A Dégi Borház egy családi borászat, mely 1780-as évekig visszanyúló hagyományokkal bír. A pince a Dél-Balatoni Borvidéken, a Marcali-Örgehegyen található.
A család szőlőterületei Marcali, Lengyeltóti és Ordacsehi területein fekszenek. Egykor ezen a területen volt szőlészete Berzsenyi Dániel költő-fejedelemnek is. A hegy legszebb részén azonban Forgách Gróf pincéje látható. Ez volt a környék legnagyobb pincéje.
Terméseik között a [Zöldveltelíni]?, a Királyleányka, Zenit, Chardonnay és Zweigelt is megtalálható.
Boraikat palackban és folyóborban értékesítik.
Ajándékba, rendezvényekre egyedi feliratos címkével ellátot borokat kínálnak.
Előzetes bejelentkezés alapján borkóstolóval egybekötött pincelátogatást vehet igénybe az ide látogató, amihez kérésre bőségtál, sajt és egytálétel is dukál.
Díjak, elismerések:
A család zászlós bora a Zenit, mely több elismerésben is részesült.
- Marcali Város Bora
- Kéthely-Marcali Hegyközség legjobb fehérbora
Dél-Balatoni Borvidék versenyen arany és ezüst érmet kapott a pincészet.
A Pincészet borai
Chardonnay
A Chardonnay szőlőfajta Franciaországból származik, világszerte ismert és elterjedt fajta. Nagy extrakt-tartalmú, illat és zamatanyagokban gazdag. Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus, gyakran selymes, legtöbb évjáratban kiváló és feltűnően elegáns.
Leglelkesebb fogyasztói különleges, könnyed megjelenéséért a borok balerinájának nevezik.
Lehűtve 12 C fokon fogyasszuk.
Királyleányka
A Királyleányka régi erdélyi fajta, amely leginkább Magyarországon terjedt el. A Kövérszőlő és a Leányka keresztezéséből jött létre. Nem egy karakteres fajta, de a hungarikumok sorába tartozik. Bora a Leánykánál kissé savasabb. Optimális időben szüretelve, a bort gondosan kezelve őrizzük meg a fajtára jellemző gazdag illat és zamatanyagokat. Megkülönböztetett bánásmóddal tüzes, üde, harmonikus bort kapunk.
Lehűtve 12 C fokon fogyasszuk.
Zenit
Bouvie( Buvié) és az Ezerjó házasságából született magyar szőlőfajta, remekül ötvözte, mindkét szülő jó tulajdonságait. A magas cukorképzést, a fűszeres ízeket, az elegáns finom savakat, és a testességet. Más borokkal házasítva, abba szépen belesimul, kiemeli annak ízvilágát, de önállóan is kiváló bort ad.
Ez a bor szépen példázza a Zenit-re jellemző friss, fűszeres illat és ízvilágot, és a fajtára jellemző élénk karaktert. Az érett citrusfélék, és a zöld alma aromajellege párosul a bor finom egyensúlyban megjelenő savasságával, és kellemesen harmonikus kerek ízeivel. Ez a testes, harmonikus bor, amely fogyasztható aperitívként, valamint ajánlható könnyű ételek mellé, mint amilyenek a tengeri halak, fehér húsú szárnyasok, grillezett natúr húsok és az olasz tésztás ételek mellé, de kiváló, baráti „beszélgető” bornak is.
Lehűtve 12 C fokon fogyasszuk, ekkor érvényesülnek legjobban a tulajdonságai.
[Zöldvertelíni]?
Osztrák származású szőlőfajta, amely kimondottan kedveli a borvidékünk klímáját, amit rendszeres jó minőséggel hálál meg. Nagy tömör fürtjei éréskor zöldes borostyánsárgára színeződnek rendkívül megbízható, állandó jó minőséget adó fajta.
Letisztult és friss ízei krémes jellegűek, kimondottan a friss szalma illatára emlékeztetnek, közepesen testes és mégis könnyű inni ezt a száraz fehérbort. Trópusi zamatsokaság jellemző az ízeire. Kicsit "borvidékies" jellege még érdekesebbé teszi a bort. Teljesen szétterülnek az ízei szánkban. Rendkívül egyszerű, viszont zamataiban gazdag bort sikerült készítenünk ebből a szőlőfajtából.
Kiváló aperitif, ideális kísérője a különféle előételeknek, halaknak, pulykának és egyéb fűszeresen elkészített ételeknek, görög salátához igen kellemes kísérő. Krémlevesekhez és olasz ételek mellé könnyed szomjoltó. Délutáni borozgatások kártyacsaták, remek kísérője.
Lehűtve 12C fokon fogyasszuk, de szódával megbolondítva is kellemes.
Zweigelt
A Zweigelt szőlőfajtát Ausztriában Rotburger néven ismerik. A Kékfrankos és a Szent Lőrincz fajták keresztezésével hozták létre. A magyar vörösbor ízlésnek megfelelő harmonikus bor készül ebből a viszonylag nem régen honosított, osztrák szőlőfajtából.
Színe és ízvilága közel áll a kékfrankoséhoz, de kicsit vékonyabb, könnyedebb. Bíbor színű, szépen érlelt, markáns vörösbor. Illatában és ízében határozott az érett szilva aromája, bár ízében a meggy is felfedezhető. Kellemes savai és határozott, de szép tanninja teszik kerek egésszé a bort.
Lehűtve 12 C fokon fogyasszuk.
Szponzorált linkek: