Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sommelier a borpincér francia neve. Szokták [borpohárnok]?nak is hívni. Azoknak a vendégeknek, személyeknek nyújt szakmai segítséget, akik nem igazodnak el a megfelelő minőségű borok világában. Egy gasztronómiai szakemberről van szó, aki kiválóan ismeri a borokat, illetve tisztában van azzal, hogy melyik ételhez melyik nedű harmonizál. 

Ő a borok hivatásos szakértője, a borpincér.

 

 

Ma már Magyarországon is több városban elsajátíthatjuk a sommelier szakmát, különféle tanfolyamokon és iskolákban.

Ilyen tanfolyam elvégezhető többek között a londoni székhelyű [Wine and Spirit Education Trust]? (WSET), a világ legelismertebb borszakértő képzése által Magyarországon, a [Nemeztközi Borakadémia]? WSET képzésén, valamint a [Borkollégium Borszalon]? tanfolyamain, illetve a [Magyar Sommelier Szövetség]? oktatásásnak keretében Budapesten. Több étterem is, mint pl. a Gundel étterem - ami először alkalmazott Magyarországon borpohárnokot - is indít képzéseket.

További iskolák még többek között a [Sós István Borászati Szakközépiskola]?, valamint a [Bor és Párlat Akadémia]?

Pécsen a [Pannon Boregyetem]? tanfolyam elvégzése után válhatunk sommelierré.

 

A sommelier nyakában ezüstláncon lógó kehely elengedhetetlen kelléke a munkájának. Ezt [tastevin]?nek hívják. Egyenlőtlen felülete miatt alkalmas a bor színének vizsgálatára. A vörösborokat mindig lapos, csésze alakú ezüstkehelyben vizsgálják.

 

tastevin

 

  Tastevin


A szócikkhez társított címkék:
felszolgálás

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje
Szent Donát a Szőlő és Bortermelők védőszentje Magyarországon és külföldön (főként a Rajna vidéken) ismert. Jelentős számú ...
2021-10-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.