Már 545 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Salánki Borpince egy családi borgazdaság, melyet 1973-ban alapítottak a Tihanyi-félszigeten. 1985 óta [palack]?ozzák is boraikat, melyet a 20 hektárnyi szőlőültetvényekről nyernek. Éves szinten 150 ezer palackot hoznak forgalomba. A szőlőterület nagyobb része a Tihanyi-félszigeten helyezkedik el, ahol a vulkanikus eredetű, tufás, meleg talajnak és a termesztett mennyiség korlátozásának köszönhetően magas minőségű borok előállítására alkalmas kékszőlő terem. Balatonfüred és Dörgicse határában pedig fehérszőlőket termelnek.

A borászat a 71-es főút mellett Aszófőn található, Tihany mellett, ami már 10 éve működik minden igényt kielégítő, négy szintű üzem.

Egész évben lehetőség van pincelátogatásra. A kóstoló terem kapacitása 50 fő, de nagyobb rendezvények lebonyolítására egy 250 fős konferenciaterem áll rendelkezésre. A borkóstoló mellett, hideg, vagy meleg ételek elfogyasztására, illetve kulturális rendezvények és programok lebonyolítására is van lehetőség. A borászat egész évben hétfőtől szombatig 8-17 óráig várja a vendégeket. Igény szerint többnapos programokat is szervez a pincészet, mint a hajókirándulással, lovaglással, sétakocsikázással kiegészített borkóstoló és pincetúra.

 

Fő fajtáik elsősorban a félszigeten termelt különleges vörösborok, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Oportó, Zweigelt, valamint a Balatonfüred-Csopaki Borvidék különleges fehérborai: Juhfark, Tramini, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát. A ház leghíresebb cuvée-je a "Mithras Cuvée", mely három bor házasításából készül, és nevét az épület közelében, egy régi templom romjai között talál Mithras - oltárkőről kapta. Ez egyben a "ház bora" is. A pincészet [rosé]?t is készít, leginkább Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon Cuvéeből, amikor is a szőlőt túlérett állapotban [szüret]?elik, magas cukortartalommal. Gyors feldolgozási technológiával nyerik a mustot, hidegen erjesztik és így illatokban, zamatokban gazdag, szénsavban dús bor kerül az asztalra.

 

 

 

 

 

Pincészet borai


 

Blauer Portugieser 2006

Legkorábban érő kékszőlő fajtánk.

Bora könnyed, üde, friss, gyümölcsillatokban gazdag, zamatdús. A kevés maradék cukor harmonizál a nem magas savtartalommal.
Libamájhoz, erős sajtokhoz, desszertekhez ajánlják elsősorban.
16 - 17 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

 

Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon 2003

Teljes érésű szőlőből, tradicionális technológiával készült mélyvörös színű, intenzív, komplex illatvilágú bor.

Ízben az alacsony savtartalom és a magas beltartalmi értékek különösen hosszú, harmonikus ízérzetet biztosítanak.

Vad- és marhahúshoz ajánlják.

16-18 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

             

Cabernet Franc 2005

Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Pincészet fő fajtája. Tüzes, bíborszínű, illata szederre, zamata kökény - erdei szamóca - szilva illatokra vezethető vissza.

Sült és szószos vörös húsokhoz, szárnyas vadakhoz, vadhúsokhoz, valamint sajtokhoz ajánlják elsősorban.

16 - 17 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

             

Cabernet Sauvignon és Cebernet Franc 2004

Ez a két csodálatos szőlőfajta termését összeházasító pincemester kedvenc bora. Illataiban a fekete erdei gyümölcsök diktálnak, savai harmonikusak.

             

Chardonnay 2007

Franciaországból származó világfajta, ez a szőlő adja a híres francia pezsgők egyik alapborát is. Éles, világos szalmasárga színű, intenzív, fajtajelleges illatvilága rövid szellőztetés után teljesedik ki. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlítható összetett savak. Rendkívül elegáns, sokáig érlelhető, minőségi fehérbor. Halakhoz, levesekhez ajánlják fogyasztani.

10-11 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

                         

Juhfark 2008

Ősi Kárpátmedencei szőlőfajta. Markáns egyedi savakkal rendelkezik. Az érett szőlőből készített bor harmonikus, ízben, illatban fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkezik.

Étkezések előtt étvágygerjesztőnek ajánlják.

             

Juhfark 2000

Különleges évjárat fahordóban érlelt száraz, markáns fehérbor.

A 2000év forró nyarának különlegessége

             

Juhfark 2007

Csodálatos érett bor.finom savakkal.

             

Kékfrankos 2001          

Közép - európai ősi szőlőfajta, amely kiváló minőségű borokat terem a Balaton - felvidék vulkanikus talaján. Illatában fajtajelleges, érett palackbukéval rendelkező bor. Az egy éves fahordós, majd az azt követő palackos érlelés hatására kerek, simulékony borrá fejlődött.

Pörköltekhez, fűszeres húsételekhez ajánlják.

16 - 17 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

             

Kékfrankos 2003

Közép- európai ősi szőlőfajta, amely kiváló minőségű borokat terem a Tihanyi - félsziget vulkanikus talaján. A harmonikus bor elérése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a termelés során a fürtválogatásra. Bora tüzes, savakban dús, de a fahordós érlelés folyamán lekerekedik, lesimul.

Magyaros pörköltekhez, barna húsú szárnyasokhoz, főtt, párolt marhahúshoz ajánlják.

16-17 fokon fogyasztva mutatja meg igazán értékeit.

             

Merlot és Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon 2002

Intenzív szín tükröződik poharunkban. Illatában a bor érettségére utaló ízkavalkád érződik, felfedezhető a málnára, cseresznyére emlékeztető gyümölcs illatkép.

Ízben a többéves érlelés csodálatos összhangba hozta a bor alkotórészeit.

Bárány - és marhahúshoz ajánlják elsősorban.

16 - 18 fokon fogyasztva mutatja meg igazán értékeit.

             

Merlot 2003

Igényes szőlőfajta, mind a kézi megmunkálás, mind a talaj minősége tekintetében. Csodálatosan telt, vastag, testes, mélyszínű vörösbor. Savai kellemesen lágyak, kerek bor. Egy - két éves érlelés után kerül forgalomba. Több évtizedig megőrzi kiváló minőségét. Igazi csúcsbor.

Frissen sült marhahúshoz és vadhúshoz ajánlják elsősorban.

16 - 18 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

             

Merlot 2006      

Intenzív fajtajelleges illat, a szájban markáns fanyar érzet, lágy, lekerekedett savak, hosszú utóízzel. Klasszikus vörösbor - készítési technológiával készült, majd hat hónapos tölgyfahordós érlelés után palackoztuk. Palackos érlelés után került forgalomba.

Marhahúsok, vadhúsok mellé kínálják elsősorban.

16 - 17 fokon fogyasztva a legfinomabb.

             

Mithras Cuvée 2003

A "Mithras" szó keleti eredetű, jelentése: megegyezés, barátság. Ezen vallási irány hívői természet - és napimádók voltak. A fő kultuszkép: Mithras legyőzi a sötétség istenét, a bikát. Borászati üzemünk egy középkori falu romjaira épült. A közelben találtak egy Mithras - oltár követ, melyen a kultikus kép részlete látható.

Ez a ház bora.

Cabernet franc és Cabernet sauvignon és Merlot házasításából született,

Késői szüretelésű magas cukortartalmú szőlőből készül, új 225 literes fahordókban kezdődik az érlelése, majd pedig palackozás után minimum egy évig pihentetjük, palackos érlelőben mielőtt forgalomba hozzuk. A 2003-as egy lassan érő bor, sok potencia van még benne.

Nagytestű vaníliás, csokoládés jegyekkel rendelkezik.

18 Celsius fokon mutatkozik a legszebbnek.

Pácolt marhasültekhez ajánlják elsősorban, de a vaddisznó pörkölt sem az utolsó ha Mithras Cuvee-t kortyolgatunk mellé.

             

Szürkebarát 2007

A Balaton - felvidék leghíresebb bora. A késői szüret hatására a magas alkohol -, és a kellemes savtartalom mellett 18 gramm cukor maradt a borban. Ízben, zamatokban gazdag, harmonikus.

Fogyasztását gyümölcslevesekhez, zöldséges ételekhez, tésztákhoz és desszertekhez ajánlják.

10 - 12 fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

             

Tihanyi Cuvee 2006

A nagy Bordeaux-i cuvee fajtáiból érlelődött nagy fahordókban.

Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot az alapja ennek a mélyszínű, tanninokban gazdag bornak.

Pácolt marha húsokhoz, vadból készült sültekhez ajánlák elsősorban.

 

Bagin-Boksz: Tihanyi Cuvee, Rajnairizling, Cabernet Rose

Három féle bort töltünk a Magyarországon még nem annyira általános csomagoló eszközbe. 5 literes térfogatú kiszerelés.

Kis csappal ellátott, bortárolására alkalmas fólia zacskó, melyet egy díszes papírdoboz rejt magába. Az asztalra lehet helyezni vendégség alkalmával és mindenki csapolhat magának. Ha nem fogy el a benn maradt bornak nem történik baja mert levegő nem jut visszafelé az edénybe, így visszarakhatjuk a hűtőbe és mindig friss illatos borunk lesz. A technológia Francia eredetű, és onnan importálják a zacskókat is. A gyártó egy évet garantál a tárolásnál minőség romlás nélkül.

Gazdaságos, környezetbarát csomagolás, literre vetítve lényegesen olcsóbb a palackos boroknál.

 

 

 

 

Kapcsolat:

Salánki Borpince

Cím: 8241 Aszófő, Tihanyi utca 1.

Telefon / Fax: (+36-87)445-436

Telefon: 87/545-040, 87/545-041

Mobil: (+36-30)939-5093


Nagyobb térképre váltás


A szócikkhez társított címkék:
Balatonfüred - Csopaki Borvidék , borász , borászat

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet – Mátrai Borvidék
Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” ...
2018-01-15 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Festőbor
A festőbor olyan vörösbor, amelyet - magas színanyag tartalma miatt - más borok megfestésére is alkalmaznak. Ilyen festőbor például a turán, a ...
2017-06-29 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Mészáros Pál Borház és Pince
Mészáros Pál többgenerációs borász a Szekszárdi Borvidéken. 2016-ban az Év Bortermelőjének választották a Magyar Bor ...
2017-05-29 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Balatonboglári Borvidék
A borvidék 3125 ha termőterülettel a Balaton déli partjától Somogy megye északi domboldaláig terjed. Kiegyenlített klímája, illetve a Balaton ...
2017-05-29 | témakör: Magyar borvidékek | további részletek »»»
Bársonyos bor
Bársonyos bornak nevezzük az olyan harmonikus vörösbort, amelyben a cserzőanyag- és a savtartalom összhangban van. ...
2017-05-26 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Koch Borászat és Panzió - Hajós-Bajai Borvidék
A Koch borászat tíz generáción keresztül készít borokat a Hajós-Bajai borvidéken Borota határában, de szőlőültetvényeik ...
2017-05-25 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Fekete Borpince
A pincéről: A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. A ...
2012-03-30 | témakör: Borászok | további részletek »»»
Vida Péter Borászat
Vida Péter borászata 10 hektár szőlőterületből áll a Szekszárdi-Borvidéken. A Pince és a feldolgozó is a Baktában található. ...
2010-11-12 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
A Légli szőlő és családi birtok 33 hektár területen gazdálkodik. Szőlőik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lejtőin ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu dűlőiben, mintegy 95 hektár saját ...
2010-11-11 | témakör: Borászat | további részletek »»»
Hirdetés


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.