-11 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- kádár
- Egyik legősibb szakmák közé sorolhatjuk a kádármesterséget. A kádár hordókat, kádakat, faedényeket készít. Több ...
2009-08-11 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Magnum palack
- A magnum palack a normálisnál, a megszokottnál nagyobb, másfél liter űrtartalmú, általában pezsgőspalack, de a borok érleléséhez is ...
2009-08-10 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Kapásbor
- A kapásbor, más néven csiger, a napszám mellé a napszámosoknak járó egy liter bor. Természetesen nem a legjobb minőségű. ...
2009-08-10 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Présmust
- A présmust a törköly sajtolásánál létrejövő mustfrakció. A sajtolás az egyik legfontosabb borászati eljárás. A ...
2009-08-07 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Taposózsák
- Taposózsák a taposásra szánt szőlő elhelyezésére szolgáló zsák. Azokon a vidékeken ahol kevés sajtó volt, valamint a ...
2009-08-07 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
- Rázópróba
- A rázópróba a bor egyik állóképességi vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. Ez a ...
2009-08-07 |
témakör: Borászat |
további részletek »»»
|
|